Cele mai citite
 


Un tratament experimental împotriva obezităţii testat pe maimuţe
sâmbătă, 12 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea
 

Un tratament experimental, care împiedică alimentarea cu sânge a celulelor adipoase, testat pe maimuţele obeze, le-a ajutat să piardă în medie 11% din greutate în patru săptămâni, ceea ce deschide calea aplicării acestei terapii în cazul oamenilor, potrivit unui studiu publicat în revista americană Science Translational Medicine.

Potrivit acestui studiu, indicele de masă corporală şi dimensiunea taliei acestor maimuţe (macaci) s-au redus.

O analiză realizată cu ajutorul tehnicilor de imagistică a evidenţiat, totodată, o reducere a ţesuturilor adipoase din organismul acestor animale, în comparaţie cu grupul ţintă de maimuţe care nu au 'beneficiat' de acest tratament, au explicat specialiştii de la Centrul Anderson pentru cercetări asupra cancerului, afiliat Universităţii Texas din SUA.

'Aplicarea acestui tratament şi în cazul oamenilor ar oferi o abordare nechirurgicală pentru a diminua ţesuturile adipoase, dar şi o alternativă pentru medicamentele de slăbit', a declarat medicul Renata Pasqualini, profesor la Centrul Anderson, principalul autor al studiului.

Unele din aceste terapii, care păcălesc apetitul sau împiedică organismul să absoarbă grăsimi, sunt folosite cu rezerve din cauza efectelor secundare toxice pe care le provoacă.

Agentul experimental de slăbire 'Adipotide', folosit de cercetătorii de la Centrul Anderson, conţine o substanţă care se fixează pe o proteină la suprafaţa vaselor de sânge ce alimentează celulele adipoase, dar şi pe o peptidă sintetică, antrenând distrugerea celulelor de grăsime, explică autorii studiului.

Aceste celule sunt apoi metabolizate de organism, care le distruge.

'Obezitatea, la fel ca tabagismul, este un factor de risc major pentru cancer', a declarat medicul Wadih Arap, profesor de medicină la Koch Center din cadrul Universităţii Texas, coautor al studiului.

'Obezii care suferă de cancer suportă foarte greu intervenţiile chirugicale, radioterapia şi chimioterapia', a adăugat Wadih Arap.

La sfârşitul tratamentului, macacii obezi au început să se îngraşe din nou, au precizat autorii studiului.

Faptul că Adipotide a avut efect asupra acestor maimuţe îi face optimişti pe cercetători.

Dar, înainte de a putea fi administrat pacienţilor umani, Adipotide trebuie să fie mai întâi aprobat de Agenţia americană pentru medicamente (Food and Drug Administration/ FDA).

Până în prezent, FDA s-a arătat extrem de reticentă în ceea ce priveşte autorizarea pe piaţă a tratamentelor contra obezităţii. În ultimul an, această agenţie americană a refuzat deja aprobarea a trei medicamente, din motive de securitate medicală.

Singurul medicament contra obezităţii aprobat de FDA este Orlistat sau Alli, comercializat de compania elveţiană Roche şi de cea britanică GlaxoSmithKline, însă acest medicament nu este nici el lipsit de efecte secundare, precum diaree şi dureri abdominale.

La rândul sau, Adipotide a cauzat şi el efecte secundare negative asupra rinichilor maimuţelor, însă acestea au fost de intensitate redusă şi, mai ales, reversibile, afirmă cercetătorii.AGERPRES/(Elena Dumbravă)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicament pentru slăbit care 'păcăleşte corpul' acţionând ca 'un aliment imaginar', creat în SUA Un medicament care acţionează ca un "aliment imaginar" şi ajută la arderea grăsimilor, frânează creşterea în greutate, reduce colesterolul şi controlează conţinutul de zahăr din sânge a fost creat de o echipă de medici din SUA şi testat cu bune rezultate pe şoareci, transmite EFE.
Succesul discutabil al pilulei 'minune' Alli contra obezităţii Comercializată în Franţa din 6 mai 2009 de către GlaxoSmithKline (GSK), printr-o mare campanie publicitară, pilula Alli de slăbit a devenit în mai puţin de un an unul din cele mai vândute medicamente procurate fără prescripţie medicală. Disponibile de doi ani în Statele Unite, aceste capsule gelatinoase...
Untura de peşte nu foloseşte la slăbit, spun experţii Acizii graşi omega-3, care se găsesc în somon, de exemplu, nu ajută la slăbire, însă sunt benefici pentru inimă.?Deşi studiile desfăşurate pe animale au arătat că untura de peşte poate facilita pierderea în greutate, cercetările pe om au demonstrat contrariul, arată un studiu publicat în American Journal...
O enzimă ar putea reduce masa de grăsime din corpul uman (studiu) O enzimă care reduce în mod natural masa de grăsime din corpul uman a fost descoperită de cercetătorii americani, aceasta fiind situată în grăsimea brună şi putând duce la pierderea în greutate prin arderea de calorii fără a le depozita, conform unui studiu publicat în revista 'Cell', citat de site-ul...
Obezitatea în SUA ar putea fi mai răspândită decât se credea, conform unui nou studiu Problema obezităţii în SUA ar putea fi şi mai gravă decât se credea până acum, conform unor cercetători citaţi marţi de BBC.
Grăsimile din zona abdomenului, periculoase pentru sănătate şi inestetice Rezultatele unui nou studiu, măsurate cu echipamente de imagistică prin rezonanţă magnetică de ultimă generaţie, arată că administrarea capsulelor alli? (orlistat 60 mg), în asociere cu un regim alimentar hipocaloric cu un conţinut redus de lipide, poate conduce atât la reducerea semnificativă a greutăţii...