Cele mai citite
 


Unul din doi adulti sufera de hipertensiune
duminică, 4 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Tensiunea arteriala, Neurologie
 

Unul din doi adulti sufera de hipertensiune, afectiune care reprezinta un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral si pentru demente, a declarat prof. dr. Ovidiu Bajenaru, seful Clinicii de Neurologie a Spitalului Universitar, cu prilejul campaniei de depistare a hipertensiunii.

 

Calitatea vietii celor afectati de hipertensiune este foarte importanta, pentru ca accidentul vascular cerebral declansat pe fondul hipertensiunii este prima cauza de handicap fizic si mental. Un sfert dintre supravietuitorii primului accident vascular cerebral dezvolta o forma de dementa ireversibila, a explicat prof. dr. Ovidiu Bajenaru. El a mentionat ca accidentul vascular cerebral situeaza Romania pe locul 2 in lume, iar potrivit studiilor internationale, intre factorii de risc pentru accidentul vascular cerebral cel mai putin tratati se afla hipertensiunea.

In ceea ce priveste relatia intre hipertensiune si accidentul vascular cerebral specialistul a subliniat ca aceasta este mai stransa decat in cazul infarctului de miocard.

El a adaugat ca hipertensiunea este factor major de risc pentru boala de vase mici, a hemoragiilor cerebrale, factor care duce la un declin major cognitiv. Specialistul a spus ca este foarte importanta educatia populatiei in a-si controla tensiunea cu atat mai mult cu cat unu din doi adulti sufera de aceasta afectiune si nu stie.

Si prof. dr. Marius Vintila, seful Clinicii de cardiologie a Spitalului "Sfantul Pantelimon" a atras atentia asupra importantei tratarii hipertensiunii, tratament in urma caruia se poate obtine o reducere de aproximativ 25% a riscului infarctului de miocard. Seful Clinicii de cardiologie a Spitalului "Sfantul Pantelimon" a subliniat ca exista o relatie intre hipertensiune, cardiopatia ischemica si infarctul de miocard, aceasta fiind principalul factor de risc pentru ateroscleroza. Potrivit acestuia, ateroscleroza este responsabila de 60% dintre decesele din Romania.

Sursa: www.musetel.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tensiunea arterială în timpul anotimpului cald Există persoane care suferã în mod constant de dereglări ale tensiunii arteriale şi persoane care sunt afectate ocazional (tensiune arterialã oscilatorie). Indiferent de situaţie, vara este un anotimp în care această afecţiune este mai des întâlnită decât în restul anului. Aceasta şi pentru că temperaturile...
Sfaturi de la specialiști privind prevenția și diagnosticarea precoce a hipertensiunii arteriale Aproximativ 3 din 10 persoane trăiesc cu hipertensiune arterială, ceea ce înseamnă că la nivel mondial există aproape 1,8 miliarde de hipertensivi. Din nefericire, aproape 50% din aceştia nu ştiu că au tensiune arterială crescută, arată statisticile furnizate de World Hypertension League (WHL). Mai...
Descoperirea unei gene a cărei variaţie este legată de hipertensiunea arterială Cercetători americani au descoperit o genă a cărei variaţie este legată de hipertensiunea arterială, o descoperire ce poate deschide calea pentru tratamente mai eficiente pentru combaterea acestei maladii, potrivit unor lucrări publicate luni, transmite marţi din Washington AFP. (sursa: Agerpres - Analele...
Hipertensiunea Arteriala Hipertensiunea Arteriala (HA) este probabil cea mai frecventa afectiune intilnita intr-un cabinet de medicina interna.
Peste 45% din populaţia adultă a României - cu hipertensiune arterială În România, hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populaţia adultă, potrivit rezultatelor celui mai recent studiu - SEPHAR III, efectuat de Societatea Română de Hipertensiune şi dat vineri publicităţii.
Studiu: Peste 45% din populaţia adultă a României - cu hipertensiune arterială În România, hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populaţia adultă, potrivit rezultatelor celui mai recent studiu - SEPHAR III, efectuat de Societatea Română de Hipertensiune şi dat vineri publicităţii.