Cele mai citite
 


Tulcea: Anemia infecţioasă, în continuare o problemă pentru autorităţi
miercuri, 16 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii veterinari vor preleva trimestrial probe de la cabalinele din localităţile în care au existat cazuri de anemie infecţioasă, de anul viitor, în judeţul Tulcea în momentul de faţă existând 57 de cai bolnavi.
Şefa Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV), Marilena Tertiş, a declarat marţi pentru AGERPRES că cei mai mulţi cai bolnavi sunt în comuna CA Rosetti, unde localnicii refuză să sacrifice animalele în condiţiile în care acestea sunt folosite la munci agricole sau pentru activităţi în turism.
'Avem în CA Rosetti familii care au cai bolnavi pregătiţi pentru activităţi în turism şi echitaţie care refuză să sacrifice animalele. În continuare încercăm să-i convingem pe proprietarii cabalinelor că trebuie să renunţe la aceste animale bolnave, cu atât mai mult cu cât primesc bani din partea abatorului, dar şi din partea statului. Despăgubirea se stabileşte de o comisie de evaluare, anterior existând proprietari de cai care au primit pentru animalele sacrificate între 1.000 şi 2.000 de lei', a menţionat directoarea DSV.
Ea a mai spus că extragerea în termenul legal de 10 zile a animalelor bolnave din efectivele în care se găsesc şi cai sănătoşi nu a putut fi respectată niciodată în Deltă, în condiţiile în care abatoarele nu fac transporturi decât pentru cel puţin 40 de cai.
'Cea mai mare problemă este prezenţa insectelor hematofage prin care se transmite anemia infecţioasă şi, întrucât există un efectiv mare de cabaline care nu poate fi controlat, întotdeauna va exista pericolul de infectare pentru un animal sănătos introdus în această zonă. Autoritatea naţională de resort va veni în teritoriu şi va discuta această problemă pentru a stabili o strategie în domeniu pentru zona Deltei Dunării', a afirmat directoarea Marilena Tertiş.
Având în vedere evoluţia bolii, potrivit sursei, de anul viitor probele de sânge pentru stabilirea infectării cu anemie infecţioasă se vor preleva trimestrial pentru a se depista şi cazurile care nu au fost constatate anterior.
În momentul de faţă la nivel naţional, în toate localităţile în care au existat cazuri de anemie infecţioasă, medicii sanitar-veterinari prelevează probe de sânge de la cabaline.
Din cei 57 de cai bolnavi de anemie infecţioasă în judeţ, doi se află în localităţile Agighiol şi Parcheş, din zona de terasă a judeţului, iar ceilalţi în Delta Dunării. AGERPRES/(A - Luisiana Bîgea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tulcea: Proiect Vier Pfoten pentru caii din Delta Dunării Asociaţia neguvernamentală Vier Pfoten doreşte scoaterea cailor din Pădurea Letea, arie naturală strict protejată din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), şi amenajarea unei zone doar pentru caii crescuţi în stare de semi-sălbăticie.
Tulcea: Acţiuni de supraveghere a aglomerărilor de păsări din Deltă Agenţii ecologi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) monitorizează aglomerările de păsări din Rezervaţie, astfel încât să poată interveni dacă se va constata lipsa surselor de hrană ale acestora.
Tulcea: Ultimii cai din ferma de la Urleasca au fost transportaţi în Delta Dunării Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism (INCDT) a finalizat proiectul pentru promovarea turistică a cailor crescuţi în stare de semi-sălbăticie în zona Letea, potrivit fundaţiei Vier Pfoten, care sâmbătă a adus la Tulcea ultimii 19 cai rămaşi în ferma din satul Urleasca, judeţul Brăila...
Tulcea: Audieri în cazul scandalului cailor din Delta Dunării Cercetătorul Ştefan Răileanu a fost luni audiat de membrii Comisiei de deontologie a medicilor veterinari din judeţul Tulcea, după ce, în urmă cu aproape două luni, a fost acuzat că a denigrat profesia de medic veterinar.
Preşedintele CJ Tulcea regretă ce s-a întâmplat la CA Rosetti, dar spune că nu pot apărea soluţii peste noapte Vicepreşedintele Comisiei interministeriale pentru Delta Dunării, Victor Tarhon, preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, a criticat instituţiile care au permis să se întâmple incidentul de la CA Rosetti şi a susţinut că este posibil ca Ministerul Mediului să aibă în vedere o soluţie pentru caii crescuţi...
ANSVSA a oprit certificarea transporturilor de cai semi-sălbatici din Tulcea Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea să stopeze orice transport de cabaline, se arată într-un comunicat ANSVSA.