Cele mai citite
 


Candidaţii la alegerile generale din Spania vorbesc despre criză, sănătate, corupţie şi sfârşitul ETA
vineri, 11 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Criza economică, un pact naţional pentru sănătate, corupţia şi sfârşitul ETA au fost principalele teme de discuţie abordate miercuri seară de cinci candidaţi de pe listele partidelor politice cu grupuri parlamentare în legislativ - Partidul Popular (PP), Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), CiU (naţionaliştii catalani), PNV (naţionaliştii basci) şi Stânga Unită (IU) - care au luat parte la o dezbatere electorală organizată de televiziunea publică din Spania înaintea alegerilor generale din 20 noiembrie.
Candidatul socialist Ramón Jáuregui a arătat că nu este de acord cu sprijinul pe care candidatul conservator Alberto Ruiz Gallardón (PP) a considerat că i l-a oferit Mariano Rajoy (principalul candidat conservator) premierului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero pentru a ieşi din criză.

Gaspar Llamazares, din partea IU, a criticat partidele majoritare şi le-a acuzat de "contaminare bipartidistă", precum şi pentru reducerile efectuate în cadrul 'statului bunăstării'.

La rândul său, Josu Erkoreka (PNV) şi Pere Macias (CiU) au discutat mai mult despre apărarea intereselor Ţării Bascilor şi, respectiv, Cataloniei.

Pactul naţional care să garanteze asistenţa sanitară a fost propus de CiU şi s-a bucurat de sprijinul formal al celorlalte formaţiuni politice. Un al doilea pact a fost propus de PNV pentru educaţie, dar a fost susţinut numai de PP.

Pe de altă parte, candidatul PP a ţinut să arate că dacă va câştiga alegerile, formaţiunea sa nu va introduce coplata în sistemul de sănătate şi va garanta prin lege puterea de cumpărare a pensiilor.

După ce socialistul Ramón Jáuregui a amintit că sunt primele alegeri generale care au loc în Spania în pace, după anunţul ETA cu privire la încetarea definitivă a luptei armate, şi a subliniat faptul că anunţul a constituit o victorie a societăţii şi statului de drept, conservatorul Alberto Ruiz Gallardón (PP) a arătat că a fost într-adevăr o veste bună, însă nu suficientă. Pe aceeaşi temă, Gaspar Llamazares a amintit mai ales de victimele ETA, pentru care a cerut "dreptate, daune şi memorie", în vreme ce Pere Macias (CiU) a salutat public anunţul, iar Josu Erkoreka (PNV) a semnalat faptul că tot mai este nevoie de un "pact politic şi o autorizare socială" pentru perioada ce începe după anunţul teroriştilor.

Corupţia, despre care nu au vorbit la dezbaterea televizată în doi principalii candidaţi, Alfredo Perez Rubalcaba (PSOE) şi Mariano Rajoy (PP), a fost pusă pe tapet de Gaspar Llamazares (IU), care a propus ca partidele politicienilor corupţi să-şi asume din responsabilitate. Singurul care a comentat acest subiect a fost Gallardón, care a arătat că în lupta împotriva corupţiei este nevoie de transparenţă şi de aplicarea imediată a legii.

Ieşirea Spaniei din criză a fost de asemenea printre temele abordate. Dacă Llamazares (IU) a cerut o ieşire din criză care să fie "dreaptă, în cadrul unui dialog" şi cu regenerarea vieţii democratice, Alberto Ruiz Gallardón (PP) s-a arătat încrezător în capacitatea Spaniei de a ieşi din criză, şi acelaşi lucru a fost susţinut şi de Ramón Jáuregui (PSOE).

La dezbaterea televizată au luat parte, prin intervenţii video, reprezentanţii formaţiunilor parlamentare fără grupuri politice şi care formează grupul mixt - Ana Oramas (Coaliţia Canarelor), Francisco Jorquera (Blocul Naţional Galician) y Rosa Díez (Uniunea pentru progres şi Democraţie).

Oramas s-a referit la prioritatea constituită de crearea de locuri de muncă şi sprijinirea lucrătorilor pe cont propriu şi a micilor întreprinzători, Rosa Díez a criticat faptul că partidele cu grupuri politice proprii preferă să-şi păstreze privilegiile în loc să găsească soluţii pentru a nu mai fi irosiţi banii publici, iar Francisco Jorquera a făcut apel la implementarea unei politici orientate spre "nevoile persoanelor şi nu ale pieţelor".AGERPRES/(Ruxandra Constantinescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: România riscă să reintre într-o perioadă de criză economică Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că în România există bariere în ceea ce priveşte relansarea economică şi că există riscul ca ţara noastră să reintre într-o perioadă de criză în contextul în care Guvernul a utilizat mai puţini bani pentru investiţii din bugetul de stat, îndreptându-i către...
Criza economică ameninţă eforturile de combatere a consumului de droguri în Europa (raport) Lisabona, 10 nov /Agerpres/ - Criza economică şi austeritatea bugetară ameninţă eforturile de combatere a drogurilor, generând îngrijorare în legătură cu creşterea consumului la persoanele defavorizate, afirmă Observatorul European pentru droguri şi toxicomanie /OEDT/ în raporul anual publicat miercuri...
Spania: Criza a redus cu 27 la sută numărul operaţiilor estetice Criza economică a redus cu 27 la sută numărul operaţiilor estetice din Spania, care se situează în prezent pe locul 15 din lume, cu 105.000 de operaţii de acest tip efectuate în 2009. Nouă din zece persoane care au apelat la intervenţii estetice sunt femei, informează vineri EFE.
(Corespondenţă) 1 Mai marcată în Spania cu manifestaţii împotriva reformei pieţei muncii şi tăierilor din educaţie şi sănătate Madrid, 1 mai - Corespondentul Agerpres, Ruxandra Constantinescu, transmite: Ziua de 1 Mai, care marchează pe tot cuprinsul globului solidaritatea oamenilor muncii, este în mod tradiţional o zi de revendicări sociale, manifestaţii şi proteste în Spania. Totodată, anul acesta, primele manifestaţii de...
Sondaj IRES: Românii se tem de război şi de criza economică şi văd în corupţie cea mai mare problemă România este percepută de locuitorii săi ca fiind o ţară nesigură, care pe termen scurt se confruntă cu riscul unui război, iar pe termen mediu şi lung, cu cel al unei crize economice cronicizate, relevă rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES)...
Sistemul de sănătate în fază terminală, la originea căderii guvernului în România (presă) Sectorul de sănătate, aflat în centrul protestelor din aceste zile din România care au dus la căderea guvernului lui Emil Boc, este în 'fază terminală' şi 'are nevoie de îngrijire urgentă', scrie luni portalul Osservatorio sui Balcani e Caucaso, care dedică o amplă analiză domeniul sănătăţii din ţara...