Cele mai citite
 


7.630 de decese cauzate de consumul de droguri, în statele membre UE şi Norvegia
miercuri, 16 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un număr de 7.630 de cetăţeni ai statelor membre UE şi norvegieni au decedat în 2009 (în 2008 - 7.730) din cauza consumului de droguri iar opiaceele - în special heroina sau derivaţii acesteia - au stat la originea morţii majorităţii victimelor raportate în Europa, potrivit Raportului anual privind situaţia drogurilor în Europa 2011.
În cele 22 de ţări care au furnizat date pentru anii 2008 şi 2009, opiaceele au cauzat moartea a peste trei sferturi dintre persoanele decedate, 81% dintre victime fiind bărbaţi, a căror vârstă medie este de 35 de ani.
Conform Raportului prezentat marţi de Sandrine Sleiman, Departamentul Reitox şi Cooperare Internaţională al Observatorului European de Droguri şi Toxicomanii, 12% din decesele raportate la nivel european survin în rândul tinerilor cu vârste sub 25 de ani. Studiile au constatat că un procent cuprins între 10% şi 23% din mortalitatea persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani poate fi atribuit consumului de opiacee.
Numărul raportat de decese cauzate de droguri poate fi influenţat de prevalenţa şi tiparele consumului de droguri (injectare, policonsum de droguri), vârsta şi disponibilitatea serviciilor de tratament şi de urgenţă, precum şi calitatea colectării şi raportării datelor.
De asemenea, mortalitatea asociată consumului de droguri cuprinde decesele cauzate de HIV, accidente de circulaţie, în special în combinaţia cu alcoolul, violenţa, sinuciderea şi problemele de sănătate cronică generate de consumul repetat de droguri.
Numărul consumatorilor europeni de opiacee este cuprins între 1,3 şi 1,4 milioane.
Tratamentul de substituţie pentru opiacee (cu metadonă sau buprenorfină), combinat cu intervenţii psihosociale, este considerat a fi cea mai eficace opţiune de tratament pentru dependenţa de opiacee.
Datele din buletinul statistic al Raportului relevă faptul că, pe parcursul vieţii, aproximativ 78 de milioane de europeni adulţi consumă canabis, 14,5 milioane - cocaină, 11 milioane ecstasy şi 12,5 milioane - amfetamină. AGERPRES / (AS - Sorin Peneş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cel puţin 85 de milioane de europeni au consumat în viaţa lor un drog ilegal (raport) Cel puţin 85 de milioane de adulţi europeni au consumat un drog ilegal într-un anumit moment din viaţa lor, respectiv un sfert din populaţia adultă a Europei. În România, mai puţin de un adult din zece a consumat droguri pe parcursul vieţii, spre deosebire de ţări precum Danemarca, Franţa şi Marea Britanie...
Raportul european privind drogurile: Consumul de heroină şi cocaină, în declin; sunt înlocuite de substanţele noi Consumul de heroină şi cocaină are tendinţe clare de declin, se arată în Raportul european privind drogurile 2014, realizat de către Observatorul European de Droguri şi Toxicomanii (EMCDDA) şi lansat marţi de Agenţia Naţională Antidrog (ANA).
Drogurile consumate în Europa, din ce în ce mai nocive, potrivit unui raport OEDT Drogurile consumate în Europa sunt din ce în ce mai nocive pentru sănătate, potrivit unui raport anual difuzat de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), relatează AFP.
Raport OEDT: România, ţara cu prevalenţa cea mai mică la consumul de cocaină, canabis şi ecstasy România este ţara europeană cu prevalenţa cea mai redusă în ceea ce priveşte consumul de cocaină, canabis şi ecstasy, atât referitor la consumul în ultimul an, cât şi la cel în ultima lună, relevă raportul publicat marţi la Lisabona de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT).
Criza economică ameninţă eforturile de combatere a consumului de droguri în Europa (raport) Lisabona, 10 nov /Agerpres/ - Criza economică şi austeritatea bugetară ameninţă eforturile de combatere a drogurilor, generând îngrijorare în legătură cu creşterea consumului la persoanele defavorizate, afirmă Observatorul European pentru droguri şi toxicomanie /OEDT/ în raporul anual publicat miercuri...
Raport elaborat de OEDT: Un sfert dintre adulţii europeni au consumat droguri ilegale Cel puţin 85 de milioane de adulţi europeni au consumat un drog ilegal într-un anumit moment din viaţa lor, ceea ce înseamnă un sfert din populaţia adultă a Europei, relevă Raportul european privind drogurile elaborat de Observatorul European de Droguri şi Toxicomanie (OEDT) şi lansat marţi.