Cele mai citite
 


(Corespondenţă)Peste 20.000 de sârbi din Kosovo solicită cetăţenia rusă invocând motive de securitate (revista presei)
marţi, 15 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Moscova, 15 nov - Corespondentul Agerpres, Victoria Vioară, transmite: Peste 20.000 de sârbi din Kosovo s-au adresat Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, cu solicitarea de a primi cetăţenie rusă. Potrivit Ambasadei Rusiei la Belgrad, sârbii speră că paşapoartele ruseşti le vor asigura securitatea, scrie Kommersant în ediţia sa de marţi.
Experţii sunt însă de părere că, dacă Moscova va da curs cererilor sârbilor din Kosovo, inevitabil va apărea un conflict între Rusia şi NATO. În plus, Moscova riscă să-şi deterioreze relaţiile cu autorităţile din Serbia, stat pe care îl consideră partenerul său strategic în Balcani. Diplomatul rus la Belgrad, Oleg Bulkadov, a precizat că cetăţenia rusă a fost solicitată de sârbi care locuiesc în Kosovo, precum şi de cei care au părăsit acest fost teritoriu sârb şi care acum sunt refugiaţi în Serbia. Ei îşi motivează cererea prin "frica pentru propria securitate".

Dacă deputaţii Dumei de Stat şi guvernul rus vor susţine iniţiativa sârbilor din Kosovo, aceasta va însemna că Moscova va trebui să-şi asume responsabilitatea pentru securitatea lor, iar incidentele frecvente ale sârbilor kosovari cu forţele de menţinere a păcii vor fi considerate de Rusia drept atentat la drepturile lor. Experţii amintesc exemplul Osetiei de Sud, regiune separatistă georgiană unde majoritatea populaţiei avea paşapoarte ruseşti în momentul începerii războiului cu Georgia, în august 2008. Atunci Kremlinul a motivat operaţiunea împotriva Goergiei prin uciderea cetăţenilor ruşi de către militari georgieni. Doar că în cazul Kosovo, Rusia nu ar mai avea de-a face cu Mihail Saakaşvili, ci cu un întreg bloc NATO, scrie publicaţia rusă, estimând că solicitarea ar putea fi respinsă.

În Tatarstan, republică din Rusia Centrală cu o populaţie majoritar musulmană, se extinde numărul medreselor ilegale, semnalează Nezavisimaia Gazeta. În paralel cu instituţiile de învăţământ islamice oficiale, în Kazan a apărut o reţea de medrese ilegale, care nu se află sub controlul Direcţiei spirituale a musulmanilor din Tatarstan, menţionează publicaţia. Potrivit Nezavisimaia Gazeta, musulmanilor li se predă literatură interzisă, în apartamente şi în case particulare. De obicei, aici sunt instruiţi adepţii islamului radical.

Moskovski Komsomoleţ relatează că Rusia pregăteşte un "răspuns asimetric" Tadjikistanului, dorind să se răzbune pentru condamnarea unui pilot rus la 8 ani şi jumătate de închisoare pentru pătrunderea ilegală în spaţiul aerian al acestei foste republici sovietice din Asia Centrală. Medicul sanitar şef al Rusiei, Ghennadi Onişcenko, persoana care a interzis cândva vinurile moldoveneşti şi georgiene, precum şi laptele din Belarus, vrea acum să interzică muncitorii tadjici. El a declarat că acestora ar putea să li se interzică să lucreze în Rusia, din cauza că mulţi sunt infectaţi cu HIV sau sunt bolnavi de tuberculoză. Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată însă că cetăţenii kazahi, kârgâzi, angajaţi în număr mare în Rusia, suferă mai frecvent de tuberculoză. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rusia ar putea desfăşura grăniceri la frontiera tadjico-afgană, temându-se de instabilitatea din Afganistan /Reuters/ Rusia ia în considerare desfăşurarea de grăniceri la graniţa dintre Tadjikistan şi Afganistan, în contextul temerilor privind creşterea instabilităţii în Afganistan după retragerea trupelor NATO din această ţară, prevăzută să se încheie până la sfârşitul anului viitor, a declarat ambasadorul rus la Kabul...
Fiinţa umană cu numărul şapte miliarde s-a născut în Rusia şi nu în Asia, susţine Moscova Fiinţa umană cu numărul şapte miliarde s-a născut în noaptea de duminică spre luni la Kaliningrad, iar bebeluşul 'aniversar' va fi numit Piotr, a afirmat Ivan Marciuk, directorul maternităţii din această enclavă vestică a Federaţiei Ruse, într-o declaraţie pentru RIA Novosti.
ŞTIRILE SERII - POLITICI INTERNAŢIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 23 APRILIE ŞTIRILE SERII - POLITICI INTERNAŢIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 23 APRILIE
Revoltă într-o închisoare din Rusia: Un mort şi 12 răniţi O persoană a murit după ce aproximativ 100 de deţinuţi dintr-o închisoare din Rusia pentru persoane infectate cu HIV, tuberculoză şi alte boli grave au pornit miercuri o revoltă, dând foc la celule şi luând ostatici paznici, a informat joi mass-media rusă, relatează DPA.
Rusia va fi în 2050 depopulată, îmbătrânită şi cu datorii (raport) Moscova, 11 feb/Agerpres/ - Rusia va pierde 24 de milioane de locuitori până în 2050, scăderea severă fiind însoţită de îmbătrânirea populaţiei, care va compromite serios sănătatea economică a ţării, arată un raport publicat în cursul acestei săptămâni, citat de AFP.