Cele mai citite
 


Bolile infecţioase o piatră de încercare pentru societatea modernă
sâmbătă, 12 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pe plan mondial, în ultimul deceniu, bolile infecţioase au devenit adevărate pietre de încercare pentru societatea modernă, din cauza infecţiilor emergente (SARS, gripa aviară, gripa AH1N1, febre hemoragice, borrelioze, parazitoze sistemice etc.), a subliniat prof. dr. Adrianu Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), cu prilejul Zilelor Ştiinţifice ale Institutului de Boli Infecţioase ''Prof. Dr. Matei Balş''.
El a adăugat că impactul negativ al bolilor infecţioase este amplificat de catastrofele naturale co-existente (încălzirea globală, cutremure, tsunami etc.) şi a subliniat importanţa vaccinării.
''Am avut o surpriză recentă cu rujeola, pentru că s-a lăsat mai moale cu vaccinarea, au fost decese la copii, asta pentru că părinţii nu au mai dorit să-şi vaccineze copiii.Tusea convulsivă a reapărut şi ea în California. Oamenii nu vor să se vaccineze. Pandemia cu A/H1N1 a dus la 463.300 de decese. Din cauza numărului mare de călătorii, din cauza mutaţiilor genetice, dar şi a rezistenţei la anumite tratamente, nu ştim niciodată când poate izbucni o nouă pandemie. Este mai bine să fim pregătiţi decât să fim luaţi prin surprindere. De exemplu, în 1979 variola a fost prima boală eradică. Apoi oamenii nu au mai vrut să se vaccineze, iar în 1995 variola a făcut multiple victime", a spus profesorul Adrian Streinu Cercel.
El a adăugat că în prezent ''avem un pool de pacienţi infectaţi cu HIV'', dar şi cu hepatita C.
''Avem un pool de 20.000 de pacienţi care se droghează la seringă, acesta reprezintă o problemă pentru sănătatea publică", a mai spus profesorul Streinu Cercel.
Tema reuniunii ştiinţifice a Institutului Balş din acest an este "Încotro bolile infecţioase'' şi reuneşte specialişti din domeniu din toată ţara.AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Sorin Petrea (Institutul 'Matei Balş'): Infecţia cu hepatita C este în creştere la utilizatorii de droguri injectabile Din ce în ce mai mulţi utilizatori de droguri injectabile sunt infectaţi cu hepatita C, a afirmat dr. Sorin Petrea, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".
MS: Două decese şi 75 de noi cazuri de gripă AH1N1, în ultimele 24 de ore Două decese şi 75 de noi cazuri de gripa AH1N1 s-au confirmat în ultimele 24 de ore, informează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat transmis sâmbătă AGERPRES.
12.500 de persoane au fost testate pentru HIV, hepatită B şi C printr-un program derulat de Institutul 'Matei Balş' Un număr de 12.500 de persoane au fost testate gratuit pentru HIV, hepatită B şi hepatită C în cadrul unui program derulat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", iar dintre acestea 7,6% au ieşit pozitiv la testul pentru hepatită B, 3,28% - la cel pentru hepatită C şi 0,4% pentru HIV...
MS: 31 de cazuri de gripă AH1N1 şi 2 decese, confirmate în ultimele 24 de ore Bucureşti, 22 ian /Agerpres/ - Încă 31 de cazuri de gripă nouă şi două decese cauzate de virusul AH1N1 au fost confirmate în ultimele 24 de ore, informează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.
Campania de vaccinare împotriva gripei AH1N1 continuă Campania de vaccinare împotriva gripei AH1N1 organizată de Ministerul Sănătăţii continuă. Vaccinarea este gratuită şi a fost extinsă la toate categoriile de persoane, atât cele asigurate, cât şi cele care nu au asigurări de sănătate.
Hepatita C, o problemă de sănătate publică Ziua Mondială a Hepatitei a fost marcată, marţi, prin lansarea la Bucureşti a studiului 'Hepatita C, prevalenţă şi probleme la nivel regional'.