Cele mai citite
 


Raport ANA: România nu este o ţară sursă pentru traficul de droguri
miercuri, 16 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România nu este o ţară sursă pentru traficul de droguri, cele câteva culturi de canabis descoperite nefiind reprezentative pentru cantitatea estimată a fi produsă, se arată în Raportul Naţional privind Situaţia Drogurilor 2011, lansat marţi.
Canabisul şi haşişul constituie cele mai traficate şi consumate droguri din România, întâlnite în marile centre universitare ale ţării (Bucureşti, Craiova, Constanţa, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara), droguri ce provin, în mare parte, din ţări precum Republica Moldova, Serbia, Spania şi Olanda.
Cât priveşte cocaina, aceasta rămâne un drog al marilor oraşe, fără mari modificări faţă de anii trecuţi, când acest tip de drog era semnalat, la consum, îndeosebi în Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Deva, Sibiu şi Braşov.
În privinţa traficului cu heroină, România rămâne doar un punct de tranzit, deşi se remarcă o intensificare a activităţilor desfăşurate de grupările criminale, prin recrutarea de cetăţeni români pentru transportul unor cantităţi semnificative (10-80 kg).
Un concurent al drogurilor ilicite îl reprezintă plantele etnobotanice atât în ceea ce priveşte disponibilitatea pe piaţă, cât şi preţurile acestora. Aceste substanţe provin în principal din China, existând însă şi importuri din Germania şi Marea Britanie. Ele sunt introduse în România îndeosebi prin intermediul societăţilor de curierat rapid. Distribuitorii le cumpără la un preţ relativ mic, de aproximativ 2 euro pentru gram şi le vând cu un preţ de până la 22 euro pentru un gram.
Referitor la disponibilitatea drogurilor în penitenciarele din România, un studiu al Agenţiei Naţionale Antidrog şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor realizat în anul 2010 reliefează faptul că cel puţin unul din patru repondenţi pot obţine, într-un interval de o săptămână, substanţe psihoactive în închisori.
Din datele prezentate în Raport rezultă că în 2010 au fost capturate peste 485 kg droguri, 32.844 comprimate, 19 doze şi 11.182 litri (droguri). Aceste cantităţi includ droguri de mare risc şi de risc.
În 2010, pe piaţa ilicită din România drogurile se vindeau cu 45.000-90.000 euro kilogramul de cocaină, 12.000-20.000 euro kg de heroină, 4.000-7.000 euro kg de haşiş şi 2.000-5.000 euro kg de marijuana.
Raportul Naţional privind Situaţia Drogurilor 2011 a fost prezentat marţi de directorul ANA, chestor Sorin Oprea. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raport ANA: Consumul de canabis este cel mai extins din punct de vedere teritorial în România Consumul de canabis este cel mai extins din punct de vedere teritorial în România, în 21 de judeţe, dar cu valori relativ mici faţă de 2012, relevă raportul Agenţiei Naţionale Antidrog. Substanţele noi psihoactive sunt prezente în 20 de judeţe.
Raport ANA: Rutele de traficare a drogurilor au rămas stabile Rutele de traficare a drogurilor au rămas anul trecut stabile, fiind aceleaşi folosite de reţelele de crimă organizată ca în anul precedent, arată Raportul naţional privind situaţia drogurilor pe anul 2012 lansat joi de Agenţia Naţională Antidrog (ANA).
Directorul ANA, Sorin Oprea: Cel mai consumat drog în România este canabisul Cel mai consumat drog în România este canabisul, a afirmat marţi directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), Sorin Oprea, cu prilejul lansării de către instituţia pe care o conduce a unei sinteze privind situaţia drogurilor din România în 2012.
Raport elaborat de OEDT: Un sfert dintre adulţii europeni au consumat droguri ilegale Cel puţin 85 de milioane de adulţi europeni au consumat un drog ilegal într-un anumit moment din viaţa lor, ceea ce înseamnă un sfert din populaţia adultă a Europei, relevă Raportul european privind drogurile elaborat de Observatorul European de Droguri şi Toxicomanie (OEDT) şi lansat marţi.
Cel puţin 85 de milioane de europeni au consumat în viaţa lor un drog ilegal (raport) Cel puţin 85 de milioane de adulţi europeni au consumat un drog ilegal într-un anumit moment din viaţa lor, respectiv un sfert din populaţia adultă a Europei. În România, mai puţin de un adult din zece a consumat droguri pe parcursul vieţii, spre deosebire de ţări precum Danemarca, Franţa şi Marea Britanie...
ANA: Elevii consumă tot mai multe etnobotanice, potrivit Raportului ESPAD 2011 Elevii consumă din ce în ce mai mult etnobotanice, arată