Cele mai citite
 


Peste un milion şi jumătate de români suferă de diabet
marţi, 15 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul
 

În România sunt 1.506.000 persoane care suferă de diabet iar până în anul 2030 se va înregistra o creştere cu 200.000 de bolnavi, conform celei de-a 5-a ediţii a Atlasului de Diabet, se arată într-un comunicat remis luni de Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

În anul 2011 au fost trataţi mai puţin de 50% dintre bolnavi (590.059 pacienţi), cu 25.000 mai mulţi decât în anul 2010.


La capitolul îngrijirii bolnavilor de diabet, ţara noastră se află pe locul 26 din cele 27 ţări membre UE.


Una dintre concluziile Indexului European de Diabet realizat de firma de cercetare Health Consumer Powerhouse este că această situaţie este cauzată mai mult de sistemul de sănătate deficitar şi mai puţin de problemele legate de stilul de viaţă nesănătos.


"Datorită progreselor medicinei, diabetul este astăzi o afecţiune cu care se poate trăi timp îndelungat iar bolnavii se pot bucura de viaţă. Educaţia specifică şi continuă a pacienţilor cu diabet zaharat reprezintă factorul esenţial ce asigură succesul terapiei şi controlul evoluţiei acestei afecţiuni pe termen lung. Vestea bună pentru bolnavii de diabet este că investiţiile în cercetarea şi dezvoltarea de noi terapii destinate tratării diabetului continuă. În anul 2010, din cele 700 de medicamente noi aflate în fază de cercetare şi dezvoltare, 50 erau destinate diabetului. Printre direcţiile pe care le urmează în prezent cercetătorii se numără: îmbunătăţirea calităţii insulinei, descoperirea unui nou mod de administrare a acesteia sau introducerea unor noi tratamente orale pentru diabetici', a declarat Cristian Luţan, director executiv adjunct al ARPIM, conform sursei.


Potrivit Raportului Federaţiei Internaţionale de Diabet, publicat luna aceasta la nivel global, numărul bolnavilor de diabet este de 366 milioane, număr care va creşte până în anul 2030 la 552 milioane de persoane.


Din totalul pacienţilor, 183 milioane - 50% - sunt nediagnosticaţi.


La nivel european, datele IDF arată o prevalenţă de 52,8 milioane de pacienţi iar în 2030 acest număr va ajunge la 64,2 milioane (o creştere de 22%).
Deşi în prezent în România există un Program Naţional de Sănătate pentru Diabet iar numărul medicamentelor aprobate de CASMB a înregistrat o creştere de 10% în anul 2010 faţă de anul 2009, finanţarea Programului de Diabet nu acoperă nevoile pacienţilor, susţine sursa citată.


Mai mult, Indexul European de Diabet a relevat că în România este necesară creşterea numărului de medici generalişti şi asistente cu pregătire în problematica diabetului, care să asigure educaţia continuă de specialitate a acestei categorii de pacienţi, precum şi de monitorizarea populaţiei care prezintă riscuri de diabet.


În ultimii 30 de ani, percepţia asupra diabetului zaharat s-a modificat radical: din maladia ce apărea odată cu înaintarea în vârstă, în afecţiunea ce conferă un risc crescut de morbiditate şi având o rată de mortalitate de 10% la nivel mondial.
În societatea actuală, diabetul zaharat necontrolat reprezintă una dintre principalele cauze de orbire, insuficienţă renală sau amputaţii ale membrelor inferioare.


Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate la persoanele cu diabet zaharat. De asemenea, afecţiunile coexistente diabetului zaharat, precum hipertensiunea arterială şi dislipidemia, reprezintă factori de risc pentru bolile cardiovasculare. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Mondială de Combatere a Diabetului: Persoanele cu diabet zaharat prezintă risc de deces dublu Diabetul afectează peste 347 de milioane de persoane la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iar numărul persoanelor cu diabet este în creştere şi se estimează că până în anul 2030 va ajunge la 552 de milioane.
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.
Numărul cazurilor de diabetul zaharat de tip 2 în creştere Educaţia continuă a pacienţilor cu diabet zaharat reprezintă singura soluţie pentru a asigura succesul terapiei şi controlul evoluţiei acestei afecţiuni pe termen lung, au evidenţiat specialiştii diabetologi cu prilejul Congresului Naţional de Diabet de la Sibiu.
Diabetul zaharat - problemă de sănătate publică prioritară! Diabetul zaharat înregistrează o creştere epidemică a numărului de cazuri în România. Cum afecţiunea are implicaţii serioase din perspectiva suferinței persoanelor afectate asupra sistemului sanitar şi financiar, atât prin costurile aferente îngrijirii medicale, cât şi prin resursele necesare...
MSD lansează JANUMET® pe piaţa din România, pentru pacienţii cu diabet zaharat tip 2 al căror control glicemic nu este adecvat Produsul poate fi utilizat alături de o dietă echilibrată și de exerciții fizice regulate Compania Merck Sharpe and Dohme, cunoscută ca Merck în Statele Unite şi Canada şi ca MSD în restul lumii, lansează JANUMET® în România, un produs inovator în tratarea diabetului zaharat tip 2. JANUMET® este o combinatie fixă între două substanțe: metformin și sitagliptin și poate fi utilizat, alături...
Prof. dr. Dan Cheţa: O persoană din zece va avea diabet zaharat peste două decenii Prof. dr. Dan Cheţa de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu" spune că diabetul zaharat face parte din ceea ce se numeste "patologia omului modern" sau "patologia prosperităţii" şi că peste 20 de ani o persoană din zece la nivel mondial va suferi de această...