Cele mai citite
 


Aproape 1000 de români depistaţi cu virusul hepatitei C
sâmbătă, 12 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproape 1000 de români, aparent sănătoşi, au fost depistaţi cu virusul hepatitei C, în urma campaniei de testare gratuită desfăşurată în luna august, în 27 de oraşe din ţară.
Pe toată perioada campaniei au fost testate 11.471 de persoane în toată ţara, dintre care 877 au primit un rezultat pozitiv. Aceste cifre confirmă că la nivelul oraşelor în care au avut loc testări, media pacienţilor depistaţi cu hepatita C este de 7,65%.
Printre judeţele cu cea mai mare prevalenţă a hepatitei C sunt Bucureşti (14,67%), Bacău (12,4%), Sibiu (10,6%), Botoşani (9,6%), Argeş (9,26%).
'Este cunoscut faptul că Romănia are una din cele mai mari prevalenţe ale hepatitei C din Europa, însă din motive obiective foarte mulţi români nu îşi pot permite un test care să le arate dacă sunt sau nu infectaţi. Prin campania "Împreună pentru Viaţă' am dorit să venim în sprijinul acestora printr-o acţiune de testare naţională pe durata unei săptămâni", a spus Florentin Scarlat, external Affairs &Communications Manager MSD.
Infecţia cu virusul hepatitic C nu prezintă simptome, iar în cele mai multe cazuri se cronicizează, fiind numită şi 'moarte tăcută'.
'Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România a încurajat întotdeauna oamenii să se testeze pentru hepatită. Ne dorim ca autorităţile să fie cele care să se implice la nivel naţional într-o campanie măcar pentru anumite categorii de risc. Până atunci vom susţine orice acţiune care să ducă la depistarea timpurie a bolii, indiferent de cine le va finanţa sau cine va avea iniţiativa, ţinând cont de statisticile îngrijorătoare la nivelul României. APAH-RO îţi doreşte să facă astfel de testări însă forţa financiară a asociaţiei nu ne permite. Considerăm că este extrem de important ca hepatitele cronice virale să fie descoperite la timp, până nu este prea târziu, când costurile sunt mult prea mari atât pentru pacient, cât şi pentru familiile acestuia. Prin depistarea la timp a acestei afecţiuni multe vieţi ar fi salvate şi mulţi oameni ar putea trăi normal', a declarat Marinela Debu, preşedinte al APAH - RO.
'În momentul de faţă, hepatita C este o problemă majoră de sănătate publică, care a atins proporţii epidemice, la nivel mondial; în România se înregistrează una din cele mai înalte rate de prevalenţă din Europa. Simptomele, atât în fază acută, cât şi în faza cronică sunt de multe ori absente, boala fiind diagnosticată la distanţă de momentul infecţiei, atunci când există deja un grad avansat de afectare hepatică. Din acest motiv este foarte importantă testarea populaţiei, depistarea din timp şi tratarea celor infectaţi, pentru că hepatita C este o boala vindecabilă', a explicat medicul primar Adriana Moţoc - de la Spitalul "Victor Babeş", din Bucureşti.
Iniţiativa aparţine companiei MerkSharpe@Dohme România şi a fost dezvoltată în cadrul platformei 'Împreună pentru viaţă' în parteneriat cu laboratoarele Bioclinica şi cu aportul Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH) pentru mediatizarea campaniei, cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitelor. /AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Reducere de 55% la testele pentru depistarea infecţiei cu Hepatita C în lunile august şi septembrie O nouă campanie de testare pentru depistarea virusului hepatitei C (VHC) a fost demarată de Compania Merk Sharp&Dohme(MSD) România, alături de laboratoarele Bioclinica, în cadrul platformei ''Împreună pentru viaţă - Sănătate prin cunoaştere''.
Cluj: Tineri şi vârstnici - interesaţi să afle dacă au sau nu hepatită C Aproximativ 200 de clujeni de toate vârstele au fost interesaţi să afle dacă au sau nu hepatită C, prezentându-se pentru o testare gratuită, în cadrul campaniei organizate între 1 şi 6 august de filiala din România a companiei farmaceutice MSD, laboratorul de analize medicale Bioclinica din Timişoara...
7000 de români și-au făcut până acum testul gratuit de hepatită C De la lansarea celei mai vaste campanii de testare gratuită pentru depistarea infecției cu virusului hepatitei C, peste 7000 de români au beneficiat de această analiză gratuită. Mai mult decât atât, încă patru noi laboratoare din țară s-au alăturat campaniei, la Iași, Ploiești și Baia Mare, astfel: ...
Testări gratuite de hepatita C la Poliția și Jandarmeria Bihor Jandarmii și polițiștii din Județul Bihor beneficiază în perioada15 - 28 februarie de testări gratuite pentru depistarea infecției cu virusul hepatitei C, în cadrul celei mai vaste campanii naționale de testare gratuită, inițiată recent de Alianța Pacienților Cronici din România, împreună cu Institutul...
Campanie de testare pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitei C Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), împreună cu Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", a lansat marţi o vastă campanie de testare pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitei C.