Cele mai citite
 


Sâmbătă şi duminică bucureştenii îşi pot face gratuit teste de spirometrie în Cişmigiu
duminică, 13 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sâmbătă şi duminică la intrarea din parcul Cişmigiu din Bucureşti, într-un cort sub formă de plămâni, se fac teste gratuite de spirometrie, necesare pentru depistarea BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică).
Potrivit profesorului de pneumologie Paul Stoicescu acest test se foloseşte pentru a putea pune diagnosticul afecţiunii BPOC, boală a bronhiilor şi a plămânilor care apare cel mai frecvent la fumători sau la persoanele care se expun foarte mult timp noxelor.
"Boala este obstructivă ceea ce înseamnă că plămânul nu mai respiră normal, căile lui respiratorii sunt strâmtorate şi este cronică adică durează foarte mult", a precizat Paul Stoicescu.
El a adăugat că boala este în creştere numerică faţă de anul 1990 iar factorul principal de risc este fumatul - 75% dintre cei care au boala fiind fumători - iar un alt factor este poluarea atmosferică.
"Noi am socotit că Bucureştiul este locul cel mai potrivit pentru începerea acestei campanii pentru că este una dintre cele mai poluate capitale din Europa. În ultima vreme am văzut în Bucureşti un obicei pe care l-am văzut în străinătate: pe stradă fumează mai mult femeile decât bărbaţii şi s-a şi ajuns ca frecvenţa cu care această boală se întâlneşte la femei să fie aproape egală cu cea întâlnită la bărbaţi, tocmai din această cauză", a mai spus Stoicescu.
Profesorul pneumolog a mai precizat că BPOC este o boală care nu poate fi depistată foarte uşor iar în România sunt peste un milion de cazuri, dar dintre acestea sunt diagnosticate doar maximum 25-30%, pentru că cei care sunt afectaţi pun simptomele - tusea şi oboseala - pe seama fumatului şi a bronşitei tabagice.
"Apariţia tusei şi faptul că este permanentă iar pacientul începe să obosească nu se poate pune pe seama îmbătrânirii, la 40 de ani nu eşti chiar bătrân. Dar orice om care are o dificultate a respiraţiei trebuie să facă un astfel de test de spirometrie, care măsoară capacitatea de respiraţie - cât de uşor respiră el. O dată apărută, boala este ireversibilă sau puţin reversibilă, poate fi foarte greu controlată. Tratamentul există, se poate controla, dar tratamentul trebuie făcut pe perioade foarte lungi de timp, uneori chiar toată viaţa", a mai spus Stoicescu.
La rândul său medicul de familie Cristina Isar a spus că depistarea precoce a acestei boli este la îndemâna medicului de familie care are "privilegiul unei relaţii îndelungate" cu persoanele înscrise pe lista lui şi ştie care sunt fumători şi care nu.
"Dacă medicul de familie este instruit poate să sesizeze primele simptome, să le interpreteze corect şi să decidă trimiterea pacientului pentru confirmarea diagnosticului la medicul specialist. După confirmarea diagnosticului e nevoie de perseverenţă şi sfătuirea pacientului pentru a renunţa la fumat. Colaborarea cu medicul pneumolog a medicului de familie nu e întotdeauna aşa cum ne-am dori în beneficiul pacientului", a mai spus Isar.
Acţiunile de sâmbătă şi duminică din parcul Cişmigiu fac parte din campania naţională de testare, care va avea loc în întreaga ţară în perioada 14-24 noiembrie.
În zilele de 14 şi 19 noiembrie în opt judeţe din ţară vor avea loc astfel de testări gratuite asistate de medici pneumologi şi medici de familie din zonele rurale.
În zilele de 18 şi 19 noiembrie cortul sub formă de plămâni care adăposteşte aceste teste va fi amplasat la Iaşi, iar în 23 şi 24 noiembrie în oraşul Cluj Napoca. AGERPRES/(A-Dana Piciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Teste gratuite de sănătate pulmonară Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' oferă clujenilor începând de miercuri - Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), timp de o săptămână, teste gratuite pentru constatarea stării de sănătate pulmonară.
Cluj: Teste gratuite de sănătate pulmonară Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' oferă clujenilor începând de miercuri - Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), timp de o săptămână, teste gratuite pentru constatarea stării de sănătate pulmonară.
Testare gratuită la plămâni, în 10 oraşe din ţară Românii îşi pot verifica gratuit, sâmbătă şi duminică, starea de sănătate a plămânilor, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică).
Cluj: Doi din zece români au fost diagnosticaţi cu BPOC în campania de depistare a acestei boli Doi din zece români au fost diagnosticaţi cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), în campania naţională pentru depistarea şi prevenirea acestei boli, derulată între 12 şi 24 noiembrie, la Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca şi în comune din opt judeţe ale ţării, de Centrul pentru Politici şi Servicii...
Mihălţan (Societatea Română de Pneumologie): 14% din persoanele de peste 40 de ani au boli obstructive (BPOC, astm) Dintre persoanele peste 40 de ani din România 14% au boli obstructive (BPOC, astm), a declarat vineri profesor dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul celei de-a patra ediţii a Conferinţei Managementul Bolilor Pulmonare.
Testare gratuită a plămânilor timp de o lună, în 32 de oraşe din ţară Românii îşi pot verifica gratuit sănătatea plămânilor începând de luni şi până pe 4 decembrie în spitale şi clinici de stat din peste 30 de oraşe în cadrul celei de-a cincea ediţii a campaniei "Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?".