Cele mai citite
 


Asociaţia Nevăzătorilor acuză CNCEIP că nu alocă bani pentru manuale
vineri, 4 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţii Asociaţiei Nevăzătorilor din România au acuzat, joi, într-o conferinţă de presă, Centrul Naţional de Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP) că nu alocă bani pentru tipărirea de manuale Braille, aproximativ 600 de elevi nevăzători urmând fi afectaţi în acest an.
Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Radu Sergiu Ruba, a spus că, din cei aproximativ 1.600 de copii nevăzători şi slab văzători din toată ţara, 600 utilizează alfabetul Braille, fiind afectaţi de lipsa manualelor din cele şapte şcoli speciale din toată ţara.
El a spus că, deşi a făcut numeroase demersuri faţă de CNCEIP şi Ministerul Educaţiei, nu a primit niciun răspuns, ci doar amânări.
Preşedintele ANR a afirmat că, deşi suma alocată manualelor copiilor cu nevoi speciale este mult mai mică decât cea de anul trecut, însemnând peste un miliard de lei vechi, totuşi nu s-au primit până în prezent aceşti bani.
'Elevii nu vor avea manuale. Se vor folosi de cele de anul trecut, iar la acestea punctele sunt şterse. Elevii vor fi nevoiţi să-şi scrie manualele şi exerciţiile, ceea ce ar duce la o pierdere de timp. O pagină scrisă la un rând jumătate ar reprezenta scrisă Braille aproximativ trei pagini', a arătat Ruba.
El a spus că, pentru un manual retipărit, costul este de 23 de lei, în timp ce pentru cele noi, de 56 de lei.
Prezentă la conferinţă, Diana Moraru, elevă în clasa a XI-a, a spus că dacă nu ar avea manuale Braille, ar trebui să depindă mereu de cineva care să-i citească. 'Sunt foarte utile manualele Braille, altfel noi ar trebui să depindem de cineva care să ne citească, aşa noi vom putea citi singuri', a spus eleva.
La rândul său, Ştefan Ilioaica, elev în clasa a VII-a, a afirmat că în cazul în care nu va avea manuale, va încerca să ceară ajutorul celor de la Ministerul Educaţiei. 'Dacă nu aş avea manual, nu m-aş putea descurca singur', a spus elevul nevăzător.
Pe de altă parte, şeful CNCEIP, Cristian Mirescu, a declarat pentru AGERPRES că, deoarece procedurile de achiziţie în ceea ce priveşte tipărirea de manuale s-au descentralizat, comenzile trebuie să le facă inspectoratele. 'Bugetele sunt repartizate la judeţe, şi judeţele trebuie să le repartizeze mai departe la rândul său. Cum au procedat celelalte edituri, aşa ar trebui să procedeze şi Asociaţia Nevăzătorilor din România. Noi nu suntem ordonatori principali de credite', a arătat Mirescu.
El a spus că în jurul manualelor pentru nevăzători 'se învârt unele interese financiare'. 'Sunt nişte interese financiare, cei de la ANR vor să forţeze nota. De la nicio şcoală nu am avut nicio plângere, nicio reacţie', a adăugat Mirescu.
La rândul său, directorul Direcţiei Curricule şi Manuale din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Sorin Spineanu Dobrotă, a declarat că, din luna aprilie, au fost distribuite de la minister sumele pentru fiecare judeţ.
'S-a descentralizat şi procedura de achiziţie pentru manualele şcolare speciale. Oamenii s-au obişnuit să li se dea bani de către minister. Trebuie să se adreseze celor de la judeţe', a susţinut Sorin Spineanu Dobrotă.
El a precizat că, împreună cu Cristian Mirescu, şeful centrului CNCEIP, a înaintat Ministerului Educaţiei o solicitare pentru alocarea de bani pentru manualele copiilor nevăzători, dar nu şi pentru manualele pentru şcolile postliceale pentru nevăzători.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bal Caledonian destinat strângerii de fonduri pentru copiii cu deficienţe vizuale şi auditive, sâmbătă, la Bucureşti Un eveniment caritabil destinat strângerii de fonduri pentru copiii cu deficienţe de văz şi auz va avea loc sâmbătă, la Bucureşti, informează organizatorii.
Miting de protest al Asociaţiei Nevăzătorilor din România, săptămâna viitoare, în faţa Guvernului Asociaţia Nevăzătorilor din România (ANR) organizează pe 5 martie un miting de protest în faţa Guvernului, prin care cere, printre altele, indexarea indemnizaţiei lunare de handicap şi acordarea de bilete speciale de călătorie.
Comisia pentru Ortopedie Pediatrică din MS, nefuncţională Preşedintele Societăţii Române de Ortopedie şi Traumatologie Pediatrică (SROTP), prof. dr. Dan Goţia, şi fondatorul acestei societăţi, prof. dr. Mihai Jianu, şeful Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie Pediatrică 'Grigore Alexandrescu' din Bucureşti, au reclamat, joi, la Târgu Mureş, lipsa de interes...
Dispozitivul FingerReader, sistem ingenios de lectură pentru nevăzători Dotat cu o cameră şi cu un soft adecvat, dispozitivul FingerReader citeşte texte pentru persoanele cu deficienţe de vedere şi nevăzători. Un sistem de vibraţii permite să nu se piardă rândul, relatează maxisciences.com.
Bistriţa-Năsăud: Primul centrul de zi pentru autişti, inaugurat oficial Centrul de zi pentru autişti 'Micul prinţ' din Bistriţa şi-a deschis oficial porţile, joi, fiind prima instituţie de acest gen din judeţul Bistriţa-Năsăud, care încearcă să ofere copiilor cu autism terapia de care au nevoie, pentru a putea fi integraţi în societate.
Noua Zeelandă: 50 de elevi japonezi, suspectaţi de contaminare cu H1N1, în carantină într-un hotel Circa 50 de elevi japonezi au fost plasaţi în carantină sâmbătă într-un hotel din oraşul Christchurch, pe insula sudică din Noua Zeelandă, fiind suspectaţi de infectare cu virusul gripei H1N1, relatează Xinhua.