Cele mai citite
 


Un procent de 3% dintre bolnavii de diabet sunt copii
marţi, 15 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Probleme cu greutatea, Diabetul
 

Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a atras atenţia în conferinţa de presă prilejuită de Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului, că aceasta este o afecţiune în creştere. Îngrijorător este faptul că diabetul este în creştere la copii şi adolescenţi, care, spre deosebire de perioadele de până acum, au început să fie afectaţi şi de diabetul de tip 2 care este apanajul adulţilor, a mai spus Ritli.

Incidenţa diabetului zaharat este de 312 cazuri la suta de mii de locuitori, în creştere faţă de acum 7,8 ani, când era doar de 230.


Cele mai afectate judeţe sunt Cluj, Sălaj, Bihor, Sibiu, cu o incidenţă de 480 de cazuri la suta de mii de locuitori, iar cele mai puţin afectate sunt Giurgiu, Vrancea, Bistriţa Năsăud şi Harghita.


Aproximativ 3,5% din populaţie suferea de diabet zaharat în 2010, fiind înregistraţi 610.00 pacienţi.


Un număr de 3% din totalul celor afectaţi cu diabet îl reprezintă copiii. Tot la copii este îngrijorătoare creşterea incidenţei obezităţii, care este în jur de 4%, în timp ce supraponderalii ajung la 12%, a spus ministrul Sănătăţii.


Pentru a trata aceşti bolnavi este necesar un efort financiar considerabil, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate alocând 385 milioane de lei în 2010, iar în 2011 previziunile sunt similare.


Este vorba de asigurarea tratamentelor şi a testelor, a precizat ministrul.
El a subliniat importanţa campaniei de educaţie şi prevenţie în diabet care este derulată de specialiştii din Direcţiile de Sănătate Publică, cu accent pe factorii de risc comuni şi pentru bolile cardiovasculare şi pentru afecţiunile oncologice.
Este important ca oamenii să meargă la medic de la primele semne pentru a nu ajunge în stadii grave şi cu complicaţii, a mai spus ministrul Sănătăţii.


Importantă este şi menţinerea greutăţii corporale ideale şi un stil de viaţă sănătos.


Bugetul alocat de Ministerul Sănătăţii pentru campanie este de 33.000 de lei.
Ritli Ladislau s-a referit şi la campania "Viaţa", care vine în completarea campaniei desfăşurate de Ministerul Sănătăţii pentru prevenţia împotriva bolilor netrasmisibile, între care se numără şi diabetul. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Incidenţa diabetului, în creştere Federaţia Internaţională de Diabet atrage atenţia că până în anul 2025, numărul persoanelor cu diabet ar putea ajunge la 380 de milioane, la nivel mondial.
Campanie de educaţie privind factorii de risc pentru diabet Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, în întreaga ţară se desfăşoară activităţi de educare şi informare pentru populaţie prin direcţiile judeţene de sănătate publică, sub sloganul 'Acţionează acum pentru prevenirea diabetului!'.
Suceava: Incidenţa diabetului este mai ridicată în regiunea Nord-Est Ziua Mondială a Diabetului, ce se sărbătoreşte anual pe 14 noiembrie, a fost marcată la Suceava prin organizarea unei campanii de informare a populaţiei privind această maladie, dar şi prin testarea gratuită a glicemiei personalului care lucrează în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, a aparţinătorilor...
Hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-un stil de viaţă sănătos, recomandă medicii DSP Bihor Fiecare om trebuie să fie responsabil pentru viaţa sa, a cărui sănătate depinde, în primul rând, de gradul său de informare şi educaţie, de modul cum aplică cunoştinţele în prevenirea bolilor şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos, au subliniat miercuri specialiştii medicali reuniţi la o masă rotundă...
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
Campanie de prevenire a bolilor cardiovasculare Fundaţia Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie şi Forumul Naţional de Prevenţie, în parteneriat cu Rotary 2241, derulează, în perioada 27 septembrie - 3 octombrie, pentru al treilea an consecutiv, în 30 de oraşe, campania "Promenada Inimilor", cu scopul promovării activităţii fizice ca parte...