Cele mai citite
 


Cluj: A fost lansată ediţia în limba română a volumului 'Book des ECN'
duminică, 13 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ediţia în limba română a volumului "Book des ECN" - apărut în Franţa sub coordonarea lui Laurent Karila - şi care va constitui bibliografia unică pentru examenul de rezidenţiat, începând cu anul 2012, a fost lansată, vineri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Ladislau Ritli, şi a rectorilor instituţiilor de învăţământ medical superior din România.
Volumul a fost tipărit la Editura UMF din Cluj-Napoca în 6.000 de exemplare, câte 1.000 pentru fiecare din cele şase universităţi de medicină din ţară, iar în momentul când tirajul se va epuiza va fi tipărit un altul.
Şase traducători români au lucrat în timp record, din luna martie a acestui an, pentru ediţia în limba română, iar forma finală, bună de tipar, a fost verificată de 32 de medici. ECN din titlul volumului înseamnă Epreuves Classantes Nationales (ECN) - Probe Clasificatoare Naţionale, care îi ajută în pregătire pe tinerii dedicaţi studiilor medicale. Volumul costă 200 de lei, dar este la jumătate din preţul la care se vinde în Franţa.
Rectorul UMF "Iuliu Haţieganu", prof. univ. dr. Constantin Ciuce, a evidenţiat, în discursul rostit la lansare, că toţi candidaţii la rezidenţiat vor folosi acest volum în locul numeroaselor cărţi de specialitate de până acum.
"Materialul pentru rezidenţiat este concentrat într-un singur volum. Apariţia acestuia a fost posibilă ca urmare a unui acord deplin între rectorii celor şase universităţi de medicină tradiţionale din România. Soluţia ideală pentru a fi contemporani cu ceea ce se întâmplă în Europa şi de a întinde o mână de ajutor tinerilor medici este aceea de a le pune la îndemână o carte de referinţă prin diversitatea temelor abordate", a spus prof. dr. Constantin Ciuce, mulţumind pe această cale miniştrilor Attila Cseke şi Ladislau Ritli "pentru că au înţeles demersul întreprins pentru calitate în învăţământul superior medical".
Ministrul Ladislau Ritli a arătat că examenul de rezidenţiat decide viitorul unui medic. "Apariţia unei astfel de lucrări extraordinar de valoroase este cu certitudine foarte importantă, pentru că ea poate să standardizeze pregătirea tinerilor medici şi conduce spre o comparaţie corespunzătoare între ei, promovând valorile", a spus ministrul Sănătăţii.
El a menţionat că rezidenţiatul din acest an se va desfăşura după vechea bibliografie. Examenul a fost descentralizat şi va avea loc, simultan, în şase centre universitare, în data de 20 noiembrie.
La reuniunea membrilor Asociaţiei Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România (AUMFR), care s-a desfăşurat, vineri, la UMF din Cluj-Napoca, au fost discutate detaliile desfăşurării rezidenţiatului.
Ministrul Sănătăţii a amintit că la examen s-au înscris peste 5.000 de candidaţi pe 3.800 de locuri şi 600 de candidaţi pentru 800 de posturi. "Pentru posturi s-au înscris numai 600 de candidaţi, ceea ce înseamnă că sunt 200 de locuri nesolicitate, chiar pe specialităţi şi servicii importante, precum Terapie Intensivă, Urgenţă şi Neonatologie", a arătat ministrul Ladislau Ritli.
La rândul lor, rectorii UMF Florian Popa (Bucureşti), Vasile Astărăstoae (Iaşi), Adrian Săftoiu (Craiova), Constantin Copotoiu (Târgu Mureş) şi şeful Catedrei de anatomie şi embriologie a UMF Timişoara, prof. dr. Andrei Moţoc, au evidenţiat importanţa criteriilor profesionale în evaluare şi l-au felicitat pe profesorul Constantin Ciuce pentru lăudabila publicare a acestui volum, ce va sprijini pregătirea tinerilor medici pentru specializare.
Cu această ocazie a fost inaugurată şi Librăria UMF "Iuliu Haţieganu". AGERPRES/(A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UMF Târgu Mureş, desemnată de MS să organizeze un examen de rezidenţiat după tematica din 2015 Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat luni, pe site-ul propriu, că în urma discuţiilor purtate cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost desemnată să organizeze în această primăvară examenul de admitere la rezidenţiat după tematica din 2015.
Cluj:Ministrul Ladislau Ritli: Fenomenul migraţiei medicilor din România este social Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, consideră că fenomenul migraţiei medicilor din România "nu este neapărat al sistemului sanitar, ci este unul social".
Rezidenţiatul se desfăşoară descentralizat în şase centre universitare Examenul de rezidenţiat se desfăşoară duminică descentralizat în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, la concurs fiind înscrişi 5.025 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie.
Peste 5500 de candidaţi vor concura pe 3909 locuri şi posturi la rezidenţiat, pe 23 noiembrie Un număr de 5661 de candidaţi vor participa, pe 23 noiembrie, la concursul naţional de rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, organizat de Ministerul Sănătăţii în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, pe cele 3909 locuri şi posturi...
Ministrul Sănătăţii: Rezidenţiatul din acest an - cel mai probabil pe 20 noiembrie Iaşi, 27 ian /Agerpres/ - Examenul de rezidenţiat va avea loc în acest an, cel mai probabil, pe data de 20 noiembrie şi va fi organizat descentralizat pe fiecare din cele şase centre universitare de medicină din ţară, a afirmat, joi, la Iaşi, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...