Cele mai citite
 


Arcul de Triumf, iluminat în albastru, ca simbol al luptei împotriva diabetului
marţi, 15 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul
 

Unul dintre cele mai frumoase monumente din Capitală, Arcul de Triumf, va fi iluminat în culoarea albastră, luni, în intervalul orar 18,00-24,00, pentru a îndemna la un moment de reflecţie asupra răspândirii alarmante şi a gravităţii diabetului, se arată într-un comunicat remis presei luni de organizatori.

Acţiunea are loc la iniţiativa Clubului Lions Bucureşti Millenium. În fiecare an, la această dată, se aprind lumini albastre care îmbracă clădiri şi monumente reprezentative din toată lumea, simbolizând speranţa luptei împotriva diabetului.
Bucureştiul se alătură şi în 2011 marilor oraşe care marchează Ziua Mondială a Diabetului, anii trecuţi această dată fiind promovată prin iluminarea Palatului CEC, Sălii Palatului şi Ateneului Român.
Mesajul de conştientizare a impactului acestei boli, care constituie o provocare globală pentru societate, va fi transmis şi prin spotul "Lions luptă împotriva diabetului" care va apărea pe ecranele din Piaţa Presei, luni, la fiecare 3 minute.
Sub umbrela manifestărilor internaţionale, se adăugă pe harta lumii alături de Bucureşti şi alte oraşe din România. În Bacău, Cluj-Napoca, Satu Mare, Timişoara şi Oradea vor fi luminate în albastru clădiri reprezentative sau se vor realiza testări gratuite ale glicemiei împreună cu Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi cu sprijinul medicilor rezidenţi şi studenţilor la medicină şi farmacie.
Ziua Mondială a Diabetului va fi marcată pe 452 de clădiri şi monumente din ţări ca Argentina, Canada, Egipt, Franţa, Germania, India, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Pakistan, Qatar, Rusia, Venezuela etc.
Ziua de naştere a lui Frederick Banting, câştigătorul Premiului Nobel pentru medicină în 1923 pentru descoperirea insulinei, şi totodată Ziua Mondială a Diabetului are în acest an tema "Educaţie şi prevenţie în diabet", ce reprezintă conţinutul tematic al unei campanii demarate în 2009 şi care va fi încheiată în anul 2013.
Scopul campaniei este creşterea cuantumului informaţional al populaţiei cu privire la factorii de risc, simptomele, dar şi prevenirea acestei maladii.
Factorii de risc cei mai importanţi ai diabetului sunt fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, nutriţia dezechilibrată, obezitatea, stresul, iar semnele de debut sunt setea exagerată, scăderea în greutate fără motiv şi slăbirea vederii.
Statisticile arată că la nivel mondial peste 246 de milioane de oameni au diabet şi se aşteaptă ca acest număr să ajungă la 380 de milioane în următorii 20 de ani.
La nivel mondial, procentul de cazuri de diabet de gradul 2 la copii s-ar putea să crească până la 50% în următorii 15 ani.
În România, anul trecut erau înregistraţi 564.896 de bolnavi de diabet, iar anual sunt depistate cca. 80.000 de noi cazuri. Neoficial, însă, medicii consideră acest număr dublu, deoarece la fiecare diabetic depistat există cel puţin unul sau doi nediagnosticaţi.
Potrivit specialiştilor, pentru a nu ne îmbolnăvi, trebuie să adoptăm o alimentaţie optimă, echilibrată în calorii, însoţită de activitate fizică de minim 30 de minute pe zi, şapte ore de somn, fără abuz de alcool şi tutun şi cu abilitate de a lupta împotriva stresului. În acelaşi timp, se recomandă testarea periodică a glicemiei. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie pentru un stil de viaţă sănătos, lansată de Ziua Mondială de Combatere a Diabetului Cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Diabetului, marcată anual la nivel global pe 14 noiembrie, Grupul Sanofi în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Societatea Română de Nutriţie au lansat o amplă campanie...
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
Lupta împotriva diabetului continuă! - A III-a ediţie a Campaniei Controlează-ţi Diabetul are loc la Oradea! Campania Naţională “Controlează-ţi Diabetul” continuă în această toamnă la Oradea şi se va desfăşura în perioada 10-14 noiembrie, pentru a atrage atenţia cu privire la incidenţa crescută a cazurilor de diabet din România. Evenimentul va fi organizat ştiinţific de către Societatea Română de Diabet, Nutriţie...
Lupta împotriva diabetului continuă! - A III-a ediţie a Campaniei Controlează-ţi Diabetul are loc la Oradea! Campania Naţională “Controlează-ţi Diabetul” continuă în această toamnă la Oradea şi se va desfăşura în perioada 10-14 noiembrie, pentru a atrage atenţia cu privire la incidenţa crescută a cazurilor de diabet din România. Evenimentul va fi organizat ştiinţific de către Societatea Română de Diabet, Nutriţie...
Lupta împotriva diabetului continuă! A III-a ediţie a Campaniei Controlează-ţi Diabetul are loc la Oradea! Campania Naţională “Controlează-ţi Diabetul” continuă în această toamnă la Oradea şi se va desfăşura în perioada 10-14 noiembrie, pentru a atrage atenţia cu privire la incidenţa crescută a cazurilor de diabet din România. Evenimentul va fi organizat ştiinţific de către Societatea Română de Diabet, Nutriţie...
Speakeri internaţionali şi naţionali de renume, informaţii de ultimă oră la cel de-al 39-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), România se află pe locul 9 în Europa în ceea ce priveşte numărul de cazuri de diabet, cu 1,5 milioane de persoane care suferă de această boală.