Cele mai citite
 


S. Barbu: Procesul de reevaluare a persoanelor cu handicap, îngreunat şi de neunificarea criteriilor
miercuri, 9 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, marţi, în timpul şedinţei Comisiei pentru muncă din Senat, că procesul de reevaluare a încadrării persoanelor cu handicap este îngreunat şi de faptul că la ora actuală nu există o unificare a criteriilor, însă această unificare ar putea fi realizată în scurt timp.
'Acum facem revizuirea criteriilor pentru persoanele cu handicap. Avem şi un grant din partea Băncii Mondiale de 1.800.000 de euro în baza căruia să facem şi revizuirea criteriilor şi centrele pilot pentru evaluare. (...)Revizuirea criteriilor pentru încadrare în grad de handicap se va face cu specialişti din domeniul medicinei, cu psihologi, asistenţi sociali şi reprezentanţi ai asociaţiilor persoanelor cu dizabilităţi', a spus Sulfina Barbu.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Locomotor din judeţul Sibiu, Marcela Brad, a susţinut faptul că, în prezent, nu există o evidenţă clară a bolilor care conduc la handicap ireversibil.
'Această reevaluare (în cazul persoanelor care suferă de boli ce duc la handicap ireversibil - n.r.) presupune costuri şi din partea persoanelor cu handicap, dar şi din partea statului pentru plata medicului specialist, a medicului de familie, a serviciului de evaluare, a comisiei de evaluare şi a funcţionarilor. Nu e normal ca persoanele cu handicap ireversibil sa fie puertate iarăşi şi iarăşi pe drumuri', a arătat aceasta.
În replică, ministrul Muncii a declarat că ar putea fi găsită o soluţie astfel încât acele persoane care au handicap grav să nu mai intre în reevaluare.
'Sunt convinsă că în cursul anului 2012 vom pune la punct sistemul şi se va cunoaşte impactul aplicării Legii 448. (...) Au fost, totuşi, şi erori în sistem. Trebuie să acceptăm că au fost şi erori şi fraude, dar ele trebuie eliminate pentru că nu trebuie să sufere oamenii care au cu adevărat handicap', a conchis ministrul Muncii. AGERPRES/ (A - Cătălina Barbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Senat: Persoanele cu handicap motor irecuperabil nu mai trebuie să se prezinte pentru reevaluare Persoanele cu handicap motor irecuperabil nu vor mai trebui să se prezinte la comisiile de evaluare, ca să li se confirme acest statut, au decis, luni, senatorii, adoptând un proiect legislativ aparţinând unui senator PSD şi trei senatori PDL.
ONPHR: Instituţiile publice să respecte legislaţia în domeniu şi să schimbe atitudinea faţă de persoanele cu dizabilităţi Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR) consideră că este nevoie ca instituţiile publice din România să respecte legislaţia în domeniu şi să schimbe atitudinea faţă de persoanele cu dizabilităţi, subliniind că este nevoie de schimbare, de la modelul medical, la modelul social...
Persoanele cu handicap trebuie să se bucure de toate drepturile În Uniunea Europeană o persoană din şase suferă de handicap, de la o formă uşoară până la o formă gravă, iar, în total, aproximativ 80 de milioane de persoane nu pot deseori să participe din plin la viaţa socială şi economică din cauza barierelor fizice şi comportamentale.
Mariana Câmpeanu: Dorim să unim activitatea de evaluare pentru persoanele cu handicap cu cea pentru pensii de invaliditate Activitatea de evaluare pentru persoanele cu handicap ar putea fi unită cu cea pentru pensii de invaliditate, a anunţat, miercuri, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
Covasna: Program de educare şi sensibilizare a tinerilor faţă de persoanele cu handicap Sfântu Gheorghe, 24 feb /Agerpres/ - Fundaţia Diakonia din Sfântu Gheorghe, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică, derulează în judeţul Covasna un program de informare, comunicare şi educare a tinerilor cu privire la persoanele cu handicap, în scopul acceptării şi integrării mai facile în societate...