Cele mai citite
 


(Corespondenţă) CE face apel la vigilenţă în materie de droguri sintetice şi solicită intensificarea eforturilor de combatere a traficului
marţi, 15 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bruxelles, 15 nov - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Raportul anual pe 2011, publicat marţi la Lisabona de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), indică o relativă stabilitate a consumului de droguri în Europa, cu unele semnale pozitive conform cărora consumul de cocaină poate să fi atins un nivel maxim, iar consumul de canabis continuă să scadă în rândul tinerilor.
Totuşi, semnele de stabilitate în utilizarea drogurilor tradiţionale sunt compensate prin apariţia unor noi ameninţări. Acestea includ creşterea disponibilităţii drogurilor sintetice, apariţia rapidă a unor substanţe noi şi răspândirea pe scară largă a policonsumului de droguri (utilizarea simultană a mai multor tipuri de droguri). De asemenea, în raport au fost evidenţiate noile preocupări cu privire la posibilele focare de HIV în rândul persoanelor care consumă droguri injectabile.

'Salut ultimul raport al OEDT. Deşi există unele tendinţe pozitive referitoare la consumul de cocaină şi canabis, trebuie să rămânem vigilenţi, în special în ceea ce priveşte consumul substanţelor sintetice apărute mai recent. Autorităţile de aplicare a legii trebuie, de asemenea, să combată în continuare grupurile de criminalitate organizată care se află în spatele traficului de droguri. Comisia Europeană îşi menţine angajamentul ferm de a sprijini această agendă. Tocmai de aceea, voi propune în curând norme privind confiscarea şi recuperarea activelor implicate în forme grave de criminalitate, inclusiv traficul de droguri', a spus comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom.

Aproximativ 14,5 milioane de europeni, cu vârste între 15 şi 64 ani, au încercat cocaina în cursul vieţii, aproximativ 4 milioane consumând-o în ultimul an. Studiile recente privind consumul de cocaină evidenţiază unele semnale pozitive în ţările cele mai afectate. Danemarca, Spania, Italia şi Marea Britranie (patru din cele 5 ţări cu cele mai ridicate niveluri de consum) raportează, în ultimul an, o anumită scădere a consumului de cocaină în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani.

Unul din cinci adulţi europeni, cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, a încercat canabisul în cursul vieţii, aproximativ 22,5 milioane dintre aceştia consumându-l în ultimul an. Aceasta înseamnă că, în Europa, canabisul este în continuare drogul ilicit cel mai consumat. Cu toate acestea, ultimele date la nivel european confirmă o tendinţă generală de stabilizare sau de scădere în ceea ce priveşte consumul de canabis în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 34 de ani.

Apariţia rapidă a noilor substanţe psihoactive necontrolate (adeseori vândute ca 'substanţe euforizante legale') reprezintă o provocare tot mai mare pentru UE. După ce în 2010 au fost înregistrate 41 de droguri noi notificate OEDT şi Europol (comparativ cu 24 în 2009), datele preliminare pentru 2011 prezentate marţi relevă că nu există semnale de declin.

În acest an, până în prezent 39 de substanţe au fost raportate prin intermediul sistemului european de alertă timpurie (EWS). Cel mai recent studiu al OEDT privind distribuitorii online de substanţe euforizante legale (din iulie 2011) a identificat un număr record de 600 de magazine online care vând produse psihoactive şi a evidenţiat o gamă variată de produse noi disponibile. În fine, consumul de heroină este responsabil în continuare de cea mai mare parte a bolilor şi a deceselor legate de consumul de droguri în UE.

OEDT estimează că peste 1,3 milioane de persoane consumă în mod regulat substanţe opiacee în Uniunea Europeană şi Norvegia. Aproximativ jumătate din consumatorii de droguri care urmează un tratament specializat în Europa declară că substanţele opiacee constituie principala lor problemă în materie de droguri. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raport OEDT: România, ţara cu prevalenţa cea mai mică la consumul de cocaină, canabis şi ecstasy România este ţara europeană cu prevalenţa cea mai redusă în ceea ce priveşte consumul de cocaină, canabis şi ecstasy, atât referitor la consumul în ultimul an, cât şi la cel în ultima lună, relevă raportul publicat marţi la Lisabona de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT).
Criza economică ameninţă eforturile de combatere a consumului de droguri în Europa (raport) Lisabona, 10 nov /Agerpres/ - Criza economică şi austeritatea bugetară ameninţă eforturile de combatere a drogurilor, generând îngrijorare în legătură cu creşterea consumului la persoanele defavorizate, afirmă Observatorul European pentru droguri şi toxicomanie /OEDT/ în raporul anual publicat miercuri...
Cel puţin 85 de milioane de europeni au consumat în viaţa lor un drog ilegal (raport) Cel puţin 85 de milioane de adulţi europeni au consumat un drog ilegal într-un anumit moment din viaţa lor, respectiv un sfert din populaţia adultă a Europei. În România, mai puţin de un adult din zece a consumat droguri pe parcursul vieţii, spre deosebire de ţări precum Danemarca, Franţa şi Marea Britanie...
Raportul european privind drogurile: Consumul de heroină şi cocaină, în declin; sunt înlocuite de substanţele noi Consumul de heroină şi cocaină are tendinţe clare de declin, se arată în Raportul european privind drogurile 2014, realizat de către Observatorul European de Droguri şi Toxicomanii (EMCDDA) şi lansat marţi de Agenţia Naţională Antidrog (ANA).
Raport elaborat de OEDT: Un sfert dintre adulţii europeni au consumat droguri ilegale Cel puţin 85 de milioane de adulţi europeni au consumat un drog ilegal într-un anumit moment din viaţa lor, ceea ce înseamnă un sfert din populaţia adultă a Europei, relevă Raportul european privind drogurile elaborat de Observatorul European de Droguri şi Toxicomanie (OEDT) şi lansat marţi.
Drogurile consumate în Europa, din ce în ce mai nocive, potrivit unui raport OEDT Drogurile consumate în Europa sunt din ce în ce mai nocive pentru sănătate, potrivit unui raport anual difuzat de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), relatează AFP.