Cele mai citite
 


Stilul de viaţă actual duce la creşterea numărului de persoane afectate de diabet
duminică, 13 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea, Diabetul
 

Diabetul  zaharat (în special cel denumit de tip 2, bazat pe obezitate) creşte exploziv în întreaga lume, inclusiv în România, spun specialiştii Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. N.C. Paulescu''.

La apropiatul Congres al Federaţiei Internaţionale de Diabet (Dubai, decembrie 2011) se va face o nouă evaluare a acestei adevărate "pandemii", care stârneşte o îngrijorare crescândă, relevă aceştia într-un comunicat remis AGERPRES.


Complicaţiile dramatice ale bolii, costurile, nenumăratele dificultăţi pe plan medico-social fac ca problema diabetului să fie de stringentă actualitate pentru întreaga societate umană.


Cu prilejul Zilei Internaţionale a Diabetului (14 noiembrie), specialiştii Institutului subliniază că o contribuţie hotărâtoare la expansiunea acestei boli o au factorii din mediul ambiant, reuniţi sub titulatura "stilul de viaţă negativ al omului modern": alimentaţie dezechilibrată şi nesănătoasă, deficit de activitate fizică, stres, fumat, poluanţi, abuzuri de toate felurile, etc.


Lupta cu factorii menţionaţi poate reprezenta o cale reală de încetinire a progresivităţii diabetului zaharat. Medicii şi cercetătorii institutului sunt implicaţi în activităţi de cercetare axate pe screeningul tulburărilor de glicoreglare şi susţin acţiunile ce implică populaţia în vederea atenuării acestei pandemii de diabet zaharat.


''În prezent sunt în tratament cu insulină aproximativ 200.000 de persoane, dar aceasta este o cifră deductibilă, nemaexistând o situaţie exactă'', a spus prof. dr. Hâncu de la Institutul de Diabet din Cluj.


În ceea ce priveşte numărul de diabetici, acesta este de aproximativ un milion, iar numărul copiilor a depăşit 2.000 anul trecut. Problema copiilor este o problemă delicată, a mai spus prof. Hâncu.AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: În România există două milioane de diabetici şi trei milioane cu prediabet Numărul persoanelor cu diabet zaharat este în continuă creştere, relevă datele prezentate la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), care se desfăşoară în perioada 5-7 noiembrie la Cluj-Napoca.
Cluj: Lansarea primelor două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice'' Cluj-Napoca, 20 oct /Agerpres/ - Primele două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice'', scris de prestigiosul prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru al Academiei Române de Ştiinţe Medicale, în colaborare cu conf. univ. dr. Gabriela Roman, vicepreşedintele Societăţii Române...
Prof. dr. Dan Cheţa: O persoană din zece va avea diabet zaharat peste două decenii Prof. dr. Dan Cheţa de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu" spune că diabetul zaharat face parte din ceea ce se numeste "patologia omului modern" sau "patologia prosperităţii" şi că peste 20 de ani o persoană din zece la nivel mondial va suferi de această...
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
Ziua Mondială a Diabetului, marcată prin acţiuni de testare gratuită a glicemiei (grupaj) Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată luni, în ţară, prin acţiuni de testare gratuită a glicemiei, a greutăţii şi tensiunii arteriale.
Ingrijirea copiilor care sufera de diabet zaharat de tip II Pana nu demult, Romania se lauda a fi printre statele europene cu cel mai mic numar de copii care sufera de diabet zaharat, insa aceasta boala a devenit in ultimii ani o problema din ce in ce mai des intalnita si la noi in tara.