Cele mai citite
 


Un medic din Moineşti a prezentat o comunicare în cadrul Congresului Clinic al Societăţii Americane de Chirurgie
joi, 10 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Doctorul Adrian Cotârleţ, managerul Spitalului de Urgenţă din Moineşti, a fost invitat să prezinte în cadrul Congresului Clinic Anual al Societăţii Americane de Chirurgie - American College of Surgeons (ACS), desfăşurat în oraşul San Francisco, timp de cinci zile în cursul săptămânii trecute, comunicarea ''Colecistectomia laparoscopică printr-o singură incizie''.
''Este o metodă chirugicală nouă care permite, prin folosirea unui dispozitiv special, şi el o noutate de puţină vreme pe plan mondial, efectuarea unei singure incizii în loc de patru în operaţiile laparoscopice în cazurile de colicistită, astfel încât agresiunea asupra peretelui abdominal devine foarte mică, iar reinserţia socială a pacientului se face foarte repede. În mai puţin de 48 de ore acesta poate fi externat, iar în 6-7 zile îşi poate relua activitatea normală', a explicat, pentru Agerpres, Adrian Cotârleţ.
Potrivit acestuia, succesul echipei chirurgicale de la Moineşti constă în faptul că ''s-au efectuat, cu foarte bune rezultate, 70 de asemenea operaţii, cifră asemănătoare celei înregistrate de puţine şi importante clinici din lume care aplică , la această dată, noua tehnologie''.
''Invitaţia primită la lucrările celei mai mari şi importante asociaţie chirurgicală din lume, care reuneşte: chirurgi digestivi, cardio-vasculari, neurochirurgi, plasticieni, toracici, pediatri, oncologi, dar şi ortopezi, urologi, ginecologi, otorinolaringologi, oftalmologi şi anestezişti, este una onorantă pentru echipa spitalului din Moineşti, confirmând atât disponibilitatea noastră de a cunoaşte cele mai noi metode de salvare şi menţinere a stării de sănătate a pacienţilor din zonă dar şi capacitatea de a deprinde lucru cu noile tehnologii din domeniu', a mai precizat managerul Spitalului de Urgenţă din Moineşti.
Adrian Cotârleţ a mai spus că la acest eveniment ce are ''rezonanţe mondiale' au mai prezentat lucrări şi alţi doi medici născuţi în România, dar, în prezent, rezidenţi unul în SUA şi celălalt în Franţa.
''Doctorul Lucian Panait şi colaboratorii de la Spitalul Clinic din Waterbury SUA au vorbit despre necesitatea transferării chirurgiei laparoscopice spre chirurgia robotică, iar doctorul Marius Nedelcu a prezentat lucrarea colectivului condus de prof.univ. dr. Brice Gayet din Paris referitoare la tehnica laparoscopică în hepatectomia dreaptă şi managementul leziunilor vasculare'.
Congresul din acest an al ACS, organizaţie fondată în 1913 şi care numără peste 64000 de membri, dintre care 3700 reprezintă alte 64 de state ale lumii în afara SUA, s-a derulat sub sigla 'Chirurgul ca lider în ceea ce priveşte incongruenţele sistemului medical'. 'Una specifică societăţii americane ACS, inspirând ideea de calitatea - cele mai înalte standarde, cele mai bune îngrijiri - , dar şi aprecieri faţă de munca chirurgilor', spune doctorul Adrian Cotârleţ.
'După festivitatea de deschidere, participanţii au putut opta timp de 4 zile, în funcţie de interesul fiecăruia, să urmărească cât mai multe din cele 289 sesiuni cu peste 1000 lucrări prezentate şi 27 cursuri de specialitate desfăşurate în cele peste 120 săli de prezentare. A fost o alegere dificilă pentru toţi, mai ales pentru cei care, la fel ca mine, au participat pentru prima dată la o asemenea reuniune. Au fost sesiuni incitante prin titlu şi conţinut, între care: problemele schimbării uzualului în chirurgie, Managementul dificultăţilor chirurgicale postoperatorii, Ce trebuie să facă chirurgul pentru reducerea mortalităţii în cancerul de colon, Complicaţiile anastomotice în chirurgia gastrointestinală - sângerare, fistulă, stenoză, ori alte dezarmante, Dezastre în chirurgia colecistului, subiect de meditaţie şi viitor, Reducerea focarelor în chirurgia laparoscopica, Definirea scopului chirurgiei generale în practică, Biologia inflamaţiei în terapia intensivă', a mai spus managerul Spitalului de Urgenţă din Moineşti.
