Cele mai citite
 


Parkinson: Stimularea cerebrală cu electrozi are importante efecte benefice dar şi riscuri mai ridicate
vineri, 7 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Bolnavii de maladia Parkinson care au beneficiat de tratamentul cu electrozi implantaţi în creier au prezentat o ameliorare importantă a simptomelor comparativ cu cei care au primit tratamentele convenţionale împotriva acestei maladii degenerative, dar în acelaşi timp se manifestă şi o creştere a riscurilor producerii unor efecte secundare grave, informează Associated Press. (Sursa: Agerpres)

Acest studiu realizat timp de 6 luni demonstrează că tratamentul pe bază de electrozi reduce semnificativ tremuratul, rigiditatea mişcărilor şi a membrelor, premiţându-le pacienţilor să se mişte cu uşurinţă cu 5 ore mai mult pe zi, comparativ cu cei care au primit tratamentul convenţional.

Studiul a demonstrat însă şi manifestarea unui grad sporit de risc. Aproximativ 40% dintre pacienţii cărora le-au fost implantaţi electrozi în creier au suferit serioase efecte secundare, printre care aritmii cardiace sau pierderi ale echilibrului. De asemenea, implantul chirurgical al electrozilor duce la apariţia unui risc de infecţii postoperatorii.
 
"Am avut un pacient care s-a urcat pe casă pentru ca să repare acoperişul şi a căzut, fracturându-şi ambele picioare. Pacienţii ajung să se simtă atât de bine, încât uită că suferă de Parkinson", a comentat coordonatorul acestui studiu, prof. Fran Weaver de la Hines Veterans Affairs Hospital, din apropiere de Chicago.
 
În prezent maladia Parkinson, care numai în SUA afectează peste 1 milion de persoane, este considerată incurabilă. Pacienţii resimt stări de tremurat din ce în ce mai severe, iar periodic se confruntă cu rigidizarea membrelor pe măsură ce creierul lor nu mai produce dopamină, o substanţă chimică necesară coordonării mişcărilor. Aceşti pacienţi ajung să nu poată merge, vorbi sau scrie şi deseori cad victime ale depresiilor.
 
Tratamentele convenţionale împotriva maladiei Parkinson includ stimularea sintezei de dopamină cu ajutorul unor medicamente. În timp însă, urmarea acestor tratamente duce la apariţia unor mişcări necontrolate ale membrelor ce pot deveni la fel de supărătoare ca şi simptomele Parkinsonului.
 
Prin stimularea cerebrală cu electrozi, tratament adoptat încă din 2002 de către Administraţia americană pentru Mâncare şi Medicamente (Food and Drug Administration), un chirurg introduce prin implant o serie de electrozi în creier, elecrtozi ce sunt conectaţi la un dispozitiv asemănător unui pacemaker, dispozitiv de unde pot fi reglaţi, porniţi şi opriţi. Acest dispozitiv, implantat la rândul său sub claviculă sau în abdomen, expediază nişte slabe impulsuri electrice către creier, inactivând celulele nervoase ce sunt hiperactive în cazul bolnavilor de Parkinson.
 
Acest studiu, publicat miercuri în Journal of the American Medical Association, a fost realizat pe 255 de bolnavi suferind de Parkinson într-un stadiu avansat. O parte dintre voluntari au suferit operaţii de implantare a electrozilor şi au urmat apoi şi tratamentul medicamentos, în timp ce cealaltă parte a urmat doar tratamentul medicamentos. După şase luni aceşti voluntari au fost examinaţi de neurologi care nu ştiau ce tip de tratament au urmat pacienţii. Din grupul celor care au suferit intervenţiile chirurgicale, 86 din 121 de pacienţi (71%) au remarcat îmbunătăţiri semnificative ale stării de sănătate, în timp ce doar 43 din cei 134 de pacienţi (32%) care au urmat tratamentul medicamentos convenţional, au resimţit îmbunătăţiri seminificative ale stării de sănătate.
 
De asemenea, din grupul celor care au fost operaţi, 49 s-au confruntat cu probleme grave de sănătate, infecţii postoperatorii, pierderi ale echilibrului şi chiar şi un deces din cauza complicaţiilor survenite după intervenţia chirugicală. În grupul care a urmat tratamentul medicamentos, doar 15 pacienţi au resimiţit efecte secundare serioase. AGERPRES/(Bălu Codruţ)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un implant pe creier s-ar putea dovedi salvator în războiul împotriva obezităţii Creierul nu pare cel mai evident loc unde ar trebui căutate soluţii de tratament împotriva obezităţii, însă conform unui grup de oameni de ştiinţă, implantarea unui dispozitiv care să stimuleze o anumită regiune cerebrală poate stopa tendinţa de a mânca prea mult, informează LiveScience.com.
Terapia genetică dă rezultate în tratarea bolii Parkinson (studiu) Londra, 17 mar /Agerpres/ - Tratarea bolii Parkinson prin terapia genetică a dat rezultate pentru prima dată, în cadrul studiilor clinice, susţin cercetătorii americani, potrivit BBC.
Gripa aviară afectează creierul (studiu) Virusul H5N1, care provoacă boala cunoscută sub numele de gripă aviară, poate pătrunde în creier şi provoca inflamaţii ale nervilor şi poate chiar duce la dezvoltarea bolii Parkinson, susţine o echipă de experţi de la o clinică de copii din Memphis (SUA), care a studiat evoluţia acestei tulpine pe rozătoare...
Cu cât un medicament este mai scump, cu atât el pare mai eficient, chiar dacă e un placebo (studiu) Cu cât un medicament este mai scump, cu atât el pare mai eficient, chiar dacă este vorba de un placebo, potrivit unui studiu care a avut ca subiecţi persoane bolnave de Parkinson, relatează France Presse.
Descoperirea unor centri nervoşi ai plăcerii aflaţi în piele O echipă de oameni de ştiinţă a anunţat descoperirea în piele a unui tip de fibre nervoase a căror excitare trimite mesaje de plăcere către creier, explicând astfel modul în care organismul răspunde la mângâieri şi atingeri menite să aducă plăcerea, informează BBC.
Un tratament împotriva leucemiei se dovedeşte eficient şi în tratarea maladiei Parkinson (studiu) Un medicament împotriva leucemiei deja aprobat de agenţia americană a medicamentelor (Food and Drugs Administration, FDA) s-a dovedit eficient împotriva maladiei Parkinson şi a unei forme de demenţă, potrivit rezultatelor unui studiu clinic prezentat la o conferinţă la Chicago, informează agenţia France...