Cele mai citite
 


Ministerul Sănătății recomandă continuarea procesului de vaccinare impotriva gripei
luni, 12 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Până la 4 ianuarie 2009, Ministerul Sănătății a realizat, gratuit, vaccinarea antigripală pentru un număr de peste 3 milioane de persoane.

Recomandarea de vaccinare antigripală este adresata in special persoanelor de peste 65 de ani, cu boli cronice si personalului medical. Acestia se pot vaccina gratuit la medicii de familie, respectiv in unitatile in care sunt angajati.

De asemenea, Ministerul Sanatatii face un apel catre medici sa recomande si sa efectueze vaccinarea antigripala, deoarece perioada utila de vaccinare se prelungeste si in saptamanile urmatoare.
 
La nivel national, Ministerul Sănătății a realizat vaccinarea antigripala a unui numar de 3.032.665 de persoane, din grupele de risc stabilite conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, din care:
a)     30.415 vaccinari la grupa de varsta – 0- 4 ani;
b)    139.696 vaccinari la grupa de varsta – 5- 14 ani;
c)     1.350.830vaccinari la grupa de varsta – 15-64 ani;
d)    1.511.724vaccinari la grupa de varsta > 65 ani.
 
Mentionam ca vaccinarea antigripala a populatiei la risc se realizeaza gratuit, in cadrul „Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare””. Pentru sezonul 2008 – 2009 au fost achizitionate de Ministerul Sănătății si distribuite in teritoriu 3100000 doze vaccin gripal. Pana la data de 4 ianuarie 2009 s-au utilizat aproximativ 97% din dozele achizitionate.
 
La nivel european, se inregistreaza o circulatie mai intensa a virusurilor gripale in 6 tari din Vestul Europei (Portugalia, Franta, Anglia, Irlanda de Nord, Spania, Olanda).
 
Ieri, 8 ianuarie 2009, Centrul European pentru Controlul Bolilor e emis un comunicat de presa in care sublinizaza ca unele state membre din sudul si vestul UE au raportat infectii gripale peste nivelurile ultimelor doua sezoane si ca este probabila, in urmatoarele saptamani, o raspandire a infectiei gripale catre nordul si estul continentului. Majoritatea virusurilor identificate au fost A(H3N2), subtip asociat cu epidemii de severitate moderata in America de Nord in sezonul 2007 – 2008 si in unele parti ale emisferei sudice in perioada de iarna 2008. Subtipul A(H3N2) este continut in compozitia vaccinului gripal administrat in Romania.
 
In contextul evolutiei gripei la nivel european ne putem astepta la cresterea numarului de cazuri de gripa si in Romania.
 
Deocamdată, evolutia infectiilor respiratorii (gripa, IACRS si pneumonii) in prima saptamana de supraveghere din anul 2009 (29.12.2008 - 04.01.2009), la nivel national, se caracterizeaza printr-un numar total de cazuri cu aproximativ 12% mai redus fata de saptamana anterioara, si cu aproximativ 11% mai redus fata de aceeasi saptamana de supraveghere a anului trecut.
 
De asemenea, numarul de infectii respiratorii pe categorii (pneumonie, IACRS si gripa) se situeaza sub valorile maxime asteptate (calculate pe ultimele 5 sezoane neepidemice). Astfel, au fost raportate în prima săptămână din acest an un caz clinic de gripa, 15818 cazuri de infectii acute respiratorii superioare si 7350 cazuri de pneumonii. Cele mai multe cazuri noi de infectii respiratorii, cat si de pneumonii s-au inregistrat la grupa de varsta 0-4 ani. Infectiile respiratorii au fost mai frecvente in judetele Iasi, Botosani, Covasna si Maramures iar pneumoniile in judetul Botosani.
 
Ministerul Sanatatii - Biroul de presă
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Olt: Începe vaccinarea antigripală; peste 2.000 de pacienţi cu viroze şi pneumoni Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt va primi în această săptămână 18.000 de doze de vaccin antigripal şi medicii de familie pot începe campania de vaccinare pentru acest sezon rece, au anunţat marţi reprezentanţii instituţiei.
MS a suplimentat numărul dozelor de vaccin gripal Ministerul Sănătăţii a suplimentat cu încă 143.000 numărul dozelor de vaccin gripal pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi, în special, prin gripă, în perioadele reci şi cu fluctuaţii de temperatură.
MS: În acest moment nu există informaţii legate de iminenţa apariţiei unei epidemii de gripă Ministerul Sănătăţii (MS) informează că s-au înregistrat 31 cazuri de gripă confirmate în laborator la nivel naţional de la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi până pe 27 ianuarie, iar în acest moment nu există informaţii legate de iminenţa apariţiei unei epidemii...
Comunicat de presă - Ministerul Sănătăţii Ministerul Sănătăţii a suplimentat numărul dozelor de vaccin gripal pentru sezonul 2015- 2016
MS: 500.000 de doze de vaccin antigripal în sezonul 2015-2016; aproximativ 80.000 de persoane vaccinate de la demararea campaniei Aproximativ 80.000 de persoane au fost vaccinate în primele două săptămâni de la demararea campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon, informează un comunicat al MS transmis joi AGERPRES.
Dr. Sandra Alexiu: Ministerul Sănătăţii a semnat pentru achiziţia a 360.000 de doze de vaccin antigripal Ministerul Sănătăţii a semnat pentru achiziţia a 360.000 de doze de vaccin antigripal, urmând ca acesta să ajungă în cabinetele medicilor de familie în maximum două săptămâni, a declarat joi vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, dr. Sandra Alexiu, la forumul naţional "Stop Gripă"...