Cele mai citite
 


Cluj: Sprijin medical şi sufletesc pentru bolnavii de cancer, din 2012, la Centrul de îngrijiri 'Sfântul Nectarie'
vineri, 11 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Centrul de Îngrijiri Paliative "Sfântul Nectarie" al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului va deveni funcţional în primăvara anului 2012 şi va oferi sprijin medical şi sufletesc bolnavilor de cancer aflaţi în faze terminale ale bolii, dar şi familiilor acestora.
Unitatea a cărei construcţie este aproape finalizată a fost prezentată credincioşilor, miercuri, de ierarhii Arhiepiscopiei, în prezenţa mitropolitului Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Andrei Andreicuţ.
"Dăm Slavă lui Dumnezeu pentru această realizare care este aproape terminată. Probabil, dacă nu va ascunde sub vălul smereniei, Preasfinţitul Vasile Someşanul ne va spune cum a luat naştere gândul şi cum s-a concretizat acest proiect al Centrului de Îngrijiri Paliative. Noi ştim că Taina Sfântului Maslu se oficiază pentru cei bolnavi. Sfântul Sinod a rânduit ca anul 2012 să fie cel în care ne aducem aminte de Taina Sfântului Maslu, pentru că suntem din ce în ce mai mulţi bătrâni şi mai puţini copii, şi tot mai mulţi suferinzi", a spus mitropolitul Andrei Andreicuţ, după oficierea Sfintei Liturghii şi a slujbei Acatistului Sfântului Ierarh Nectarie, în capela Centrului de Îngrijiri Paliative.
Înaltul ierarh a evidenţiat că un astfel de centru de îngrijiri pentru oamenii aflaţi în pragul trecerii în eternitate este mai mult decât binevenit.
"Ne bucurăm că în ziua sărbătorii Sfântului Ierarh Nectarie notabilităţile şi clerul din oraşul nostru sunt prezenţi aici, prin aceasta mărturisind că apreciază ceea ce s-a făcut", a spus mitropolitul Andrei Andreicuţ, adăugând că suferinzii care vor veni la acest centru vor putea să îşi găsească alinarea, iar "Dumnezeu face minuni şi oameni grav bolnavi se pot însănătoşi".
Totodată, mitropolitul a mulţumit tuturor celor ce l-au sprijinit pe Preasfinţitul Vasile Someşanul în realizarea acestui proiect umanitar.
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei, Preasfinţitul Vasile Someşanul, a arătat că proiectul medico-social al Arhiepiscopiei este cel mai important din Transilvania şi s-a bucurat de interesul lumii medicale şi a autorităţilor locale încă de la lansarea lui.
Prezent la eveniment, prof. univ. dr. Oliviu Pascu, reputat specialist în gastroenterologie, a declarat, pentru AGERPRES, că un astfel de centru este necesar şi din punct de vedere medical, pentru că bolnavii în fază terminală au nevoie de o îngrijire specială şi sunt foarte multe familii care nu le pot oferi confortul fizic în ultimele zile de viaţă.
"Centrul va fi cu atât mai util cu cât oamenii bolnavi vor avea şi latura aceasta spirituală, îngrijirea din partea preoţilor, care vor încerca să le aline suferinţele sufleteşti şi să-i împace cu ceea ce vine", a spus profesorul universitar.
La rândul său, prof. univ. dr. Romulus Caius Duncea, renumit cardiolog, a declarat, pentru AGERPRES, că unitatea medicală care se va deschide în curând "este o mare realizare a Bisericii Ortodoxe".
"Centrul vine în întâmpinarea suferinţelor celor bolnavi de o boală de cele mai multe ori incurabilă. Sper ca această iniţiativă să se extindă şi la alte centre medicale din ţară. Numărul bolnavilor de cancer este din ce în ce mai mare", a spus prof. dr. Duncea.
Unul dintre susţinătorii proiectului, prof. univ. dr. Mirela Gherman Căprioară, specialist în nefrologie, a arătat că acest prim centru din România construit din iniţiativa bisericii, a episcopului vicar Vasile Someşanul, are ca scop ameliorarea calităţii vieţii celor bolnavi de cancer, prin controlul durerii în special, şi evitarea izolării lor sociale. Doar 5% din bolnavii de cancer din România sunt asistaţi în ultima parte a vieţii. Serviciile oferite de centru vor fi gratuite şi de ele vor beneficia bolnavii oncologici, indiferent de religie şi de etnie. Centrul, care este prima unitate cu paturi de tip Hospice, din Cluj-Napoca, va avea trei etaje. În centru se va lucra şi cu bolnavii care se pot deplasa din oraş pentru a participa la activităţile organizate special pentru ei şi la şedinţele de kinetoterapie. În ambulatorul de zi se vor acorda servicii medicale şi suport social, iar în cele 20 de saloane, îngrijirile pentru suferinzii fără speranţe de supravieţuire.
La ceremoniile religioase oficiate, miercuri, la Centrul de Îngrijiri Paliative "Sfântul Nectarie" şi la prezentarea acestuia au participat subprefectul Vasile Cozma, deputatul independent Mircea Giurgiu, profesori universitari, medici, oameni de afaceri clujeni, precum şi un mare număr de credincioşi. AGERPRES/(AS - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Braşov: Tratamente gratuite de radioterapie pentru bolnavii de cancer la Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov, 19 iun /Agerpres/- Tratamentele de radioterapie pentru pacienţii oncologici sunt gratuite au declarat joi, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii Centrului de Diagnostic şi Tratament Oncologic din Braşov, precizând că, de la 1 iunie, Casa de Asigurări de Sănătate a alocat fondurile necesare...
Un nou centru de îngrijiri paliative pentru bolnavii de cancer în fază terminală, în sectorul 2 Un nou centru de îngrijiri paliative pentru bolnavii de cancer în fază terminală se va construi în curtea Bisericii Sfântul Pantelimon din sectorul 2 al Capitalei.
REPORTAJ/Primul hospice exclusiv pentru copii din România-locul unde dragostea şi Dumnezeu pot face minuni Pentru prima dată în România, un hospice exclusiv pentru copii şi tineri a fost deschis la Sibiu într-o clădire a Bisericii Evenghelice dată Asociaţiei "Dr. Carl Wolff", unde aceştia au acces gratuit la îngrijire. Este un loc în care dragostea şi Dumnezeu pot face minuni, dându-ne o speranţă că le poate...
Caraş-Severin:Fundaţia Sfânta Irina a pus piatra de temelie a primului centru de recuperare oncologică din România Fundaţia Sfânta Irina a inaugurat marţi, în localitatea Slatina-Nera, lucrările de construcţie a Clinicii Nera, respectiv, a Centrului pentru Cercetări în Recuperare Oncologică.
Cluj: Centre cu finanţare europeană pentru consilierea bolnavilor de cancer Bolnavii de cancer vor putea să beneficieze de consiliere în vederea reintegrării sociale, în urma unui proiect finanţat cu fonduri europene.
Bolnavii de cancer pot beneficia de un tratament personalizat, graţie unui proiect finanţat cu bani europeni Bolnavii de cancer pot beneficia de acum de un tratament personalizat, graţie unui proiect implementat de către Institutul Naţional "Victor Babeş" cu sprijinul fondurilor europene, proiect derulat în cadrul unei campanii lansate de Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Consiliul Uniunii Europene...