Cele mai citite
 


Ziua Mondială a BPOC Tu ştii câţi ani au plămânii tăi? Mergi la medic şi află-ți vârsta pulmonară!
luni, 14 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

 

Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) va fi marcată anul acesta pe 16 Noiembrie.
Evenimentul este organizat de GOLD (The Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, www.goldcopd.org), cu sprijinul International COPD Coalition (ICC, www.internationalcopd.org).
 

 

 

Cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, Societatea Română de Pneumologie lansează campania “Tu știi ce vârstă au plămânii tăi?”. Campania, aflată la cea de-a treia ediţie, îşi propune să atragă atenţia populaţiei asupra importanţei unor investigări periodice ale funcţiei pulmonare şi a consultului peridic efectuat la medicul pneumolog.
 
Iarăși vorbim despre BPOC?! Da. Pentru că...
* BPOC este o afecţiune cronică pulmonară cu prevalenţă în continuă creştere: afectează 210 milioane de oameni în întreaga lume și ucide milioane de oameni în fiecare an.
* Din totalul bolnavilor, 1 milion sunt români. 
* Simptomele sunt înșelătoare - dispnee (senzaţia de sufocare), tuse cronică, alte probleme respiratorii – pe care suntem tentați să le punem pe seama fumatului sau a... înaintării în vârstă.
* Boala “explodează”, de multe ori, după vârsta de 40-45 de ani.
* În lipsa tratamentului, pacienţii cu BPOC ajung să întâmpine dificultăţi majore în respiraţie sau au senzaţia de sufocare atunci când urcă treptele, când se plimbă sau chiar atunci când se spală sau se îmbracă dimineaţa (“Sunt conştientă de fiecare dată când respir” – este mărturia unei paciente cu BPOC).
* BPOC va deveni în următorul deceniu a treia cauză de deces în lume.
 
“Dacă nu putem respira, nimic altceva nu mai contează”
Cel mai simplu și convingător argumentîl aduce prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, Președintele Societății Române de Pneumologie: “Așa cum ne testăm tensiunea, deci starea de sănătate a inimii, la fel și plămânii noștri merită aceeași atenție. Inima este motorul vieții, dar nu uitați că sursa de alimentare a acestui motor sunt plămânii. Plămâni sănătoși înseamnă și o inimă sănătoasă. Dacă nu putem respira, nimic altceva nu mai contează”.
 
România: cifre care ne dau de furcă
* BPOC pare a avea o incidență redusă - între 6 și 8% -, dar este o boală subdiagnosticată. Conform unui studiu realizat în 2008 de Societatea Română de Pneumologie şi CPSS (Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate) există cel puţin 1 milion de cazuri de BPOC în condițiile în care accesul la serviciile medicale existente este, în continuare, redus.
* Sub 50% dintre pacienţi beneficiaseră de o spirometrie în ultimul an.
 
Testări gratuite în toată țara
* În perioada 14-25 noiembrie, în cabinetele medicale din întreaga ţară se vor face testări gratuite (nu este necesar biletul de trimitere de la medicul de familie). Lista cabinetelor și alte informații se găsesc pe www.desprebpoc.ro.
* Pe 19 și 20 noiembrie, în București, cei interesați își pot afla gratuit vârsta pulmonară ieșind la plimbare în Parcul Tineretului, zona Șincai, unde sunt așteptați într-un cort special amenajat.
 
Care sunt factorii de risc?
La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alţi factori de risc sunt: pulberile industriale, noxele chimice existente, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd).
 
Pentru mai multe informaţii despre GOLD şi Ziua Mondială a BPOC, accesaţi www.desprebpoc.ro, www.goldcopd.ro, www.internationalcopd.org.
 
 

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bronhopneumopatia obstructivă cronică afectează un milion de români Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) va fi marcată anul acesta pe 16 noiembrie, prilej cu care Societatea Română de Pneumologie lansează campania 'Tu ştii ce vârstă au plămânii tăi?', informează un comunicat de presă remis luni de SRP.
Spirometrii gratuite încă două zile Campania 'Tu ştii ce vârstă au plămânii tăi?' se apropie de final, 24 şi 25 noiembrie fiind ultimele zile în care se pot face spirometrii gratuite în cabinetele medicale din întreaga ţară.
Tu ştii câţi ani au plămânii tăi? Află-ţi vârsta pulmonară de Ziua Mondială BPOC! Românii își pot verifica gratuit starea de sănătate a plămânilor cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (bronhopenumopatie obstructivă cronică), aniversată la nivel mondial pe 14 noiembrie. Pe 17 și 18 noiembrie, medici pneumologi vor realiza spirometrii gratuite în 10 locații din Galeriile Real din toată...
Află gratuit câţi ani au plămânii tăi BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) este o afecţiune cronică pulmonară cu prevalenţă în continuă creştere, care se manifestă prin dispnee (n.r. - senzaţie de sufocare), tuse cronică şi alte probleme respiratorii. Potrivit statisticilor, BPOC afectează 210 milioane de oameni în întreaga lume...
Află câţi ani au plămânii tăi în Parcul Tineretului Cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) Societatea Română de Pneumologie derulează campania “Tu ştii ce vârstă au plămânii tăi?”. Aflată la cea de-a treia ediţie, campania îşi propune să atragă atenţia populaţiei asupra importanţei unor investigări periodice ale funcţiei...
Prof. univ. dr. Monica Pop: 44 milioane de europeni suferă de BPOC Cluj-Napoca, 17 nov /Agerpres/ - Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) începe să devină o problemă de sănătate publică, 44 de milioane de europeni fiind afectaţi de această boală, dintre care peste 75% nu ştiu că suferă de ea până în momentul diagnosticării, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES...