Cele mai citite
 


Noile droguri, provocarea deceniului pentru Europa (raport OEDT)
miercuri, 16 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Apariţia de noi droguri, unele vândute pe Internet ca substanţe legale, constituie "provocarea deceniului" căreia trebuie să îi dea răspuns Europa, atrage atenţia Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), în raportul său anual prezentat marţi la Lisabona - informează AFP.
Potrivit raportului, după ce în 2010 fuseseră notificate OEDT şi Europol 41 de droguri noi, numărul acestora a fost de 39 de la începutul anului în curs. Aceasta face ca, în prezent, mai mult de 150 de substanţe să fie ţinute sub supraveghere prin sistemul european de alertă timpurie (EWS).

"Apariţia rapidă de noi substanţe psihoactive necontrolate - vândute adesea sub denumirea de "euforizante legale" - constituie o provocare în creştere atât în Eurpa, cât şi la scară internaţională", avertizează OEDT. În acest context, Observatorul cere ca "politicile antidrog şi răspunsurile europene să fie de acum configurate pentru a răspunde provocărilor următorului deceniu".

Principala problemă o reprezintă "interacţiunea crescândă" între pieţele de "euforizante legale " şi substanţe ilegale, afirmă raportul, care menţionează apariţia unui număr record de 600 de site-uri care comercializează substanţe psihoactive.

Majoritatea noilor droguri sunt canabinoide de sinteză, catinona (khat) de sinteză sau derivate sintetice de medicamente (precum ketamina).

Constatările raportului sunt, în schimb, ceva mai optimiste în ce priveşte consumul de canabis şi de cocaină. "Anumite indicii pozitive sugerează că, în privinţa cocainei, consumul ar fi atins un vârf", susţine raportul, potrivit căruia consumul de canabis "continuă să cedeze teren în rândul tinerilor".

Potrivit OEDT, scăderea consumului de canabis - ce rămâne totuşi drogul "cel mai popular în Europa" - ar putea fi legată parţial de aceeaşi tendinţă în cazul tutunului, cele două substanţe fiind consumate adesea împreună.

În fine, în ce priveşte amfetamina şi ecstasy, OEDT notează că tendinţa din ultimii 5 ani indică un consum "stabil sau în scădere" la tinerii între 15 şi 34 de ani.AGERPRES/(Irina Cristea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Drogurile consumate în Europa, din ce în ce mai nocive, potrivit unui raport OEDT Drogurile consumate în Europa sunt din ce în ce mai nocive pentru sănătate, potrivit unui raport anual difuzat de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), relatează AFP.
Raport OEDT: România, ţara cu prevalenţa cea mai mică la consumul de cocaină, canabis şi ecstasy România este ţara europeană cu prevalenţa cea mai redusă în ceea ce priveşte consumul de cocaină, canabis şi ecstasy, atât referitor la consumul în ultimul an, cât şi la cel în ultima lună, relevă raportul publicat marţi la Lisabona de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT).
Raportul european privind drogurile: Consumul de heroină şi cocaină, în declin; sunt înlocuite de substanţele noi Consumul de heroină şi cocaină are tendinţe clare de declin, se arată în Raportul european privind drogurile 2014, realizat de către Observatorul European de Droguri şi Toxicomanii (EMCDDA) şi lansat marţi de Agenţia Naţională Antidrog (ANA).
Cel puţin 85 de milioane de europeni au consumat în viaţa lor un drog ilegal (raport) Cel puţin 85 de milioane de adulţi europeni au consumat un drog ilegal într-un anumit moment din viaţa lor, respectiv un sfert din populaţia adultă a Europei. În România, mai puţin de un adult din zece a consumat droguri pe parcursul vieţii, spre deosebire de ţări precum Danemarca, Franţa şi Marea Britanie...
Raport elaborat de OEDT: Un sfert dintre adulţii europeni au consumat droguri ilegale Cel puţin 85 de milioane de adulţi europeni au consumat un drog ilegal într-un anumit moment din viaţa lor, ceea ce înseamnă un sfert din populaţia adultă a Europei, relevă Raportul european privind drogurile elaborat de Observatorul European de Droguri şi Toxicomanie (OEDT) şi lansat marţi.
(Corespondenţă) CE face apel la vigilenţă în materie de droguri sintetice şi solicită intensificarea eforturilor de combatere a traficului Bruxelles, 15 nov - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Raportul anual pe 2011, publicat marţi la Lisabona de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), indică o relativă stabilitate a consumului de droguri în Europa, cu unele semnale pozitive conform cărora consumul...