Cele mai citite
 


Boala somnului s-ar putea răspândi din cauza încălzirii climei
joi, 10 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Boala somnului ar putea ameninţa zeci de milioane de persoane în plus până la sfârşitul secolului, deoarece încălzirea climei lărgeşte zona de influenţă a muştei ţeţe, vector al maladiei, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează AFP.
Musca ţeţe transportă un parazit, trypanosoma, care prin intermediul ei se transmite de la animale la om. Boala se manifestă prin convulsii şi probleme grave de somn care, fără tratament, conduc la comă şi moarte.

În prezent, 75 de milioane de persoane prezintă riscul de a contracta boala somnului şi 70.000 sunt afectate anual în regiunile din estul, vestul şi centrul Africii, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Un grup de cercetători conduşi de Sean Moore, de la Centrul american de control şi prevenire a bolilor (CDC), a efectuat o analiză informatică bazată pe două scenarii puse la punct de climatologi, care prevăd în cursul secolului o încălzire a temperaturii cuprinsă între 1,1 şi 5,4 grade Celsius, în funcţie de emisiile de CO2.

Ei au studiat tipul de parazit prezent în estul Africii şi cele două specii de muşte care îl pot transmite.

Cercetătorii au constatat că ar putea să apară focare de boală când temperaturile medii se situează între 20,7 şi 26,1 grade. Unele regiuni din estul Africii ar putea deveni prea calde pentru ca parazitul să poată supravieţui, dar altele, ca şi sudul Africii, ar putea deveni un refugiu pentru larve.

În 2090, între 40 şi 77 de milioane de persoane în plus ar putea contracta boala, potrivit studiului publicat în 'Journal of the Royal society interface'.

În 2008, un organism american de prezervare a vieţii sălbatice identificase o duzină de boli potenţial mortale care s-ar putea dezvolta în regiuni mai temperate, prin intermediul ţânţarilor, al paraziţilor sau apelor poluate. Printre ele figurau malaria, holera, febra galbenă, precum şi boala somnului.AGERPRES/(Pepa Siţa)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mirosul de pui îndepărtează ţânţarii vinovaţi de transmiterea malariei (studiu) Cercetători etiopieni au stabilit că mirosul de pui îndepărtează în mod eficient ţânţarii vinovaţi de transmiterea malariei, deschizând astfel calea unor noi mijloace de prevenire a acestei boli endemice, conform unui studiu publicat în revista Malaria Journal şi preluat marţi de AFP.
ÎNCÃLZIRE GLOBALÃ Legătura ascunsă dintre antibioticele folosite în domeniul creşterii animalelor şi încălzirea climei Un studiu internaţional publicat în Proceedings of thE Royal Society B a scos în evidenţă o legătură, nemenţionată până acum, între utilizarea antibioticelor în creşterea animalelor şi emisiile de gaze cu efect de seră (GES), cu o posibilă influenţă asupra încălzirii climatice, scrie luni lemonde.fr...
Malaria rezistentă la tratamente s-ar putea răspândi în Africa (studiu) Formele de paludism (malarie) rezistente la tratamentele standard, deja în plină expansiune în Asia de sud-est, s-ar putea extinde şi pe continentul african şi ar putea pune în pericol şansele de eradicare a bolii, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Nature Communications', citat de AFP.
Un somn insuficient şi de proastă calitate ar putea favoriza apariţia bolii Alzheimer (studiu) Cercetători de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore (SUA) au pus în evidenţă o legătură între durata şi calitatea somnului şi unele semne caracteristice ale bolii Alzheimer, scrie passionsante.be.
Ne îngrăşăm din cauza poluării, fără să mâncăm mai mult (studiu) Creşterea nivelului de CO2 ca urmare a schimbărilor climatice îi face pe oameni să ia în greutate indiferent dacă au sau nu tendinţe de obezitate, susţine în urma unui studiu o echipă de cercetători danezi, conform portalului ScienceNordic.
O singură noapte fără somn poate afecta serios genele legate de ritmul circadian al organismului Genele care controlează ceasul biologic celular sunt afectate chiar şi după trecerea unei singure nopţi fără somn, ceea ce poate duce la declanşarea unor boli grave, conform unui studiu realizat de cercetători suedezi de la Universitatea Uppsala şi de la Institutul Karolinska, ce este publicat în ultimul...