Cele mai citite
 


Numărul Spitalelor Prieten al Copilului a ajuns în România la 31
miercuri, 9 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţa UNICEF în România împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii au anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că numărul maternităţilor certificate ca Spital Prieten al Copilului (SPC) a crescut cu nouă, ajungând la un total de 31 de unităţi certificate dintr-un total de 40 active în cadrul acestei iniţiative.
Iniţiativa Spital Prieten al Copilului promovează alăptarea la sân a nou-născuţilor, bebeluşii stând în aceeaşi cameră cu mamele.
Coordonatorul proiectului, Codruţa Hedeşiu, a anunţat că proiectul se dezvoltă într-un ritm bun şi va fi continuat.
Reprezentatul UNICEF România, Edmond McLoughney, a declarat că scopul UNICEF este ca toate maternităţile să se înscrie în iniţiativa Spitale Prietene Copilului.
"Misiunea UNICEF în România este de a colabora cu guvernul şi alţi parteneri pentru a asigura dezvoltarea copiilor la potenţialul lor maxim. (...) Cu toţii trebuie să facem tot ceea ce ne stă în puteri pentru a creşte cunoştinţele, încrederea şi abilităţile profesioniştilor şi ale mamelor, iar cel mai bun loc pentru a începe este maternitatea", a afirmat reprezentantul UNICEF, Edmond McLoughney.
El a spus că în maternităţile SPC sunt promovate apropierea dintre mame şi nou-născuţi, copiii fiind lăsaţi cu mama chiar de la naştere. Mamele sunt îndemnate să-şi alăpteze copiii pe cale naturală, studiile demonstrând că la un copil alăptat riscurile de a face o infecţie acută, de a se instala sindromul de moarte subită sau boli cronice precum astmul, diabetul sau obezitate sunt cu mult mai scăzute.
Toate studiile arată că mamele care sunt informate în maternitate despre efectele pozitive ale alăptării au mai multă încredere în abilitatea lor de alăpta şi chiar alăptează pentru o perioadă mai lungă de timp, a spus dr. Anemona Munteanu, consultant în sănătate şi nutriţie.
În SPC procentul copiilor la care s-a iniţiat alăptarea în prima jumătate de oră de viaţă este de trei ori mai mare decât în cazul celorlalte spitale, media în spitalele prietene ale copilului fiind de 14,8% faţă de 5,3% în celelalte maternităţi.
Maternităţile active în iniţiativa Spital Prieten al Copilului au fost susţinute tehnic şi financiar de Reprezentanţa UNICEF în România prin bunăvoinţa unor companii din sectorul privat şi prin contribuţiile individuale ale cetăţenilor români făcute în cadrul unui teledonului realizat în 2008.
Desemnarea unei maternităţi ca Spital Prieten al Copilului presupune îndeplinirea unui set de 10 condiţii (Cei Zece Paşi pentru o Alăptare de Succes), care reprezintă standardele internaţionale de îngrijire pentru mamă şi nou-născut, acestea fiind doar reguli de îngrijire şi nepresupunând condiţii hoteliere speciale sau cheltuieli majore.
Reprezentantul Ministerului Sănătăţii, consilierul dr. Petronela Stoian, s-a declarat mulţumită de nivelul la care s-a ajuns cu programul în momentul de faţă, declarând că "viitorul sună bine".
Din cele 31 de maternităţi active în Iniţiativa Spital Prieten al Copilului, 29 sunt unităţi sanitare publice şi două - una la Constanţa şi alta la Timişoara - sunt unităţi sanitare private.
Lansată în 1991 de UNICEF şi OMS, Iniţiativa Spital Prieten al Copilului (ISPC) reprezintă un efort de a transforma toate maternităţile în centre de sprijinire şi promovare a alăptării. AGERPRES/(AS-Craiu Petronius)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Maternităţi certificate ca Spital prieten al copilului Bucureşti, 17 dec /Agerpres/ - Reprezentanţa UNICEF în România şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au anunţat joi certificarea a 23 de maternităţi ca 'Spital prieten al Copilului'.
Alaptarea - beneficiile laptelui matern Alaptarea presupune hranirea unui copil cu laptele provenit din sanul matern. Laptele matern este un lichid “viu” ce protejeaza copiii de boli si contribuie in mod activ la dezvoltarea fiecarui sistem din organismul copilului. Alaptarea stimuleaza sistemul imunitar al bebelusilor si protejeaza impotriva...
Cluj: În România, sunt 35 de 'Spitale prietene ale copilului' Cluj-Napoca, 22 feb /Agerpres/ - Un număr de 35 din cele 204 maternităţi din România sunt active în reţeaua UNICEF 'Spital prieten al copilului', iar o treime din naşteri au loc în aceste unităţi sanitare.
Galaţi: Maternitatea Spitalului Judeţean a primit clasificarea 'Spital Prieten al Copilului' Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă ''Sfântul Andrei'' a fost desemnată, cu sprijinul ArcelorMittal Galaţi şi UNICEF România, 'Spital Prieten al Copilului', în conformitate cu standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul de imagine al...
Caraş-Severin: Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa îşi extinde statutul de 'Spital prieten al copilului' Reprezentanţa UNICEF în România a comunicat extinderea statutului de 'Spital prieten al copilului' pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, în urma recertificării maternităţii acestei unităţi spitaliceşti.
UNICEF: Aprobarea proiectului privind marketingul substituenţilor de lapte matern, un succes UNICEF salută adoptarea proiectului privind marketingul substituenţilor de lapte matern de către Parlament şi susţine că naţionale desfăşurate în perioada 1991 - 2010 arată efectele negative ale întreruperii timpurii a alăptării, ale ratei reduse de alăptare exclusivă, ale introducerii inadecvate a laptelui...