Cele mai citite
 


Norman Ramsey, laureatul Nobelului pentru Fizică din 1989, a încetat din viaţă
miercuri, 9 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Omul de ştiinţă american Norman Ramsey, laureat al premiului Nobel pentru Fizică în 1989 pentru activitatea sa de cercetare în domeniul nivelurilor de energie atomică, cercetare ce a dus la inventarea ceasului atomic şi a aparatelor de RMN, a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani, transmite marţi Associated Press.
Norman Ramsey s-a stins liniştit, în somn, vineri, la un azil pentru bătrâni din Wayland, conform declaraţiilor soţiei sale, Ellie Ramsey.

Ramsey, profesor emerit de fizică la Universitatea Harvard, a împărţit premiul Nobel pentru Fizică cu Hans Dehmelt şi Wolfgang Paul. El nota într-o carte autobiografică faptul că a fost inspirat în munca sa de cercetare de eşecul experimentelor de rezonanţă magnetică moleculară din anii '40. El a inventat o nouă tehnică pentru măsurarea frecvenţei radiaţiei de la atomi, folosind două câmpuri electromagentice.

Această tehnică este cunoscută drept "metoda câmpurilor oscilatorii separate" sau mai simplu, drept "metoda Ramsey". Această metodă a fost folosită la conceperea celui mai performant instrument de măsurare a timpului, ceasul atomic cu cesiu. Astfel, incepând cu 1967 secunda a fost definită drept timpul în care atomul de cesiu suportă 9.192.631.770 de oscilaţii.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicii au folosit un sistem RMN funcţional pentru a "vedea" şi măsura durerea O echipă de neurologi a anunţat miercuri că a putut "vedea", în premieră absolută, cum se formează durerea cu ajutorul unui aparat de rezonanţă magnetică funcţională fMRI, i-au măsurat intensitatea şi şi-au dat seama dacă anumite medicamente au vreun efect asupra acesteia - un domeniu de studiu aflat...
Sălaj: Aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău Un performant aparatul de imagistica prin rezonanţă magnetică - IRM a fost dat în funcţiune la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, în cadrul unui amplu program de dotare cu aparatură medicală, finanţat de Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj.
Cluj: RMN de ultimă generaţie la Spitalul de Copii Un aparat cu rezonanţă magnetică nucleară (RMN) de ultimă generaţie va fi destinat diagnosticării precise în cazul pacienţilor internaţi la Spitalul Clinic de Copii din Cluj-Napoca, printr-o investiţie de peste 3,7 milioane de lei.
Activitatea de cercetare în domeniul sistemului imunitar, recompensată cu Premiul Nobel pentru Medicină Trei oameni de ştiinţă au câştigat luni premiul Nobel pentru Medicină pentru activitatea lor de cercetare în domeniul sistemului imunitar ce a deschis noi căi de tratament şi prevenţie împotriva maladiilor infecţioase şi a cancerului, transmite Associated Press.
UPDATE NOBEL 2016: Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart şi Bernard Feringa împart Nobelul pentru Chimie Trei oameni de ştiinţă, Jean-Pierre Sauvage, de la Universitatea din Strasbourg (Franţa), Sir J. Fraser Stoddart de la Northwestern University (SUA) şi Bernard L. Feringa de la Universitatea din Groningen (Olanda) îşi vor împărţi în mod egal Premiul Nobel pentru Chimie, ce a fost atribuit miercuri, "pentru...
Ştefan Hell, laureat cu Nobel pentru Chimie în 2014: România are un viitor foarte bun în cercetare România are un viitor foarte bun în domeniul cercetării, dacă va continua traseul şi evoluţiile pozitive din ultimii ani, a declarat vineri profesorul Ştefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2014.