Cele mai citite
 


Prima lună de izolare, cea mai dificilă pentru astronauţii care au simulat zborul pe Marte
marţi, 8 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Agerpres, 8 nov - Corespondentul Agerpres, Victoria Vioară, transmite: Prima lună petrecută în izolare a fost cea mai dificilă pentru cei şase tineri astronauţi care au simulat zborul pe Marte, închişi timp de 17 luni într-o capsulă ermetică la Institutul de cercetări medicale şi biologice (IBMP) din Moscova, dar ei spun că nu s-au gândit vreo clipă să renunţe.
Îmbrăcaţi în salopete albastre, cei şase astronauţi - italo-columbianul Diego Urbina şi francezul Romain Charles, ruşii Aleksandr Smolevski, Suhrob Kamalov, Aleksei Sitev şi chinezul Wang Yue - au apărut marţi în faţa presei pentru a relata despre experimentul la care au fost supuşi, în vedere pregătirii unui zbor pe Marte. 520 de zile petrecute 'la bord' constituie cea mai îndelungată perioadă de izolare încercată de astronauţi, au precizat experţii, care şi-au propus să afle cum s-ar comporta oameni cu temperamente diferite în timpul unui zbor real spre Planeta Roşie.
'Prima lună a constituit perioada de adaptare şi a fost perioada cea mai dificilă. Apoi am intrat în ritm şi am început serios munca. Totul a decurs potrivit programului nostru', a declarat pentru Agerpres medicul echipajului, Suhrob Kamalov, chirurg de profesie, care şi-a aprofundat în acest interval studiile despre fiziologia sistemul cardiovascular.
'Nu au fost momente în care să-mi doresc să părăsesc proiectul şi să mă 'întorc' pe pământ, pentru că ştiam că mulţi oameni şi-au pus speranţa în reuşita acestui experiment, că este vorba de o cercetare internaţională şi nu voiam să le înşel aşteptările', a spus Suhrob Kamalov.
Comandantul echipajului, Aleksei Sitev, a confirmat că prima lună în izolare a fost cea mai grea, dar a precizat că toţi cei şase astronauţi erau bine pregătiţi şi că nu s-au gândit să renunţe.
De altfel, astronauţii au trecut tot soiul de radiografii ale creierului, atât înainte de 'îmbarcare', cât şi la finalul experimentului, al căror studiu comparativ va arăta dacă stresul zborului lor virtual a avut vreun efect asupra structurii creierului.
Până să obţină rezultatul examinării ştiinţifice, specialiştii declară că, aparent, 'nu a fost nicio izolare în... spaţiul de izolare'. Ei laudă echipajul că s-a descurcat 'fără conflicte majore'.
În afară de activitatea de cercetare, în cele 17 luni petrecute în izolare, Romain Charles, Wang Yue şi Diego Urbina au încercat să înveţe rusa, iar cei trei astronauţi ruşi şi-au perfecţionat engleza. Şi cu toţii au studiat chineza predată de Wang Yue, dar aceasta, se pare, că a fost singura misiune imposibilă, sortită eşecului. Ei nu au trecut mai departe de însuşirea ieroglifelor.
Toţi declară că experimentul i-a întărit, că au devenit mai încrezători în forţele proprii, dar şi că i-a ajutat să-şi cunoască şi limitele.
'Am aflat că nu sunt superman', a concluzionat Diego Urbina.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dependenţa de muncă, boala secolului 21 Oamenii de ştiinţă din Europa de Nord au făcut primii paşi în identificarea unui nou domeniu de studiu: dependenţa de muncă - boala secolului 21 se arat într-un comunicat de presă al MediHelp International.
Prea mult jogging este dăunător pentru sănătate (studiu) Cercetători danezi recomandă practicarea regulată a unei activităţi fizice, dar 'fără a abuza' pentru că prea mult jogging se poate dovedi la fel de dăunător pentru sănătate ca şi lipsa de mişcare, se arată într-un studiu apărut în Journal of American College of Cardiology şi menţionat de lefigaro.fr...
Speranţa de viaţă a crescut spectaculos în ultimul secol /studiu/ Longevitatea oamenilor a crescut atât de rapid de-a lungul ultimului secol încât vârsta de 72 de ani de acum poate fi echivalată cu cea de 30 la nivelul anului 1900, relevă un nou studiu citat de CNBC şi Financial Times.
Stresul la locul de muncă sporeşte considerabil riscul de îmbolnăvire de diabet (studiu) Persoanele stresate la locul de muncă au un risc crescut de a se îmbolnăvi de diabet de tip 2 (DT2), arată studiul unei echipe de cercetători germani de la Helmholrz Zentrum din Munchen, menţionat luni de passionsante.be.
Studiu privind eradicarea virusului HIV din organism Oamenii de ştiinţă de la Laboratoarele de Cercetare Merck au colaborat cu cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord (UNC) din Chapel Hill, Şcoala de Sănătate Publică Harvard, Institutul Naţional de Cancer şi de la Universitatea California din San Diego, în studiul iniţiat anul trecut pentru...
Elemente din bere ar putea contribui la tratarea cancerului şi a altor boli (cercetare) Un acid produs de hamei în timpul producerii berii ar putea contribui la tratarea cancerului - este concluzia unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Idaho (Statele Unite) care au vrut să conceapă o metodă de izolare a unor elemente chimice prezente în bere cu potenţiale beneficii în...