Cele mai citite
 


BPOC: Simptomele care dau de gândit și testele care o dau de gol
luni, 14 noiembrie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul, Osteoporoza, Depresia, Afectiunile inimii
 

 

 
 
 
Simptomele: sunt înșelătoare. Nu le lăsa să te ducă de nas
 
Dispneea
Este senzația de sufocare (nu ai aer), cel mai important simptom în BPOC. Cu timpul, devine atât de chinuitoare, încât te împiedică să îți desfășori activitățile de rutină zilnice.

 

 

Exacerbările
Sunt o agravare a simptomelor (dispnee, tuse și secreție de mucus în exces). Exacerbările sunt cel mai frecvent motiv pentru care se prezintă la medic pacienții cu BPOC. Ele sunt evenimente grave, pentru că duc la complicații (infecții respiratorii sau chiar internarea în spital).
 
Tusea frecventă
Este mai frecventă și mai chinuitoare decât tusea prin care îți cureți dimineața plămânii de secrețiile adunate peste noapte.
De reținut că nu este obligatoriu să ai toate aceste simptome în același timp!
 
Testează-ți plămânii!
 
Fumezi? Pasul 1: Măsoară-ți riscul de a avea BPOC
BPOC tinde să devină a treia cauză de deces la nivel mondial. Mai mulți factori îl “susțin”, dar cel mai “eficient” rămâne dependența de nicotină. Iată ce spun, în acest sens, statisticile:
·        Există, la ora actuală, 3 miliarde de fumători în întreaga lume.    
·        55-75% dintre pacienții cu BPOC sunt actuali sau foști fumători.  
·        Admițând că toţi fumătorii ar renunţa la țigară astăzi, în următorii 20 de ani ne-am confrunta, în continuare, cu o creştere a prevalenţei BPOC.
·        Cifrele arată o creştere a fumatului în special în rândul femeilor şi la persoanele din ţările în curs de dezvoltare.
 
În concluzie, dacă ai peste 40 ani și fumezi sau ai fumat în trecut, riscul de a avea BPOC este mult mai crescut.
 
Intră pe www.desprebpoc.ro și fă-ți următorul test (la final, cu un simplu clik primești rezultatul):
·        Tușești de mai multe ori pe zi, în cele mai multe zile?
·        Elimini spută din piept în mai multe zile?
·        Obosești, îți pierzi suflul mai repede decât alte persoane de vârsta ta?
 
Pasul 2: Fă-ți testul profesional. Testul de spirometrie
Spirometria este analiza prin care medicul îți poate spune dacă ai sau nu BPOC. Este vorba despre un test de respirație simplu, care durează doar câteva minute, nu provoacă nici un disconfort și măsoară cantitatea de aer care circulă prin plămâni.
 
Cum se petrec lucrurile, concret?
  • Stând așezat pe un scaun, respiri adânc, apoi plasezi buzele pe piesa bucală a spirometrului.
  • Expiri cu forță și viteză maxime, până când golești plămânii de aer.
  • Aparatul îți măsoară capacitatea de a respira, în special cât aer poti scoate din plămân într-o secundă (adică Volumul Expirator Maxim în prima secundă –VEMS).
  • În cazul în care conductele tale aeriene sunt blocate sau “obstruate”, nu vei putea să scoți din plămân aceeași cantitate de aer ca o persoană care nu are o obstrucție a conductelor aeriene.
BPOC nu vine cu mâna goală: aduce alte probleme de sănătate
  • cca 40% dintre pacienții cu BPOC suferă și de afecțiuni cardiace
  • 10% au și diabet
  • 17-42% au hipertensiune arterială
  • 2-19% suferă de osteoporoză (un procent dublu comparativ cu numărul persoanelor – de vârste similare – care nu au și BPOC)
  • 18-22% suferă de depresie (de trei ori mai frecvent decât în cazul persoanelor neafectate de BPOC).
 
