Cele mai citite
 


Slovacia condamnată la CEDO pentru sterilizarea forţată a unei femei de etnie romă
miercuri, 9 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Curtea Europeană a Drepturilor Omului /CEDO/ a condamnat marţi statul slovac la plata de despăgubiri morale unei femei din minoritatea romă care a fost sterilizată de medici slovaci, concluzionând că aceasta nu era în stare să realizeze implicaţiile operaţiei la care a fost supusă, transmite AFP.
În decizia sa, prima referitoare la un caz de sterilizare forţată, CEDO apreciază că Slovacia i-a aplicat pacientei un tratament inuman şi degradant şi i-a violat dreptul la respectarea vieţii private şi familiale. Reclamanta a fost sterilizată la 23 august 2000 în centrul spitalicesc Presov în timp ce aducea pe lume, prin cezariană, cel de-al doilea copil.

Pentru a o convinge, personalul îngrijitor a asigurat-o că o nouă sarcină i-ar pune viaţa în pericol /dar şi pe cea a unui viitor copil/. Femeia a afirmat că a semnat formularul prin care şi-a dat consimţământul 'sub impulsul durerii' şi fără a înţelege 'semnificaţia sterilizării, natura şi consecinţele procesului şi în mod special caracterul său ireversibil'.

Reclamanta a susţinut de asemenea că originea sa etnică romă, precizată în mod clar în dosarul său, a jucat un rol decisiv în sterilizarea sa.

În opinia judecătorilor de la Strasbourg, doctorii 'au dat dovadă de o lipsă de respect flagrantă faţă de dreptul său la autonomie şi la alegere în calitate de pacientă'. Curtea a notat că reclamanta a semnat acest consimţământ în timp ce 'se afla în travaliu, în poziţie culcată, de mai multe ore' şi 'nu primise aparent informaţii complete cu privire la starea sa de sănătate şi la sterilizare'.

Pe de altă parte, Curtea a respins acuzaţia de discriminare, explicând că nu dispune de informaţii suficiente pentru a demonstra că comportamentul medicilor 'a fost motivat în mod deliberat de considerente rasiale'. Decizia, care nu este definitivă, acordă reclamantei 31.000 de euro ca pagube morale.AGERPRES/(Bogdan Mureşan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Controlul sarcinii aduce pe lume copii fericiţi Contracepţia în antichitate Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au fost preocupaţi de contracepţie. Deşi, unele par greu de imaginat iată câteva din metode folosite de strămoşii noştri:
Romani Criss: CEDO a acordat despăgubiri de peste 190.000 de euro unor romi mureşeni abuzaţi de poliţişti CEDO a acordat despăgubiri de peste 190.000 de euro unor romi din Apalina, judeţul Mureş, în urma abuzurilor suferite din partea unor poliţişti în 2006, arată un comunicat al Romani Criss.
Caz rar la Maternitatea Sibiu - primii gemeni născuţi în două localităţi diferite O sibiancă de etnie romă a născut la începutul acestei săptămâni, doi gemeni, un băiat şi o fată la un interval de câteva ore, dar şi la o distanţă de 60 de kilometri. Astfel, fetiţa a venit pe lume la Spitalul Orăşenesc din Agnita, iar băieţelul s-a născut după mai bine de o oră, în Maternitatea Spitalului...
(Corespondenţă) O femeie de etnie romă din Cluj a pledat pentru cauza romilor la protestul din faţa PE Bruxelles, 8 apr - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Câteva zeci de romi şi de militanţi ai Amnesty International au participat luni la prânz, pe esplanada din faţa sediului Parlamentului European din Bruxelles, la un flash mob care a încercat să reproducă fidel scena unei evacuări forţate...
Italia deţine recordul de operaţii cezariene din Europa Roma, 31 aug /Agerpres/ - În Italia se fac prea multe operaţii cezariene. Medicii se tem de eventuale cereri de despăgubire, consideră că spitalele lor sunt organizate prost sau nu se simt suficient de competenţi pentru a înfrunta naşterea naturală, informează La Repubblica în ediţia de marţi.
Buzău: Burse pentru zece tineri de etnie romă care urmează o carieră medicală Zece tineri de etnie romă interesaţi să urmeze o carieră în domeniul medical au devenit bursieri în cadrul unui proiect susţinut de Prefectura Buzău.