Cele mai citite
 


Medicina începe să dezlege misterele îmbătrânirii
marţi, 15 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Oamenii de ştiinţă încep să descifreze mecanismele biologice complexe ale îmbătrânirii şi speră ca recentele progrese înregistrate în cadrul cercetărilor să se finalizeze cu tratamente prin care îmbătrânirea şi patologiile sale să întârzie sau chiar să fie reversibile, scrie AFP.
'Cred că se întrevede o schimbare majoră în eforturile terapeutice de tratare a bolilor legate de vârstă', spune dr Norman Sharpless, profesor de medicină la Universitatea din Carolina de Nord (sud-est). 'Traversăm o perioadă plină de descoperiri în acest domeniu de cercetare', adaugă el, evocând două studii realizate recent în Franţa şi Statele Unite.

Un studiu francez, condus de Jean-Marc Lemaitre de la Institutul de genomică funcţională şi publicat la sfârşitul lunii octombrie, a demonstrat că celule ale persoanelor centenare se pot reprograma în celule stem, ştergând semnele vârstei, dovedind astfel că îmbătrânirea este reversibilă. 'Este un progres major', apreciază dr Sharpless, 'pentru că multe boli legate de vârstă - cancer, probleme cardiovasculare sau Alzheimer - vor putea fi combătute de medicina regenerativă'. Cercetătorul subliniază în schimb 'greutatea de a pune la punct, în această fază, terapii celulare', adăugând că sunt în curs de desfăşurare mai multe experimente clinice.

La sfârşitul anului 2010, un studiu american desfăşurat la Centrul pentru combaterea cancerului 'Dana-Farber' din Boston pe şoareci demonstrase deja că îmbătrânirea poate fi inversată la animale prin tratarea lor cu o enzimă care există natural în organismul uman şi care protejează sau repară telomerii - capetele cromozomilor -, a căror scurtare determină îmbătrânirea celulară.

Un alt studiu american realizat pe şoareci modificaţi genetic, publicat la începutul lui noiembrie în revista britanică 'Nature', arăta că eliminarea celulelor îmbătrânite, care nu se mai regenerează şi se acumulează cu vârsta, ar preveni sau întârzia apariţia efectelor îmbătrânirii. 'Eliminând aceste celule şi ceea ce provoacă ele se poate rupe legătura între mecanismele îmbătrânirii şi predispoziţia pentru boli cardiovasculare, cancere şi demenţă', spune dr James Kirkland de la Mayo Clinic din Minnesota (nord), coautor al studiului. Potrivit lui, 's-ar putea înregistra o schimbare fundamentală în felul în care putem trata aceste boli cronice la persoanele în vârstă'.

Şoarecii de la care cercetătorii au eliminat celulele îmbătrânite cu ajutorul unei substanţe ce a provocat autodistrugerea lor au înregistrat o îmbunătăţire evidentă a stării lor de sănătate.

'Cred că aceste ultime două studii - din Franţa şi Statele Unite - dau speranţe în privinţa viitorului', a declarat AFP dr Judith Campisi de la Institutul de cercetări asupra îmbătrânirii din Universitatea California (Berkeley, vest). 'Nu putem spune de pe acum că este o victorie pentru că mai este un lung drum de străbătut', a adăugat ea, declarându-se totuşi optimistă că acest domeniu de cercetare va 'bulversa medicina în următorii zece ani'. Nu este vorba despre prelungirea semnificativă a speranţei de viaţă, ci a anilor de sănătate, avertizează cercetătorii.

Aceste cercetări sunt 'cruciale' pentru a răspunde provocării economice a îmbătrânirii populaţiei din ţările dezvoltate, arată Dan Perry, preşedinte al Alianţei pentru cercetări în domeniul îmbătrânirii din Washington.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alzheimer: un nou tratament potenţial studiat pe animale Blocarea anumitor celule ale sistemului imunitar care distrug arginina din creier, un nutrient esenţial al acestuia, a oprit formarea de plăci de proteine caracteristică bolii Alzheimer, potrivit unui studiu american efectuat pe şoareci de laborator, ale cărui rezultate au fost publicate marţi în revista...
Demenţa este mai costisitoare pentru societatea americană decât cancerul sau bolile cardiace (studiu) Demenţa, ca şi boala Alzheimer, costă mai mult societatea din Statele Unite decât cancerul sau bolile cardiovasculare, arată un studiu apărut miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine şi preluat de AFP.
A fost descoperită o posibilă legătură între greutatea corporală şi riscul de Alzheimer Oamenii slabi au mai multe riscuri de a dezvolta demenţă, comparativ cu cei cu greutate normală sau obezi, indică un studiu publicat vineri în revista medicală The Lancet Diabetes and Endocrinology, informează AFP.
Prima autotransfuzie de globule roşii provenite din celule stem s-a realizat în Franţa Paris, 2 sep/Agerpres/- O echipă de cercetători francezi a reuşit să realizeze prima autotransfuzie umană de globule roşii - care transportă oxigenul de la plămâni la ţesuturi - provenite din celule stem, arată un studiu apărut joi în revista americană 'Blood' şi menţionat de AFP.
O enzimă ar putea reduce masa de grăsime din corpul uman (studiu) O enzimă care reduce în mod natural masa de grăsime din corpul uman a fost descoperită de cercetătorii americani, aceasta fiind situată în grăsimea brună şi putând duce la pierderea în greutate prin arderea de calorii fără a le depozita, conform unui studiu publicat în revista 'Cell', citat de site-ul...
O dietă scăzută în calorii, remediu contra îmbătrânirii Adoptarea în mod periodic a unei diete care imită efectele ajunării poate avea o amplă gamă de beneficii şi, mai ales, poate amâna îmbătrânirea, potrivit unui studiu condus de profesorul Valter Longo de la University of Southern California (USC) din Statele Unite, preluat de cotidianul ABC şi site-ul...