Cele mai citite
 


Registrul donatorilor de celule stem este funcţional
duminică, 6 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a inaugurat vineri Registrul naţional al donatorilor voluntari de celule stem.
Ministrul a fost şi primul donator înregistrat. Potrivit lui Ion Bazac, înfiinţarea registrului va oferi şanse reale de tratament şi vindecare pacienţilor diagnosticaţi cu boli hematologice maligne.
Instituţia, care se bazează pe o reţea de colectare şi transplant, are rolul de a populariza ideea de donare, de a înscrie şi tipiza donatorii voluntari, precum şi de a găsi donatori compatibili pentru pacienţii care au nevoie de transplant medular.

Donatorii se vor putea înscrie în registru accesând site-ul Ministerului Sănătăţii prin completarea unui formular medical şi a unuia de consimţământ, înregistrarea efectivă urmând a avea loc după realizarea testelor medicale specifice iar donarea, doar în momentul în care există o solicitare şi se confirmă compatibilitatea cu pacientul.

Ion Bazac a spus că doar în 10% dintre cazuri este necesară intervenţia chirurgicală din măduva hematogenă iar donatorul nu va putea cunoaşte identitatea primitorului şi nici invers.

De asemenea, donatorul nu va beneficia de nicio remuneraţie sau alt avantaj, a precizat demnitarul.
El a menţionat că până acum, în România, mai puţin de 30% dintre pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne care nu pot face autotransplant şi care nu au un donator înrudit aveau şanse de a găsi un donator compatibil.

'Pacienţii care suferă de boli hematologice maligne vor putea fi trataţi de acum în ţară în timp util, după aceleaşi scheme terapeutice ca în Europa', a afirmat Bazac.

Potrivit acestuia, la nivel teritorial, activitatea registrului se va realiza prin trei centre de transplant de celule stem - la Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş - şi prin opt centre de recrutare şi testare primară, care se regăsesc în centrele regionale de transfuzie sangvină din Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara.

Testul de histocompatibilitate se va efectua în trei laboratoare, două dintre acestea fiind acreditate la nivel european de Federaţia Europeană de Imunogenetică iar al treilea aflându-se în curs de acreditare.
Ministrul a mai arătat că registrul va funcţiona cu un număr total de 40 de posturi asigurate prin redistribuire din cadrul unităţilor subordonate ministerului.

'De acum încep dificultăţile, şi anume acelea de a convinge românii de a-şi ajuta semenii', a spus Bazac.
Existenţa unui registru de celule va conduce la realizarea unor economii semnificative în sistemul medical, în ţara noastră un transplant costând în jur de 40.000 de euro, în timp ce în alte ţări poate ajunge şi la 120.000 de euro.

Din anul 2008 până în prezent s-au alocat peste 2.100.000 euro pentru tratamentul în străinătate al persoanelor care suferă de boli hematologice, numai în 2009 fiind cheltuiţi aproximativ 1.100.000 de euro pentru 18 astfel de tratamente.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Clinica de Hematologie şi Transplant a SCJU Târgu Mureş a efectuat în acest an 23 de transplanturi de celule stem Specialiştii Clinicii de Hematologie şi Transplant a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş au anunţat, miercuri, efectuarea a două transplanturi alogene de celule stem hematopoietice, la doi bărbaţi în vârstă de 23, respectiv 34 de ani, astfel că numărul transplanturilor se ridică...
Un registru al donatorilor onorifici va exista şi în România Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Un registru al donatorilor onorifici de celule stem pentru bolnavii de leucemie va exista şi în România, de la 1 septembrie, a dat asigurări, duminică, premierul Emil Boc, invitat la postul de televiziune PRO TV, iniţiatorul campaniei ''Avem viaţă în sânge''.
Primul transplant cu celule stem stocate în banca Biogenis din România Primul transplant cu celule stem stocate în banca Biogenis din România va fi realizat în ţara noastră.
Dr. Benedek Istvan: Nu de bancă de celule stem avem nevoie, ci de registru naţional pentru donori Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Benedek Istvan, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că băncile de măduvă osoasă sunt 'o prostie' şi că România are nevoie de un Registru Naţional de Donori.
Curs internaţional de transplant de celule stem, la Târgu Mureş Târgu Mureş, 24 mai /Agerpres/ - Cei mai buni 20 de profesori şi specialişti din Europa din domeniul transplantului cu celule stem oferă, începând luni, la Târgu Mureş, timp de trei zile, un curs intensif de hematologie, la care şi-a anunţat prezenţa 100 de cursanţi din întreaga lume.
Cercetătorii britanici vor crea sânge 'sintetic' Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie doresc să fie primii din lume care vor produce o cantitate nelimitată de sânge uman sintetic din celule stem embrionice, răspunzând necesităţilor urgente de transfuzie cu sânge neinfectat, scrie cotidianul britanic The Independent.