Cele mai citite
 


Senat: Proiectul referitor la implementarea unui nou sistem de clawback, aprobat
marţi, 15 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Senatorii au aprobat în şedinţa de plen de luni proiectul de lege prin care persoanele care deţin autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi din bugetul Ministerul Sănătăţii (MS) vor trebui să plătească o contribuţie trimestrială de maximum 10% din contravaloarea medicamentelor consumate, în funcţie de volumul vânzărilor.
Astfel, senatorii au aprobat cu 87 de voturi pentru, şase voturi împotrivă şi o abţinere proiectul de lege care are vizează implementarea unui nou sistem de clawback, 'sustenabil, transparent şi nediscriminatoriu'.
'Deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor sau reprezentanţii legali ai acestora au obligaţia unei contribuţii trimestriale care se calculează şi se aplică pentru acele volume de vânzări care depăşesc media trimestrială a sumelor aprobate prin buget pentru medicamentele incluse în programele naţionale de sănătate, medicamentele folosite în tratamentul ambulatoriu cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală prin farmaciile cu circuit deschis, în tratamentul spitalicesc şi pentru medicamentele utilizate în cadrul serviciilor medicale acordate prin centrele de dializă, suportate din FNUASS şi din bugetul MS', se arată în raportul comun al comisiilor sesizate pe fond.
Senatorii au aprobat o serie de amendamente formulate la Ordonanţa de urgenţă 77/2011 privind stabilirea unei contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, în Comisia pentru sănătate şi cea de buget-finanţe, între acestea numărându-se şi amendamentul potrivit căruia 'contribuţia trimestrială nu poate depăşi 10% din contravaloarea medicamentelor consumate în perioada pentru care se datorează contribuţia, aferentă vânzărilor fiecărui plătitor de contribuţie'.
Senatorul PNL Dan Radu Ruşanu, cel care a formulat amendamentul amintit, a argumentat că valoarea care trebuie să fie plătită 'nu poate fi nelimitată' atâta timp cât bugetul alocat şi consumul sunt 'variabile, total necontrolabile de către plătitorii acestei contribuţii'.
Senatorii au adoptat un amendament potrivit căruia valoarea consumului reprezintă 'contravaloarea medicamentelor consumate în cadrul trimestrului pentru care se datorează contribuţia, stabilită la nivelul valorii suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări de sănătate, după deducerea cotei de TVA aferentă acestora, precum şi a cotei de adaos comercial de distribuţie şi de farmacie, după caz'.
De asemenea, senatorii au aprobat un amendament prin care au eliminat din textul ordonanţei prevederea privind eliminarea de pe lista de medicamente care se pot acorda gratuit sau compensat a produselor farmaceutice puse pe piaţă de persoane juridice care nu îşi îndeplinesc obligaţiile de plată a contribuţiei în termen de 180 de zile de la data scadenţei.
Legea are un caracter ordinar iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz. AGERPRES/ (AS - Cătălina Barbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Distribuitorii de medicamente vor plăti o contribuţie trimestrială,iar instituţiile publice vor putea avea management privat(sinteză) Senatorii au aprobat în şedinţa de plen de luni proiectul de lege prin care persoanele care deţin autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi din bugetul Ministerul Sănătăţii (MS) vor trebui să plătească o contribuţie trimestrială...
Amendă de până la 5.000 lei pentru nedepunerea la termen a declaraţiei privind contribuţiile datorate pentru medicamente Plătitorii de contribuţii trimestriale datorate pentru medicamentele suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii ar putea plăti amenzi de până la 5.000 lei dacă nu depun până în 25 noiembrie declaraţii-inventar privind contribuţiile în sold...
Senat: Comisia de sănătate şi-a însuşit modificările propuse de producătorii de medicamente la taxa clawback Comisia pentru sănătate din Senat a avizat favorabil, marţi, o ordonanţă, cu amendamente propuse de producătorii de medicamente la taxa clawback, prin care aceştia solicită eliminarea unor obligaţii retroactive şi o altă modalitate de calcul a taxei.
Dezbatere publică, luni, pe proiectul de OUG privind contractele cost-volum pentru achiziţionarea de medicamente Ministerul Sănătăţii (MS) va organiza luni, la sediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, o dezbatere publică având ca temă proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 77/2011 privind stabilirea unei contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii...
CNAS susţine aplicarea diferenţiată a taxei clawback Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine aplicarea diferenţiată a taxei clawback, au precizat joi reprezentanţii instituţiei prin intermediul unui comunicat remis presei.
INTERVIU Cristian Buşoi: Populaţia trebuie să primească garanţia că bugetul CNAS este cheltuit corect La împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, preşedintele acesteia, medicul Cristian Buşoi, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că instituţia pe care o conduce a avut, de-a lungul timpului, o contribuţie benefică pentru sistemul sanitar din România şi a jucat...