Cele mai citite
 


Campanie de educaţie privind factorii de risc pentru diabet
marţi, 15 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul
 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, în întreaga ţară se desfăşoară activităţi de educare şi informare pentru populaţie prin direcţiile judeţene de sănătate publică, sub sloganul 'Acţionează acum pentru prevenirea diabetului!'.

Între activităţile care se desfăşoară se numără: acţiuni stradale de informare cu privire la prevenirea diabetului zaharat, activităţi de măsurare a glicemiei, concurs de desene pe asfalt pentru copiii cu diabet zaharat, expunere şi distribuţie de materiale informative, interviuri TV, conferinţe de presă etc.
Scopul campaniei este de a creşte nivelul de cunoştinţe al populaţiei cu privire la: factorii de risc în relaţie cu diabetul (fumatul, consumul dăunător de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea, stresul); simptomele de debut ale bolii.
Evitarea factorilor de risc, deci adoptarea unui stil de viaţă sănătos, reprezintă o direcţie prioritară de acţiune pentru politica Ministerului Sănătăţii de prevenire a bolilor netransmisibile (boli cardio-vasculare, respiratorii, metabolice, oncologice), a subliniat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, luni, cu prilejul lansării campaniei.
În acest sens, printre alte proiecte şi acţiuni, Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică a derulat în ultimii doi ani, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii din Norvegia, un proiect care a avut ca scop principal tocmai dezvoltarea de comportamente alimentare sănătoase în rândul copiilor şi adolescenţilor din România, plecând de la premisa potrivit căreia copii sănătoşi de azi vor deveni adulţii sănătoşi de mâine.
În timpul proiectelor au fost identificate patru comportamente-cheie care sunt promovate în cadrul unei noi campanii - Campania Viaţa - de prevenţie primară (primordială) a bolilor netransmisibile: "Când ţi-e sete, bea apă", "Consumă zilnic micul dejun", "Consumă zilnic porţia ta de trei legume şi două fructe" şi "Ia-ţi zilnic porţia de 60 de minute de mişcare energică".
Activităţile începute în cadrul proiectului vor fi continuate şi în perioada care urmează, 501 şcoli şi grădiniţe din toată ţara implementând pe perioada 2011-2013 microproiecte vizând adoptarea celor patru comportamente sănătoase (868 profesori şi educatori au fost formaţi în timpul proiectului, un manual de intervenţie definit cu planuri de lecţii pentru formarea comportamentelor dorite la nivel de şcoli şi grădiniţe, seturi de materiale sportive au fost distribuite în timpul proiectului către cele 501 şcoli şi grădiniţe), cu un număr estimat de 50.000 beneficiari copii şi 10.000 beneficiari părinţi.
Campania Viaţa este susţinută financiar de Guvernul norvegian, care a alocat un milion de euro, contribuţia părţii române fiind de 150.000 de euro, a precizat dr. Cristina Vladu, responsabil proiect.
Ea a menţionat că un studiu privind Comportamentele de sănătate la copiii de vârstă şcolară realizat în 2010 de Asociaţia de Psihologie a Sănătăţii din România a arătat că cel mult 50% din copii mănâncă micul dejun iar procentul acestora scade cu vârsta.
Totodată, studiul a evidenţiat că România se află în fruntea ţărilor europene în privinţa consumului de băuturi carbogazoase iar în ceea ce priveşte practicarea sportului există variaţii importante între regiuni şi între sexe. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie pentru un stil de viaţă sănătos, lansată de Ziua Mondială de Combatere a Diabetului Cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Diabetului, marcată anual la nivel global pe 14 noiembrie, Grupul Sanofi în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Societatea Română de Nutriţie au lansat o amplă campanie...
Un procent de 3% dintre bolnavii de diabet sunt copii Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a atras atenţia în conferinţa de presă prilejuită de Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului, că aceasta este o afecţiune în creştere. Îngrijorător este faptul că diabetul este în creştere la copii şi adolescenţi, care, spre deosebire de perioadele de până acum...
Diabetul zaharat - problemă de sănătate publică prioritară! Diabetul zaharat înregistrează o creştere epidemică a numărului de cazuri în România. Cum afecţiunea are implicaţii serioase din perspectiva suferinței persoanelor afectate asupra sistemului sanitar şi financiar, atât prin costurile aferente îngrijirii medicale, cât şi prin resursele necesare...
Alimentaţia, componentă importantă a unui stil de viaţă sănătos Alimentaţia corectă este una dintre cele mai importante componente ale unui stil de viaţă sănătos, alături de activitatea fizică, a subliniat miercuri, în conferinţă de presă, dr. Simona Tivadar, medic specialist diabet, boli de nutriţie la Spitalul Universitar.
Cluj: Lansarea primelor două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice'' Cluj-Napoca, 20 oct /Agerpres/ - Primele două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice'', scris de prestigiosul prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru al Academiei Române de Ştiinţe Medicale, în colaborare cu conf. univ. dr. Gabriela Roman, vicepreşedintele Societăţii Române...
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...