Cele mai citite
 


Bronhopneumopatia obstructivă cronică afectează un milion de români
marţi, 15 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) va fi marcată anul acesta pe 16 noiembrie, prilej cu care Societatea Română de Pneumologie lansează campania 'Tu ştii ce vârstă au plămânii tăi?', informează un comunicat de presă remis luni de SRP.
Campania, aflată la cea de-a treia ediţie, îşi propune să atragă atenţia populaţiei asupra importanţei unor investigări periodice ale funcţiei pulmonare şi a consultului periodic efectuat la medicul pneumolog.
BPOC este o afecţiune cronică pulmonară cu prevalenţă în continuă creştere: afectează 210 milioane de oameni în întreaga lume şi ucide milioane de oameni în fiecare an.
În România numărul celor afectaţi de BPOC este de un milion.
Simptomele sunt înşelătoare - dispnee (senzaţia de sufocare), tuse cronică, alte probleme respiratorii, pe care suntem tentaţi să le punem pe seama fumatului sau a înaintării în vârstă.
Boala 'explodează', de multe ori, după vârsta de 40-45 de ani.
În lipsa tratamentului, pacienţii cu BPOC ajung să întâmpine dificultăţi majore în respiraţie sau au senzaţia de sufocare atunci când urcă treptele, când se plimbă sau chiar atunci când se spală sau se îmbracă dimineaţa.
Această afecţiune va deveni în următorul deceniu a treia cauză de deces în lume.
'Aşa cum ne testăm tensiunea, deci starea de sănătate a inimii, la fel şi plămânii noştri merită aceeaşi atenţie. Inima este motorul vieţii, dar nu uitaţi că sursa de alimentare a acestui motor sunt plămânii. Plămâni sănătoşi înseamnă şi o inimă sănătoasă. Dacă nu putem respira, nimic altceva nu mai contează', a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, potrivit sursei citate.
În România această afecţiune pare a avea o incidenţă redusă - între 6 şi 8% -, dar este o boală subdiagnosticată.
Conform unui studiu realizat în 2008 de Societatea Română de Pneumologie şi Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, există cel puţin un milion de cazuri de BPOC, în condiţiile în care accesul la serviciile medicale existente este, în continuare, redus. Sub 50% dintre pacienţi beneficiaseră de o spirometrie în ultimul an, relevă studiul.
În perioada 14-25 noiembrie, în cabinetele medicale din întreaga ţară se vor face testări gratuite (nu este necesar biletul de trimitere de la medicul de familie).
Lista cabinetelor şi alte informaţii se găsesc pe www.desprebpoc.ro.
În Bucureşti, pe 19 şi 20 noiembrie, cei interesaţi îşi pot afla gratuit vârsta pulmonară ieşind la plimbare în Parcul Tineretului, zona Şincai, unde sunt aşteptaţi într-un cort special amenajat.
Factorul de risc cel mai întâlnit pentru această boală la nivel mondial este fumatul, la care se adaugă: pulberile industriale, noxele chimice existente, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd). AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Mondială a BPOC Tu ştii câţi ani au plămânii tăi? Mergi la medic şi află-ți vârsta pulmonară! Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) va fi marcată anul acesta pe 16 Noiembrie. Evenimentul este organizat de GOLD (The Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, www.goldcopd.org), cu sprijinul International COPD Coalition (ICC, www.internationalcopd.org). ...
Spirometrii gratuite încă două zile Campania 'Tu ştii ce vârstă au plămânii tăi?' se apropie de final, 24 şi 25 noiembrie fiind ultimele zile în care se pot face spirometrii gratuite în cabinetele medicale din întreaga ţară.
Află gratuit câţi ani au plămânii tăi BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) este o afecţiune cronică pulmonară cu prevalenţă în continuă creştere, care se manifestă prin dispnee (n.r. - senzaţie de sufocare), tuse cronică şi alte probleme respiratorii. Potrivit statisticilor, BPOC afectează 210 milioane de oameni în întreaga lume...
Tu ştii câţi ani au plămânii tăi? Află-ţi vârsta pulmonară de Ziua Mondială BPOC! Românii își pot verifica gratuit starea de sănătate a plămânilor cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (bronhopenumopatie obstructivă cronică), aniversată la nivel mondial pe 14 noiembrie. Pe 17 și 18 noiembrie, medici pneumologi vor realiza spirometrii gratuite în 10 locații din Galeriile Real din toată...
Dr.Florin Mihălţan: 85% dintre pacienţii ce ajung la medic suferă de BPOC sau alte afecţiuni pulmonare Aproximativ 85% dintre persoanele ce ajung la medic suferă de BPOC, astm sau alte afecţiuni pulmonare, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan.
Prof. dr. Carmen Monica Pop: 90% dintre pacienţii care dezvoltă BPOC sunt fumători Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică (BPOC) este legată indisolubil de fumat şi 90% din pacienţii care dezvoltă această boală gravă sunt fumători, susţine prof. univ. dr. Carmen Monica Pop, şef de clinică la Spitalul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca.