Cele mai citite
 


Fracturile oaselor afectate de osteoporoza
sâmbătă, 10 noiembrie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Osteoporoza, Endocrinologie, Reumatologie
 

 

 
 
 
 
Osteoporoza este o boala in care oasele devin fragile, slabe si se rup usor. Densitatea minerala osoasa este scazuta si mineralele cum ar fi calciul nu mai sunt asimilate de os.

 

 

 

Osteoporoza este frecvent nedureroasa pana apare o fractura osoasa . De fapt, fracturile pot fi primul semn al osteoporozei. Aceasta maladie este cel mai frecvent intalnita la pacientii varstnici, dar se poate intalni si la cei tineri.

Orice os poate fi osteoporotic, dar oasele coloanei (vertebrele) sunt afectate de osteoporoza mult mai grav . Fracturile vertebrale produc dureri severe de spate si duc la pierderea inaltimii corpului vertebral si la deformarea coloanei vertebrale. Osteoporoza poate duce si la alte tipuri de fracturi , mai ales la fractura de col femural, care este o fractura grava care poate duce la pierderea mobilitatii soldului si imposibilitatea reluarii mersului.

Osteopenia reprezinta pierderea moderata a densitatii minerale osoase. Osteopenia este frecvent precursoarea osteoporozei.

Osteoporoza afecteaza frecvent femeile, in special dupa menopauza . Astfel aproxomativ 30-40% dintre femeile aflate in perioada postmenopauza au osteoporoza . Este vorba despre una dintre cele mai frecvente maladii cronice.

Frecventa bolii creste cu varsta astfel:
10% dn femeile de 60 de ani au osteoporoza
20% din femeile de 65 de ani au osteoporoza
40% din femeile de 75 de ani au osteoporoza
In plus, osteoporoza nu afecteaza doar persoanele varstnice, iar fractura de epifiza distala de radius este frecventa la persoanele de 50 de ani!

Osteoporoza afecteaza si populatia masculina cu o frecventa mare . Astfel o treime din fracturile pe os osteoporotic survin la pacientii de sex masculin, cu consecinte dramatice: mortalitatea la 12 luni dupa o fractura de col femural este de doua ori mai mare decat la pacientele de sex feminin!

In 40% din cazuri osteoporoza este datorata imbatranirii. In 60% din cazuri osteoporoza masculina este “secundara”, adica rezultatul unor altor boli preexistente cum ar fi bolile hepatodigestive sau alcoolismul, sau rezultatul unor tratamente pentru anumite boli: tratament prelungit cu corticosteroizi, tratament hormonal al cancerului de prostata , etc.

 

Articol preluat de pe www.musetel.ro

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primăria Sectorului 1: Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză continuă Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză va continua pentru locuitorii sectorului 1 până la sfârşitul anului.
Osteoporoza Osteoporoza este o boală metabolică osoasă caracterizată prin scăderea masei osoase cu păstrarea raportului dintre faza minerală şi cea organică, deteriorarea microarhitectonicii ţesutului osos şi scăderea consecutivă a rezistenţei osului, cu creşterea riscului pentru fracturi.
Dr. Cristina Spiroiu: Aproximativ 20% dintre femeile peste 50 ani au osteoporoză; este o boală 'tăcută' Osteoporoza, care este cea mai frecventă boală a metabolismului osos, afectează mai frecvent femeile decât bărbaţii, iar, la un moment dat în viaţă, una din două femei şi unul din opt bărbaţi vor avea o fractură osteoporotică, a declarat pentru AGERPRES Cristina Spiroiu, medic la Spitalul Universitar...
Prevenirea osteoporozei Prevenirea permite reducerea cu 50% a riscurilor de fracturi asociate cu osteoporoza. Obiectivul principal consta in prevenirea fracturilor, dar si a durerilor de spate, cauzate de tasarea vertebrelor.
Osteoporoza la femei Osteoporoza este o afectiune frecventa mai ales la femei. Ea apare in perioada de menopauza, este in general asimptomatica, nu doare si se diagnosticheaza fie printr-un screening activ dupa ce persoana intra in aceasta perioada, fie cu ocazia unei fracturi.
Testări gratuite și conferințe pe teme medicale la Ziua Mondială a Osteoporozei 2012 Ziua Mondială a Osteoporozei a fost sărbătorită pentru prima dată la București în weekendul 19-21 octombrie 2012. Evenimentul a fost organizat de compania de comunicare medico-socială Houston NPA pentru ASPOR (Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei în România), în parteneriat cu Societatea...