Cele mai citite
 


Detartrarea regulată a dinţilor scade riscul cardiovascular (studiu)
marţi, 15 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Detartrarea şi curăţarea regulată a dinţilor la dentist nu fac doar zâmbetul mai strălucitor, ci scad şi riscul unor crize cardiace şi atacuri cerebrale, arată un studiu anunţat duminică şi menţionat de AFP.
Potrivit acestui studiu, desfăşurat de cardiologi taiwanezi pe circa 100.000 de persoane, detartrarea şi curăţarea dinţilor la dentist scade riscul de atac cardiac şi cerebral cu 24% şi respectiv 13% faţă de persoanele care nu au efectuat niciodată acest tip de îngrijire dentară.

Participanţii la studiu au fost observaţi în medie şapte ani, precizează autorii, care şi-au prezentat rezultatele la conferinţa anuală a American Heart Association, organizată la sfârşitul săptămânii la Orlando (Florida, sud-est). Medicii apreciază că o detartrare este eficientă dacă este făcută de cel puţin două ori în doi ani.

Studiul s-a realizat pe circa 51.000 de adulţi care făcuseră cel puţin o detartrare completă sau parţială şi un grup similar din punct de vedere al componenţei feminine şi masculine care nu-şi curăţase niciodată dinţii la dentist. Niciunul din participanţi nu suferise vreo criză cardiacă sau atac cerebral la începutul cercetării, precizează autorii. 'Protecţia împotriva bolilor cardiovasculare şi a accidentelor vasculare cerebrale a fost mai pronunţată la persoanele care-şi detartraseră dinţii cel puţin o dată pe an', arată dr Emily Chen, cardiolog la Spitalul pentru foştii combatanţi din Tapei, unul din principalii autori ai cercetărilor.

Înainte de realizarea acestui studiu, medicina legase deja o proastă igienă dentară de un risc cardiovascular crescut.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un calcul de risc a supraestimat până acum riscul cardiovascular (studiu) Un sistem de calcul al riscului cardiovascular aplicat în Statele Unite supraapreciază în mare măsură probabilitatea producerii unui atac de cord sau accident vascular cerebral în următorii cinci ani, ceea ce îi pune pe medici în situaţia să supra-prescrie medicamente cum ar fi cele anticolesterol, potrivit...
Spitalizarea pentru pneumonie creşte riscul cardiovascular Internarea în spital cu pneumonie creşte mai târziu foarte mult riscul de atac de cord şi accident vascular cerebral, relevă o cercetare canadiană publicată marţi în Journal of American Medical Association (JAMA), informează AFP.
Fericirea scade riscul bolilor cardiovasculare (studiu) A apărut un studiu care va face fără îndoială plăcere oamenilor fericiţi şi care ar putea fi un necaz în plus pentru cei care suferă de depresie sau anxietate. Cercetători britanici au desfăşurat un studiu pe aproape 8.000 de funcţionari englezi (cu vârsta medie de 49 de ani), în urma căruia afirmă că...
Riscul cardiovascular poate fi redus cu 31% la pacienţii cu diabet tip 2 Riscul cardiovascular poate fi redus cu încă 31% la pacienţii cu diabet de tip 2 cu dislipidemie aterogenă, potrivit unui studiu publicat de Revista de medicină din New England.
Uleiurile vegetale reduc colesterolul, dar nu şi riscul cardiovascular (studiu) Înlocuirea grăsimilor animale cu uleiuri vegetale reduce nivelul colesterolului, dar nu diminuează şi rata mortalităţii, inclusiv a celei cardiovasculare, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost întâmpinate cu scepticism de unii experţi, relatează agenţia France Presse (AFP).
Medicamentele împotriva hiperactivităţii nu prezintă niciun risc cardiac crescut (studiu) Medicamentele pentru tratarea hiperactivităţii şi a deficitului de atenţie nu cresc riscul cardiovascular la copii, adolescenţi şi tineri, potrivit unui studiu publicat marţi în revista americană New England Journal of Medicine, informează AFP.