Cele mai citite
 


Ziua Mondială a Diabetului, marcată prin acţiuni de testare gratuită a glicemiei (grupaj)
marţi, 15 noiembrie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul
 

Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată luni, în ţară, prin acţiuni de testare gratuită a glicemiei, a greutăţii şi tensiunii arteriale.

Peste 500 de persoane din Buzău şi-au făcut gratuit asemenea teste, pe platoul din piaţa Dacia din municipiu unde a fost amenajat special un asemenea loc.


''Avem peste 14.000 de persoane la nivelul judeţului Buzău care suferă de diabet, scopul campaniei noastre este pe lângă efectuarea unor teste gratuite şi informarea populaţiei cu privire la factorii de risc în relaţie cu diabetul, fumat, consum excesiv de alcool, sedentarism, nutriţie dezechilibrată, obezitate, stres, precum şi simptomele de debut ale bolii", a declarat pentru AGERPRES dr. Dana Marinescu, de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean.
Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată şi la Suceava printr-o acţiune de testare gratuită a glicemiei, a greutăţii şi tensiunii arteriale.


Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu, 240 de persoane din municipiul Suceava, pensionari şi salariaţi cu vârste cuprinse între 35 şi 40 de ani, s-au prezentat la sediul DSP pentru a fi testaţi gratuit, sub supravegherea medicilor specialişti în diabet şi boli de nutriţie.
Acţiunea a fost destinată în special persoanelor cu vârste de peste 35 de ani, supraponderale, cu un istoric familial pozitiv pentru diabet zaharat, prezenţa hiperglicemiei în antecedente şi hipertensive.
În evidenţele DSP Suceava sunt peste 21.000 de bolnavi de diabet, dintre care 1.366 au fost depistaţi în primele nouă luni din 2011. Din totalul pacienţilor, 15% sunt dependenţi de insulină.


În judeţul Sibiu, numărul diabeticilor a crescut într-un an cu 3,5%, ceea ce înseamnă 644 de cazuri noi diagnosticate anul trecut.
Aproximativ 1.000 de pacienţi din 15 centre de diabet din toată ţara, printre care şi Sibiul, vor fi implicaţi în campania "Câştigă pas cu pas - Împreună ajungem mai departe", susţinută de Sanofi, prin care se pun la dispoziţie gratuit pedometre pentru contorizarea activităţilor fizice.


Campania promovează practicarea de exerciţii fizice regulate ca metodă dovedită de prevenţie a diabetului şi a complicaţiilor acestuia. Iniţiatorii campaniei recomandă ca oamenii să alerge, să danseze, să înoate, pe scurt să facă activitate fizică şi să-şi înregistreze rezultatele pe www.castigapascupas.ro.
Conform Sanofi, în judeţul Sibiu există 18.000 de diabetici, dintre care 34 sunt copii. Numărul pacienţilor în mediul urban este de patru ori mai mare decât cel din mediul rural, iar majoritatea pacienţilor nu percep mişcarea drept indicaţie terapeutică în managementul diabetului.


Pentru a preveni diabetul, dar mai ales a-l depista, mai mulţi studenţi medicinişti vor discuta, joi şi vineri, cu sibienii aflaţi la cumpărături, în mall-ul din oraş. Aici vor fi amplasate pentru două zile standuri promoţionale tematice, unde se va putea determina gratis glicemia, tensiunea arterială, greutatea şi indicele de masă corporală.

***
Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991 din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale a Diabetului.
Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a hotărât la 20 decembrie 2006 (rezoluţia 61/225), organizarea la 14 noiembrie, în fiecare an, a Zilei Mondiale a Diabetului, ca zi a ONU, începând din 2007, ca urmare a aprecierii iniţiativei OMS şi FID în acest sens.


Data de 14 noiembrie este, totodată, ziua de naştere a fiziologului şi farmacologului canadian Frederick Banting (1891-1941), cel care a studiat secreţia internă a pancreasului şi a introdus insulina în terapeutică, în octombrie 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu şi a însemnat miracolul salvării unui număr enorm de vieţi omeneşti în ultimii 80 de ani.


Diabetul constituie de mult timp un domeniu de preocupare pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Conform datelor OMS, pe Pământ trăiesc 246 de milioane de diabetici. Potrivit prognozelor, în următorii 20 de ani, numărul diabeticilor va creşte la 380 de milioane. Incidenţa diabetului va creşte cu 80% în Africa şi 100% în America Latină, în timp ce în Europa, incidenţa bolii va spori cu 18%.
În România se depistează anual 2.000 de cazuri noi la copii, care se adaugă celor 50.000 de cazuri înregistrate deja.
AGERPRES/(A, AS - Dorin Ivan, Silvia Marcu, Isabela Paulescu)

Notare
Comentarii
Magazin online pentru diabetici http://diabetmag.ro

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Suceava: Testare gratuită a glicemiei de Ziua Mondială a Diabetului Sucevenii cu vârste de peste 35 de ani şi supraponderali care nu sunt diagnosticaţi cu diabet îşi vor putea testa gratuit glicemia, tensiunea arterială, colesterolul şi greutatea, a declarat, luni, directorul DSP Suceava, Ludovic Abiţei.
Suceava: Incidenţa diabetului este mai ridicată în regiunea Nord-Est Ziua Mondială a Diabetului, ce se sărbătoreşte anual pe 14 noiembrie, a fost marcată la Suceava prin organizarea unei campanii de informare a populaţiei privind această maladie, dar şi prin testarea gratuită a glicemiei personalului care lucrează în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, a aparţinătorilor...
Arad: DSP Arad marchează Ziua Mondială a Diabetului Arad, 13 nov /Agerpres/- Direcţia de Sănătate Publică Arad organizează miercuri, o serie de manifestări menite să marcheze 'Ziua Mondială a Diabetului', în cadrul unei campanii al cărei slogan internaţional este 'Educaţie şi prevenţie în diabet', sloganul reprezentând de altfel conţinutul tematic al...
Lupta împotriva diabetului continuă! A V-a ediţie a Campaniei Controlează-ţi Diabetul are loc la Cluj-Napoca! Campania Naţională “Controlează-ţi Diabetul” continuă cu cea de a V-a ediție, la Cluj-Napoca, care se va desfăşura în perioada 14-16 noiembrie 2013, pentru a atrage atenţia cu privire la incidenţa crescută a cazurilor de diabet din România. Evenimentul va fi organizat ştiinţific de către Societatea...
Oradea luptă împotriva diabetului! După 18 luni de dezbateri pe tema bolilor cronice netransmisibile, Organizația Mondială a Sănătății a formulat la începutul lunii noiembrie 2012 pentru prima dată lista celor nouă priorități la nivel mondial, iar diabetul este una dintre acestea, alături de obezitate, consumul de alcool și...
Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat Data de 14 noiembrie 2015 reprezintă Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat. A fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale a Diabetului. A devenit zi oficială a Naţiunilor Unite în 2007 prin adoptarea...