Cele mai citite
 


Adenoamele hipofizare: tipologie, manifestari, tratamente
joi, 10 noiembrie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Endocrinologie
 

 
Hipofiza este o glanda endocrina situata la baza creierului, intr-o loja a osului sfenoid, numita saua turceasca (sella turcica). Dimensiunea normala a hipofizei este de 1,5/0,8/0,6cm.
Tumorile hipofizare reprezinta cam 10-15% din totalul tumorilor intracraniene, cele mai frecvente fiind adenoamele (tumori benigne). Mai rare sunt tumorile maligne: epitelioame primitive sau secundare (metastaze).

Etiopatogenie
Adenoamele hipofizare au origine monoclonala. In mecanismul tumorogenezei sunt incriminate mutatiile produse la nivelul proteinei G (subunitatea Gsα), a proteinei ras (care moduleaza cresterea si diferentierea celulara), a proteinei codate de gena PTTG, factori de crestere.
 
Clasificare
Adenoamele se pot clasifica in functie de mai multe criterii. Dupa dimensiune acestea pot fi microadenoame (sub 1cm) si macroadenoame (peste 1 cm). Dupa existenta secretiei hormonale adenoamele sunt secretante sau nesecretante. In functie de afinitatea tinctoriala sunt acidofile, bazofile sau cromofobe. In functie de aspectul imunohistochimic sunt secretante de GH, prolactina, ACTH, TSH, FSH, LH sau secretie mixta. Dupa extensie adenoamele sunt supraselare, infraselare sau paraselare.
 
Manifestarile clinice
Acestea sunt determinate de masa tumorala (sindromul mecanic tumoral) si de modificarile in secretia hormonilor hipofizari (hipersecretie sau hiposecretie). In cadrul sindromului mecanic tumoral, apar urmatoarele simptome:
  • cefaleea: cu intensitati variabile si localizare retroorbitara sau bitemporala;
  • tulburari vizuale: scaderea acuitatii vizuale pana la cecitate, modificari de camp vizual, tulburari de motilitate a globilor oculari, ptoza palpebrala, diplopie, tulburari de convergenta;
  • lezarea nervilor cranieni: produce scaderea sensibilitatii cutanate sau durere la nivelul fetei;
  • extensia inferioara a tumorii: poate produce ruperea planseului selar provocand rinoree, sinuzita sfenoidala, meningite recurente;
  • extensia in sus a masei tumorale: poate duce la tulburari de constienta, varsaturi spontane, crize epileptice.
Scaderea secretiei hormonilor hipofizari apare datorita efectului mecanic exercitat de tumora asupra restului de hipofiza, direct sau prin comprimarea vaselor de sange sau prin comprimarea tijei pituitare, blocand accesul factorilor de eliberare hipotalamici. Apar semne de insuficienta ale glandelor subiacente (hipotiroidie, hipocorticism, hipogonadis). Diabetul insipid poate sa apara prin comprimarea tijei pituitare.
 
Hipersecretia hormonilor hipofizari poate sa produca simptome variate in functie de natura lor. Excesul de GH duce fie la hiperstaturalitate (gigantism), daca boala apare pana la varsta inchiderii cartilajelor de crestere, fie la marirea extremitatilor, proeminente faciale, modificari dentare, cresterea mandibulei, hipertrofie musculara, cardiomegalie, HTA daca boala apare la adult (acromegalie). Hipersecretia de ACTH determina simptomele bolii Cushing: redistributia centrala a tesutului adipos (la nivel facio-troncular) cu subtierea membrelor, pierderea de masa musculara si osoasa, aparitia vergeturilor rosii-violacei pe abdomen, brate, coapse, acnee, facies rotund “in luna plina”. In adenoamele hipersecretante de prolactina (prolactinoame) apare sindromul amenoree-galactoree la femeie si hipogonadism cu scaderea libidoului impotenta si infertilitate la barbat. Adenomul hipersecretant de TSH este foarte rar. Se manifesta cu semne de hipertiroidie si gusa.
       
Tratamentul adenoamelor hipofizare
Pentru a trata adenoamelehipofizare se folosesc in general trei metode terapeutice: tratamentul chirurgical, ce are ca scop extirparea tumorii (prin abord transfrontal sau transsfenoidal); radioterapie hipofizara sau tratament medicamentos pentru reducerea secretiei hormonale in exces, pentru reducerea masei tumorale sau ca tratament substitutiv hormonal.
 
 
Dr. Opris Liana Sanda
Medic Primar Endocrinolog
 
Clinica Gral Colentina
Tel: 021-317.83.95

www.gralmedical.ro

Notare
Comentarii
de catalina
Buna seara. Ma intereseaza daca e normal ca menopauza sa se instaleze la varsta de 42 ani sau este vorba de o amenoree data de stres, etc. Ce investigatii ar trebui facute pt. a vedea cauza opririi ciclurilor menstruale; daca e vorba de menopauza precoce ce medicamente ar trebui luate pt a evita osteoporoza si toate modificarile produse de aceasta.
Va multumesc!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
PROLACTINA, HORMONUL ESENTIAL PENTRU LACTATIE Hipofiza sau glanda pituitara este situata la baza craniului, in "saua turceasca" a osului sfenoid, posterior de chiasma optica, cantarind intre 0,4 si 0,8 grame. Hipofiza este alcatuita din:
Diabetul insipid Desi sunt asemanatoare ca denumire, iar unele simptome sunt comune (poliurie – eliminarea unei cantitati mari de urina, polidipsie – senzatie exagerata de sete), diabetul insipid nu trebuie confundat cu diabetul zaharat. Aceste doua afectiuni endocrine sunt diferite din punct de vedere al cauzelor...
Totul despre tiroida sau cum sa previi bolile tiroidiene Prof. dr. Constantin Dumitrache medic primar endocrinologie, doctor în ştiinţe medicale-Clinica Gral Medical Colentina
Endocrinologie pe intelesul tuturor Endocrinologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor sistemului endocrin. In cadrul endocrinologiei sunt investigate afectiunile tiroidiene, hipofizare, adrenale (glanda suprarenala), gonadale (testicule si ovare) si tulburarile metabolismului...
Practicarea regulată a fotbalului poate duce la impotenţă (medici urologi) Urologii îi avertizează pe împătimiţii balonului rotund că loviturile de cap sunt periculoase şi pot afecta funcţia erectilă. Se pare că practicarea regulată a fotbalului este uneori riscantă, scrie 20minutes.ch.
Dereglarile de ovulatie – un inamic frecvent al fertilitatii Un semnal important, care indica faptul ca organismul feminin este pregatit pentru conceptie, este prezenta ovulatiei. Tocmai de aceea, faptul ca disfunctia ovulatorie constituie una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii in cazul femeilor, este o problema tot mai presanta pentru...