Cele mai citite
 


Istoria psihiatriei româneşti se scrie la Oradea
vineri, 4 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 350 de medici din ţară, din care aproape 200 rezidenţi, participă în perioada 3-5 septembrie, la prima consfătuire de istorie a psihiatriei româneşti, dar şi la cursuri cu tema 'Actualităţi în psihiatrie', organizate de Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, Asociaţia Psihiatrică Română şi Asociaţia Kraepelin.
Lucrările participanţilor au fost adunate într-un prim volum, de peste 600 de pagini, privind istoria psihiatriei din România.
Potrivit conf.univ. Gavril Cornuţiu, coordonatorul conferinţei, consfătuirea naţională de la Oradea porneşte de ideea necesităţii de 'a instaura un mod istoric de a gândi', nu numai pe plan general, ci inclusiv la nivel de profesii, de specialităţi.
'Gândirea de tip istoric este cea mai mare invenţie a omenirii. Cei care au adoptat-o au ajuns pe Lună, iar cei care nu au adoptat această paradigmă se închină şi la ora actuală la vaci. Asta este deosebirea', a declarat, pentru AGERPRES, dr. Cornuţiu.
Reputatul specialist a precizat, în continuare, că România este printre puţinele ţări europene care nu are încă o istorie a psihiatriei, demers pe care Facultatea de Medicină din Oradea l-a concretizat prin colectarea şi editarea lucrărilor prezentate în această conferinţă într-un prim volum de şase sute de pagini, apărut la editura Universităţii Oradea.
'Acţiunea va continua, spune dr. Cornuţiu, până când se vor aduna informaţii suficiente şi complete pentru a elabora o istorie a psihiatriei româneşti, începând chiar de la Platon, până în actualitate. Platon se referea la medicii daci care se numeau krstai şi care făceau observaţii medicale din punct de vedere al întregii fiinţe, nu doar al corpului, şi le atrăgea atenţia grecilor că dacii văd totul într-un mod unitar: când se îmbolnăveşte trupul se îmbolnăveşte şi sufletul, iar când se îmbolnăveşte sufletul suferă şi trupul', a subliniat dr. Cornuţiu.
Pe parcursul celor trei zile, medicii şi rezidenţii în psihiatrie vor avea ocazia să se informeze privind cele mai proaspete noutăţi în materie de specialitate, vizând mecanisme de îmbolnăvire, tratamente, reabilitare.
Pe lângă cei 350 de medici, la prima consfătuire naţională de istorie a psihiatriei româneşti sunt invitaţi şi profesori renumiţi din ţară, din toate centrele universitare.
Organizatori sunt Facultatea de medicină din Oradea, Asociaţia Psihiatrică Română, Asociaţia Kraeplin, cu sprijinul unor sponsori.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: 20 de ani de existenţă a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea a marcat miercuri două decenii existenţă, printr-o manifestare din cadrul Zilelor Medicale care au loc până pe 26 noiembrie.
Bihor: Conferinţă naţională la Facultatea de medicină din Oradea dedicată uroginecologiei Prima ediţie a Conferinţei Naţionale în Urologie şi Uroginecologie - UROGYN 2011, organizată de Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea în perioada 21-26 noiembrie, a marcat vineri, înfiinţarea unei noi subspecializări - uroginecologia, demers susţinut de decanul FMF Oradea, prof. univ. Gheorghe...
Bihor: Manual de farmacologie, lansat la Oradea Conferenţiarul Ioan Magyar de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea şi-a lansat, miercuri, cartea "Farmacologie - elemente de farmacologie fundamentală, farmacologie clinică şi toxicologie clinică", un manual util pentru studenţii la medicină şi medicină dentară, dar şi pentru cei de la s...
Bihor: Congres Naţional de Endodonţie, la Oradea Oradea, 22 feb /Agerpres/ - Prima ediţie a 'Congresului naţional de endodonţie' va avea loc la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, în perioada 24-27 februarie, fiind organizat de Colegiul Medicilor Dentişti Bihor, Asociaţia Medicilor Dentişti Oradea, Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea...
Bihor: Conferenţiar universitar cercetat pentru luare de mită Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor au început urmărirea penală faţă de un conferenţiar universitar, în vârstă de 64 de ani din Oradea, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
Cursuri gratuite de formare profesională în ocupaţiile de Inspector resurse umane, “Art director”, “Operator introducere, prelucrare, validare date” în cadrul proiectului “Reţea regională pentru Promovarea şi Aplicarea Conceptelor Economiei Sociale în vederea creşterii şanselor de reinserţie socială a persoanelor cu dizabilităţi” POSDRU/84/6.1/S/58636