Cele mai citite
 


Bacău: Probleme de diagnostic şi tratament în dezbaterea Conferinţei regionale a medicilor de familie
luni, 14 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ 300 de medici din zona Moldovei, judeţele limitrofe şi municipiul Bucureşti au dezbătut, timp de trei zile, în finalul săptămânii, la Bacău, problemele cu care se confruntă medicina de familie şi soluţiile pentru această disciplină de primă linie în domeniul protecţiei sănătăţii populaţiei.
Conferinţa regională cu tema "Probleme de diagnostic şi tratament în medicina de familie" a fost organizată de Asociaţia Medicilor de Familie (AFM) din judeţul Bacău, sub patronajul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr.T. Popa" din Iaşi, în parteneriat cu Colegiul Medicilor Bacău.
"Medicina de familie, ca pilon de bază şi parte integrantă a sistemului de sănătate din România, se confruntă, în prezent, cu o situaţie de criză care poate afecta sănătatea populaţiei, ducând şi la apariţia a multiple probleme în diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor şi, de aceea, am dorit ca în cadrul conferinţei să identificăm cele mai importante asemenea situaţii, dar să şi oferim soluţii", a explicat pentru AGERPRES vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Marilena Căliman.
Considerată drept "un deschizător de drumuri" în domeniul medicinei de familie, prof.univ.dr. Georgeta Siniţchi de la Universitatea "Apolonia" din Iaşi a arătat că în această disciplină este nevoie de o perfecţionare continuă a medicilor.
''Medicina de familie este o disciplină de primă linie în domeniul protecţiei sănătăţii populaţiei. Medicul de familie nu doar că se pregăteşte permanent, dar este şi un pedagog care îşi educă pacienţii să cunoască factorii favorizanţi instalării diverselor boli. El îşi învaţă pacienţii, în mod nemijlocit şi profesionist, cum să-şi menţină sănătatea. Este necesară, aşadar, cumulativ, o perfecţionare continuă a medicilor de familie, o mai bună gestionare a activităţii acestora şi un impuls sporit organizaţiilor neguvernamentale de profil, iar în acest sens conferinţa de la Bacău o consider drept salutară", a declarat pentru AGERPRES Georgeta Siniţchi.
La rândul său, preşedintele AMF Bacău, Cătălin Adriescu, a arătat că, deşi conferinţa "a oferit, prin intermediul personalităţilor din medicina românească prezente, răspunsuri competente cu privire la noutăţile legate atât de domeniul profesional al medicului de familie - diagnostic, medicina muncii şi medicina în mediul rural -, cât şi la managementul în activitatea medicului de familie", este "sceptic" în ceea ce priveşte rezolvarea, pe termen scurt, de către factorii de decizie a problemelor financiare pe care le generează sistemul medical românesc în situaţii de criză şi în domeniul medicinii de familie.
Evenimentul medical de la Bacău a fost întregit, cu sprijinul Camerei de Comerţ şi Industrie Bacău, de Târgul "Medicalexpo", unde au fost prezentate medicilor de familie, pentru informare, dar şi achiziţionare, aparatură medicală, echipamente de protecţie, mobilier medical şi o gamă largă de consumabile, tehnică de laborator, echipamente de protezare.
"Au răspuns invitaţiei noastre 26 de firme. Sper ca iniţiativa să fie dublată şi de un interes mai mare, în viitor, din partea autorităţilor pentru domeniului sănătăţii, unul cu probleme în prezent, dar care, în mod cert, este cel ce asigură vitalitatea unei ţări", a declarat pentru AGERPRES Mihai Tulbure, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Bacău. AGERPRES/(AS - Cornel Cepariu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Conferinţa Regională a medicilor de familie, la Bacău Aproximativ 280 de medici de familie din zona Moldovei sunt prezenţi vineri şi sâmbătă la lucrările unei Conferinţe Regionale, având drept subiect de prelegeri şi dezbateri ''Probleme de diagnostic şi tratament''.
Bacău: Intervenţii chirurgicale complexe efectuate de specialişti din 6 ţări cu prilejul Zilelor Spitalului din Moineşti Un număr de 15 bolnavi din judeţele Bacău, Vrancea, Neamţ şi Sibiu, având o patologie gravă, vor fi operaţi până sâmbătă în cele şase săli specializate ale Spitalului de Urgenţă din Moineşti, de echipe coordonate de cunoscuţi chirurgi din România, Franţa, Turcia, Israel, SUA şi Republica Moldova.
Iaşi: Aparatură medicală de ultimă generaţie, donată Spitalului de Pediatrie ''Sfânta Maria'' Spitalul de Pediatrie ''Sfânta Maria'' din Iaşi a primit, joi, echipamente medicale în valoare de 41.000 de euro drept donaţie din partea unei organizaţii neguvernamentale.
Noutăți din industrie și informații utile pentru farmaciști și asistenți, prezentate la Farma Practic –ediția XXIV Peste 200 de farmaciști și asistenți de farmacie din județele Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava au luat parte la cea de-a 24-a ediție a simpozionului regional Farma Practic.
Iaşi: 800 de specialişti în urgenţe medicale, pregătiţi prin intermediul programelor europene Peste 800 de specialişti în domeniul urgenţelor medicale vor fi pregătiţi prin intermediul unui program european, în cadrul proiectului ''Formarea profesională în domeniul urgenţei medicale şi promovarea utilizării noilor tehnologii pentru personalul din sectorul sănătăţii''.
Medicul Adrian Streinu-Cercel împlineşte 60 de ani Medicul Adrian Streinu-Cercel s-a născut la 30 august 1956 în comuna Şipote (Orbeni), judeţul Bacău. A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii "Carol Davila" din Bucureşti (1976-1982). Doctor în medicină (1999). Diplomat în Management Medical ACODESS (Rennes, Franţa, 1991). A urmat...