Cele mai citite
 


Copiii autişti au mai mulţi neuroni şi un creier mai dezvoltat (studiu)
joi, 10 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Copiii autişti au mai mulţi neuroni şi un creier mai dezvoltat decât cei care nu suferă de acest sindrom cu origini necunoscute, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate marţi în Journal of the American Medical Association (JAMA), relatează AFP.

Această cercetare preliminară, care a constat în analizarea post-mortem a creierului a treisprezece băieţi cu vârste cuprinse între doi şi 16 ani, a arătat că şapte băieţi care sufereau de autism aveau în medie cu 67% mai mulţi neuroni în regiunea cortexului prefrontal, potrivit profesorului de neurologie Eric Courchesne de la Universitatea California (vest) din San Diego, principalul autor al acestui studiu.

Această zonă a creierului coordonează diferite funcţii cognitive superioare, precum limbajul, comunicarea şi gândirea, competenţele intelectuale cele mai afectate de autism.

Această cercetare pare să confirme observaţiile efectuate cu zece ani în urmă cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică (IRM), care au arătat o dezvoltare excesivă a creierului la copiii autişti.

Neurologii au emis atunci teoria conform căreia proliferarea excesivă a acestor neuroni, ca urmare a unei disfuncţionalităţi prenatale, ar putea fi cauza ascunsă a sindromului.

La copiii autişti se observă de când sunt foarte mici o supradimensionare a creierului şi a capului, precum şi o proastă activitate neuronală.

Cercetătorii au stabilit, de asemenea, că greutatea creierului la autiştii din eşantionul studiat era cu 17,6% mai mare decât la copiii normali de aceeaşi vârstă.

'Dat fiind că aceşti neuroni corticali nu apar după naştere, creşterea anormală a numărului lor la copiii autişti arată că este vorba de un proces prenatal', explică doctorul Courchesne.

'Dacă viitoarele studii vor putea depista cauza numărului excesiv de neuroni, se va înţelege mai bine mecanismul autismului şi se vor descoperi, poate, şi noi tratamente', afirmă cercetătorul.AGERPRES/(Elena Dumbravă)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Autism: Excesul de conexiuni nervoase ar putea fi tratat Autismul ar fi rezultatul unui exces de sinapse - conexiunile nervoase din creier -, arată un studiu apărut în cea mai recentă ediţie a revistei Neuron şi care ar putea duce la obţinerea unui tratament al acestui sindrom complex ale cărui cauze rămân necunoscute. Excesul legăturilor între neuroni s-ar...
Copiii născuţi prematur prezintă un risc crescut de tulburări de autism şi de atenţie Naşterile premature pot altera conectivitatea între diferite părţi ale creierului, ceea ce ar putea creşte riscul de tulburări de autism şi deficit de atenţie, potrivit unui studiu britanic publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din SUA, informează AFP.
Studiu fundamental asupra unor copii instituţionalizaţi din România: Privarea socială afectează dezvoltarea creierului Copiii care cresc în instituţii în locul familiilor prezintă deficite majore în dezvoltarea creierului, a arătat un studiu efectuat asupra unor copii instituţionalizaţi din România. Constatările, publicate online luni, în ''Proceedings of the National Academy of Sciences'' din SUA, subliniază importanţa...
Autismul este legat de o serie de anomalii fiziologice ale creierului Washington, 13 mai /Agerpres/ - Copii de vârstă mică, suferind de autism, au o anumită zonă a creierului supradimensionată, zonă în care îşi au sediul numeroase funcţii psihice, printre care recunoaşterea chipurilor şi a emoţiilor, dar şi centrul fricii, conform unui studiu publicat luni de către cercetători...
Un tratament experimental permite reducerea tulburărilor de autism la şoareci Un tratament experimental a dus la reducerea a două din cele trei mari tulburări produse de autism la şoarecii de laborator - comportamentele repetitive şi lipsa socializării, arată un studiu promiţător desfăşurat în Statele Unite, publicat miercuri şi menţionat de AFP.
Alzheimer: un nou tratament potenţial studiat pe animale Blocarea anumitor celule ale sistemului imunitar care distrug arginina din creier, un nutrient esenţial al acestuia, a oprit formarea de plăci de proteine caracteristică bolii Alzheimer, potrivit unui studiu american efectuat pe şoareci de laborator, ale cărui rezultate au fost publicate marţi în revista...