 
 

 

Notare
Comentarii
de Lucian Ispasescu
Respirarea de aer imbogatit cu oxigen (adica de aer cu continut mai mare de 21% oxigen ) poate avea efecte pozitive atat pentru organisme sanatoase ce traverseaza o perioada epuizanta fizic sau psihic cat si pentru cei cu diferite afectiuni.
O sesiune de examene sau un proiect la birou te poate stoarce de energie si simti ca te lasa memoria si puterea de concentrare. Inhalarea de oxigen concentrat reface capacitatea intelectuala si te repune " pe roate ". Aceste afirmatii au fost dovedite printr-un studiu publicat intr-o revista de psihologie de prestigiu.
Efectul vasocostrictor asupra circulatiei arteriale cerebrale recomanda inhalarea de oxigen concentrat in tratamentul cefaleelor ( migrene, cluster headaches ). 8 din 10 persoane cu migrene incluse in studii au avut o reducere semnificativa a intensitatii si/sau frecventei migrenelor.
Administrarea de oxigen suplimentar este utilizata in situatii de urgenta cum ar fi atacul vascular cerebral ischemic, infarctul miocardic, criza severa de astm bronsic. Iti poate salva viata sau te scapa de complicatii invalidante. Un inhalator portabil de oxigen iti furnizeaza oxigen pentru aproximativ zece minute, suficient pentru a depasi momentul critic.
In boli cronice cu privare de oxigen in tesuturi ( BPOC, insuficienta cardiaca, pneumonii, mucoviscidoza etc. ) se recomanda administrarea de oxigen suplimentar un numar mare de ore zilnic, in fiecare zi. Pe langa sursa continua de oxigen, legata la priza, e bine sa ai si o varianta mobila, usoara, pe care sa te poti baza atunci cand pleci de acasa sau cand "pica" curentul. De aceea e bine sa ai prin casa un inhalator portabil de oxigen.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum renuntam la fumat? – partea 1 Mai mult de jumatate din pacientii care imi intra pe usa sunt fumatori, iar din acestia o treime sunt obezi, alta treime sufera de boli cardiovasculare si cealalta parte de boli digestive. 60% din pacientele abia intrate la menopauza au osteoporoza si sunt fumatoare. Primul meu sfat logic si de...
Prof. dr. Carmen Monica Pop: 90% dintre pacienţii care dezvoltă BPOC sunt fumători Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică (BPOC) este legată indisolubil de fumat şi 90% din pacienţii care dezvoltă această boală gravă sunt fumători, susţine prof. univ. dr. Carmen Monica Pop, şef de clinică la Spitalul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca.
Află gratuit câţi ani au plămânii tăi BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) este o afecţiune cronică pulmonară cu prevalenţă în continuă creştere, care se manifestă prin dispnee (n.r. - senzaţie de sufocare), tuse cronică şi alte probleme respiratorii. Potrivit statisticilor, BPOC afectează 210 milioane de oameni în întreaga lume...
Cancerul pulmonar - Cauze, Simptomatologie Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate datorată neoplaziilor, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Prevalenţa lui este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nici o altă...
Ştiaţi că? Cu toate acestea, mai putin de jumătate dintre ei sunt diagnosticaţi. Dintre cei depistati ca au boala, mai mult de jumătate au vârste sub 65 de ani, ceea ce arată că BPOC nu mai este doar o boală a persoanelor vârstnice, cum se credea, ci afectează persoane de la vârste mult mai...
Tu ştii câţi ani au plămânii tăi? Află-ţi vârsta pulmonară de Ziua Mondială BPOC! Românii își pot verifica gratuit starea de sănătate a plămânilor cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (bronhopenumopatie obstructivă cronică), aniversată la nivel mondial pe 14 noiembrie. Pe 17 și 18 noiembrie, medici pneumologi vor realiza spirometrii gratuite în 10 locații din Galeriile Real din toată...