Adrian Cotârleţ a afirmat că prof.univ.dr. David Naylor, rectorul Universităţii din Toronto, a avut o comunicare cu un titlu de actualitate şi pentru România - Reforma Sistemului de Sănătate în SUA şi Canada - ce a suscitat aprinse intervenţii şi care poate constitui un element important de consultanţă pentru cei ce diriguies sistemul sanitar românesc.
Congresul a ales noul preşedinte al ACS în persoana dr. Patricia J. Numann, profesor emerit al State University of New York, membru al ACS din 1974, prima preşedintă femeie a American Board of Surgery, membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei femeilor chirurg din SUA.
Ca la orice asemenea congres, o expoziţie de aparatură şi materiale medicale a întregit suita celor 110 comunicări.
'Cele peste 200 companii s-au străduit şi au reuşit să capteze interesul prin cele mai noi produse lansate cu aceasta ocazie pe piaţa chirurgicală. Mi s-a întărit convingerea că progresul în tehnicile chirurgicale cât mai puţin invazive face, în prezent, pereche cu inovaţiile în tehnologie', a precizat doctorul Cotârleţ.
Acesta consideră că după 'maratonul chirurgical' de la San Francisco, 'resursele financiare vor decide ceea ce se poate introduce în practica cotidiană şi la Moineşti, dar legăturile cu specialişti din lume stabilite, cunoştinţele profesionale căpătate în aceste zile, cred că îşi vor arăta rodul în anii următori în folosul pacienţilor, la fel cum s-au petrecut lucrurile şi în cazurile altor reuniuni internaţionale la care au fost prezenţi reprezentaţi ai Spitalului de Urgenţă din Moineşti, reuniuni ce s-au dovedit resurse educaţionale, oferind numeroase activităţi şi idei pentru dezvoltarea profesională'. AGERPRES/(AS - Cornel Cepariu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
În România s-au efectuat 580 de intervenţii cu ajutorul chirurgiei robotice În România s-au efectuat 580 de intervenţii cu ajutorul chirurgiei robotice, din care 400 de Institutul Fundeni, 100 la Spitalul Floreasca şi 80 la Cluj, adică în cele trei centre din ţară unde se practică această tehnică, a anunţat joi, în conferinţă de presă, prof. dr. Irinel Popescu, cu prilejul ...
Bacău: Intervenţii chirurgicale complexe efectuate de specialişti din 6 ţări cu prilejul Zilelor Spitalului din Moineşti Un număr de 15 bolnavi din judeţele Bacău, Vrancea, Neamţ şi Sibiu, având o patologie gravă, vor fi operaţi până sâmbătă în cele şase săli specializate ale Spitalului de Urgenţă din Moineşti, de echipe coordonate de cunoscuţi chirurgi din România, Franţa, Turcia, Israel, SUA şi Republica Moldova.
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Premieră în chirurgia toracică din România, realizată la Spitalul Militar Central Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila" anunţă realizarea pe 31 martie în Secţia Chirurgie Toracică, în premieră pentru sistemul medical din România, a unei intervenţii chirurgicale de rezecţie a unui segment tumoral mare folosind un nou dispozitiv medical care asigură reducerea...
Chirurgia robotică ar putea fi utilizată în chirurgia reconstructivă la Spitalul Floreasca Tehnica de chirurgie robotică ar putea fi utilizată în perioada următoare la Clinica de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă a Spitalului de Urgenţă 'Floreasca', a declarat prof. dr. Ioan Lascăr, şeful clinicii, cu ocazia Congresului Internaţional de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă.