Cele mai citite
 


Raport OEDT: România, ţara cu prevalenţa cea mai mică la consumul de cocaină, canabis şi ecstasy
miercuri, 16 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România este ţara europeană cu prevalenţa cea mai redusă în ceea ce priveşte consumul de cocaină, canabis şi ecstasy, atât referitor la consumul în ultimul an, cât şi la cel în ultima lună, relevă raportul publicat marţi la Lisabona de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT).
Astfel, raportul arată că, în medie, unul dintr-o mie de români cu vârste între 15 şi 64 de ani a consumat cocaină pe parcursul vieţii şi niciunul în ultimul an şi ultima lună. La polul opus se situează Spania, cu 10,2 la sută din persoanele din categoria de vârstă menţionată consumând cocaină pe parcursul vieţii, 2,7 la sută în ultimul an şi 1,3 la sută în ultima lună.
La categoria de vârstă 15-34 de ani, rata de prevalenţă în cazul României în cazul consumului de cocaină este tot de 1 la mie (cea mai mică din UE), atât în privinţa consumului pe parcursul vieţii, cât şi a celui din ultimul an. Spania este ţara cu prevalenţa cea mai ridicată (13,6 la sută) privind consumul pe parcursul vieţii, iar Marea Britanie la consumul din ultimul an (4,8 la sută) şi din ultima lună (2,1 la sută).
Aproximativ 14,5 milioane de europeni, cu vârste între 15 şi 64 ani, au încercat cocaina în cursul vieţii, aproximativ 4 milioane consumând-o în ultimul an. Studiile recente privind consumul de cocaină evidenţiază unele semnale pozitive în ţările cele mai afectate.
Studiul OEDT mai menţionează că unul din cinci adulţi europeni, cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani (78 de milioane de consumatori de canabis în UE) a încercat canabisul în cursul vieţii, aproximativ 22,5 milioane dintre aceştia consumându-l în ultimul an, ceea ce înseamnă că, în Europa, canabisul este în continuare drogul ilicit cel mai consumat. Cu toate acestea, ultimele date la nivel european confirmă o tendinţă generală de stabilizare sau de scădere în ceea ce priveşte consumul de canabis în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 34 de ani.
La categoria de vârstă 15-64 de ani, prevalenţa cea mai redusă a consumului de canabis se înregistrează în România, cu 1,5 la sută pe parcursul vieţii, 4 la mie în ultimul an şi 1 la mie în ultima lună, prevalenţa cea mai mare fiind în Danemarca (32,5 la sută) pe parcursul vieţii, Italia (14,3 la sută) în ultimul an şi Spania (1 la sută) în ultima lună. Şi la categoria de vârstă 15-34 de ani, România înregistrează prevalenţa cea mai redusă la consumul de canabis: 2,9 la sută pe parcursul vieţii, 9 la mie în ultimul an şi 3 la mie în ultima lună. Prevalenţa cea mai ridicată este în Cehia (45,5 la sută pe parcursul vieţii şi 21,6 la sută în ultimul an) şi Spania (14,1 la sută în ultima lună).
La consumul de ecstasy, prevalenţa în România, la categoria 15 - 64 de ani (11 milioane de consumatori în UE), este de 3 la mie pe parcursul vieţii şi de 1 la mie în ultimul an, iar cea mai ridicată valoare a indicatorului din UE se înregistrează în Marea Britanie - 8,3 la sută pe parcursul vieţii şi 1,6 la sută în ultimul an. La categoria 15-34 de ani, prevalenţa cea mai mică este în România şi Grecia pe parcursul vieţii (6 la mie) şi România şi Suedia în ultimul an (2 la mie), iar cea mai mare în Marea Britanie - 12,7 la sută pe parcursul vieţii şi 3,2 la sută în ultimul an.
La nivelul UE, raportul OEDT mai arată o relativă stabilitate a consumului de droguri, cu unele semnale pozitive conform cărora consumul de cocaină poate să fi atins un nivel maxim, iar consumul de canabis continuă să scadă în rândul tinerilor.
Totuşi, semnele de stabilitate în utilizarea drogurilor tradiţionale sunt compensate prin apariţia unor noi ameninţări. Acestea includ creşterea disponibilităţii drogurilor sintetice, apariţia rapidă a unor substanţe noi şi răspândirea pe scară largă a policonsumului de droguri (utilizarea simultană a mai multor tipuri de droguri). De asemenea, în raport au fost evidenţiate noile preocupări cu privire la posibilele focare de HIV în rândul persoanelor care consumă droguri injectabile.
OEDT estimează că peste 1,3 milioane de persoane consumă în mod regulat substanţe opiacee în Uniunea Europeană şi Norvegia. Aproximativ jumătate din consumatorii de droguri care urmează un tratament specializat în Europa declară că substanţele opiacee constituie principala lor problemă în materie de droguri. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cel puţin 85 de milioane de europeni au consumat în viaţa lor un drog ilegal (raport) Cel puţin 85 de milioane de adulţi europeni au consumat un drog ilegal într-un anumit moment din viaţa lor, respectiv un sfert din populaţia adultă a Europei. În România, mai puţin de un adult din zece a consumat droguri pe parcursul vieţii, spre deosebire de ţări precum Danemarca, Franţa şi Marea Britanie...
(Corespondenţă) CE face apel la vigilenţă în materie de droguri sintetice şi solicită intensificarea eforturilor de combatere a traficului Bruxelles, 15 nov - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Raportul anual pe 2011, publicat marţi la Lisabona de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), indică o relativă stabilitate a consumului de droguri în Europa, cu unele semnale pozitive conform cărora consumul...
Criza economică ameninţă eforturile de combatere a consumului de droguri în Europa (raport) Lisabona, 10 nov /Agerpres/ - Criza economică şi austeritatea bugetară ameninţă eforturile de combatere a drogurilor, generând îngrijorare în legătură cu creşterea consumului la persoanele defavorizate, afirmă Observatorul European pentru droguri şi toxicomanie /OEDT/ în raporul anual publicat miercuri...
Canabisul reprezintă 80% dintre capturile de droguri din Europa Canabisul reprezintă 80% dintre capturile de droguri din Europa iar internetul a căpătat un rol important în creşterea consumului de stupefiante, potrivit Raportului european 2014 privind drogurile publicat miercuri.
Raport elaborat de OEDT: Un sfert dintre adulţii europeni au consumat droguri ilegale Cel puţin 85 de milioane de adulţi europeni au consumat un drog ilegal într-un anumit moment din viaţa lor, ceea ce înseamnă un sfert din populaţia adultă a Europei, relevă Raportul european privind drogurile elaborat de Observatorul European de Droguri şi Toxicomanie (OEDT) şi lansat marţi.
Raport ANA: România nu este o ţară sursă pentru traficul de droguri România nu este o ţară sursă pentru traficul de droguri, cele câteva culturi de canabis descoperite nefiind reprezentative pentru cantitatea estimată a fi produsă, se arată în Raportul Naţional privind Situaţia Drogurilor 2011, lansat marţi.