Cele mai citite
 


90 de ani de la descoperirea insulinei
miercuri, 9 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul
 

La Academia Română a avut loc, marţi, aniversarea a 90 de ani de la descoperirea insulinei.

"Aniversarea a 90 de ani de la descoperirea insulinei de către profesorul Nicolae Paulescu este un moment extrem de important, această descoperire fiind cea mai mare pentru oameni", a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Cluj (centru-vest).
Aniversarea coincide chiar cu ziua de naştere a savantului român, care era pe 8 noiembrie, a subliniat prof. Hâncu.
El a reliefat că medicul Nicolae Paulescu este recunoscut ca adevăratul descoperitor al insulinei care a salvat milioane de vieţi omeneşti.
''Tratamentul cu insulină este cel mai complex din patologia umană, el fiind unul extrem de important, care nu poate fi comparat cu tratamentul cu aspirină de exemplu. Din păcate, astăzi judecata tratamentului se face mai mult pe criterii economice şi mai puţin pe clinic. Este o judecată cinică'', a opiniat prof. Hâncu.
''În prezent sunt în tratament cu insulină aproximativ 200.000 de persoane, dar aceasta este o cifră deductibilă nemaexistând o situaţie exactă'', a spus prof. dr. Hâncu.
În ceea ce priveşte numărul de diabetici, acesta este de aproximativ un milion, iar numărul copiilor a depăşit 2.000 anul trecut. Problema copiilor este o problemă delicată, a mai spus prof. Hâncu.
Acesta a făcut referire la recenta reuniune de la New York, unde a fost discutată problema bolilor cronice, printre care şi diabetul, şi a fost lansat un program pentru 10 ani, care înseamnă cu totul altceva decât ceea ce se credea până acum.
''România trebuie şi ea să se ralieze la aceste cerinţe şi să le includă în programul său naţional. Un program naţional nu înseamnă numai distribuţia de medicamente'', a detaliat prof. Hâncu.
La sesiunea omagială au luat cuvânt şi acad. Eugen Simion, care a evidenţiat personalitatea ştiinţifică a prof. Nicolae Paulescu, accentuând asupra contribuţiei sale ştiinţifice care trebuie detaşate de opiniile sale politice.
Acad. Simion a arătat că nicio fiinţă umană nu este perfectă iar Paulescu se apără singur prin ceea ce a descoperit. Nicolae Paulescu a reuşit cu mijloace puţine să facă o mare descoperire şi meritele sale sunt excepţionale, a spus academicianul.
Despre contribuţia marelui profesor a vorbit şi Alberto de Leiva din Spania. El a trecut în revistă toate contribuţiile din domeniul diabetului şi a subliniat contribuţia lui Paulescu în acest sens. AGERPRES

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof.dr. N. Hâncu: Nicolae Paulescu a vrut să întreacă natura şi a reuşit dăruind umanităţii insulina Prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, consideră că nu s-a încheiat cunoscutul caz al savantului român Nicolae Paulescu, care a descoperit insulina, dar Premiul Nobel pentru această descoperire i-a răsplătit, eronat, pe doi cercetători canadieni.
Cluj: Al X-lea Congres al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Specialişti de renume internaţional ai vieţii medicale dezbat la Cluj-Napoca, la al X-lea Congres al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, care se desfăşoară joi şi vineri, principalele complicaţii ale diabetului - retinopatia, nefropatia, neuropatia, bolile cardiovasculare şi leziunile...
Cluj: În România există două milioane de diabetici şi trei milioane cu prediabet Numărul persoanelor cu diabet zaharat este în continuă creştere, relevă datele prezentate la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), care se desfăşoară în perioada 5-7 noiembrie la Cluj-Napoca.
Incidenţa diabetului, în creştere Federaţia Internaţională de Diabet atrage atenţia că până în anul 2025, numărul persoanelor cu diabet ar putea ajunge la 380 de milioane, la nivel mondial.
Cluj: Lansarea primelor două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice'' Cluj-Napoca, 20 oct /Agerpres/ - Primele două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice'', scris de prestigiosul prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru al Academiei Române de Ştiinţe Medicale, în colaborare cu conf. univ. dr. Gabriela Roman, vicepreşedintele Societăţii Române...
Pacienţii români cu diabet vor avea acces la un tip de insulină de ultimă generaţie, compensat 100% Pacienţii cu diabet vor avea acces la un nou tip de insulină de ultimă generaţie, România făcând astfel parte din primul val de ţări europene care introduc un astfel de tratament.