Cele mai citite
 


Bacău : Toate magazinele ce vindeau etnobotanice au fost închise
miercuri, 16 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Toate magazinele de tip 'spice-shop' din municipiul Bacău, ce comercializau aşa-zisele etnobotanice au fost închise, marţi, în urma unei acţiuni a poliţistilor.
Acţiunea s-a bazat pe faptul că pe 13 noiembrie a intrat in vigoare Legea nr.194/ 2011, care reglementează mai strict şi punitiv comerţul cu asemenea substanţe psiho-active.
'Dacă până în prezent nu puteam interveni eficient, acţiunile poliţiei, jandarmeriei ori organizaţiilor neguvernamentale având mai mult un rol de ,,temporizare' în vânzările din ce în ce mai mari de etnobotanice, noua lege intrată în vigoare permite autorităţilor aplicarea de măsuri mult mai responsabile, pe măsura proliferării acestui flagel. Conform noii legi, cei care comercializează substanţe care au efecte psihoactive, în afara celor cuprinse deja pe lista celor interzise, sunt pasibili de închisoare de la doi la opt ani, iar dacă o persoană care a fost spitalizată din cauza consumului acestui gen de substanţe primeşte îngrijiri medicale peste 60 de zile, atunci comerciantul risca închisoare între 6 şi 12 ani.', a declarat pentru AGERPRES comisarul şef Vasile Oprişan, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău.
'Sper ca între cei ce vor fi sancţionaţi se vor afla şi importatorii unor asemenea produse', a precizat, la rândul său, pentru AGERPRES, profesorul Vasile Topală, preşedintele fialiale băcăuane a Asociaţiei 'Pro Democraţia'.
În urmă cu o săptămână, echipe mixte de poliţişti şi jandarmi au încercat să 'picheteze' câteva dintre locaţiile unde se vindeau, mai ales în orele serii şi nopţii, etnobotanice, dar unul dintre comercianţi a filmat patrulele şi le-a postat pe 'YOUTUBE', sub titlul ,,Abuzuri ale poliţiei'.
În municipiul Bacău, mai funcţionau, legal, cinci magazine care vindeau produse etnobotanice, dar, sub forme disimulate, 'magazinele de vise' sunt mai multe, afirmă poliţiştii băcăuani.
Aceştia spun că până la apariţia noului act normativ erau 'cu mâinile legate', atâta timp cât 'legea avea scăpări' care le permiteau celor care deţin astfel de afaceri să rămână pe piaţă, comercializând etnobotanice 'mascate sub diferite şi mereu noi forme de prezentare', dar şi în condiţiile în care reglementările legislative nu prevedeau intervenţia directă a oamenilor legii şi sancţionarea cu închisoare a celor împlicaţi în comerţul cu etnobotanice.
'De la începutul acestui an, noi am efectuat 41 de acţiuni pe această linie, am aplicat 37 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 250.000 de lei şi s-au confiscat circa 700 de pliculeţe cu produse, dar mereu apar noi zone de vânzare sub forme neaşteptate', a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Bacău, Florin Podoleanu.
Dacă în tot cursul anului trecut ajunseseră la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Bacău 8 persoane, dintre care şapte adolescenţi, în urma consumului de etnobotanice, în perioada parcursă din acest an s-au înregistrat în aceeaşi unitate medicală 55 de cazuri , în 16 dintre ele medicii apelând la medicaţie şi tratament de reanimare, dată fiind situaţia gravă în care au fost transportate la spital victimele', a declarat pentru AGERPRES doctoriţa Livia Covrig, şefa Secţiei Psihiatrie a Spitalului de Urgenţă din Bacău. AGERPRES/(AS-Cornel Cepariu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bacău: La 15 ani, în comă după ce a consumat etnobotanice Un adolescent de 15 ani a fost adus cu ambulanţa la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului judeţean din Bacău, după ce a fost găsit de mama lui în stare de inconştienţă.
Bacău : Poliţiştii băcăuani şi-au intensificat controalele pentru identificarea magazinelor ce vând etnobotanice Un număr de 77 de plicuri cu produse tip 'spice' au fost ridicate de poliţiştii băcăuani în vederea expertizării, în urma unei acţiuni în sistem integrat, desfăşurată, sâmbătă, în municipiul Bacău, pentru verificarea societăţilor care comercializează produse cu efecte psihoactive, dăunătoare sănătăţii...
Bacău: Adolescent ajuns în comă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Un adolescent de 16 ani din Bacău a ajuns în comă de gradul I la Spitalul Judeţean de Pediatrie din municipiu, după ce a 'fumat' substanţe psihoactive.
Brăila: Marfă confiscată şi sancţiuni contravenţionale aplicate societăţilor care vând etnobotanice Două societăţi comerciale din Brăila, care comercializează produse etnobotanice, au fost sancţionate contravenţional şi s-au ales cu o parte din marfă confiscată, în urma unei acţiuni de verificare, întreprinse în baza unui ordin emis de prefectul de Brăila, Dumitru Popa, se arată într-un comunicat de...
Bacău: Premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă - un medic francez operează în secţia de urologie, modernizată Doctorul Patrice Brun, de la Spitalul Sens, situat lângă Paris, a efectuat, în această săptămână, mai multe operaţii din patologia urologică, premiere la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Bacău, înregistrând însă, prin prezenţa sa, şi cea dintâi participare directă a unui specialist de peste hotare la...
Bacău: Tot mai mulţi adolescenţi, victime ale etnobotanicelor Un băiat în vârstă de 14 ani a ajuns, marţi, în comă la Spitalul de urgenţă din Bacău ca urmare a faptului că a consumat un produs din categoria etnobotanicelor, incident produs după ce, duminică noaptea, medicii băcăuani reuşiseră să salveze viaţa unei adolescente de 16 ani care intrase în comă din...