Cele mai citite
 


'Scările nu m-au oprit niciodată', susţine un IT developer român, imobilizat într-un scaun cu rotile
joi, 17 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Iulian Crăciun este un IT developer român, imobilizat într-un scaun cu rotile care a avut de parcurs un drum lung, confruntându-se cu prejudecăţile, dar pentru care scările nu a constituit niciodată un obstacol, relatează un articol apărut marţi în EUObserver.
"Niciodată nu m-au oprit. Dacă ar fi făcut-o, nu aş fi ajuns nicăieri", explică Crăciun (33 de ani). Biroul în care lucrează acum - situat într-o vilă de secol XIX, cu o scară îngustă şi fără lift, în cartierul cu ambasade al capitalei - aparţine unuia dintre cei mai cunoscuţi "head hunters" ("vânători de creiere") din Bucureşti.

Anterior, Crăciun a lucrat pentru firme precum BMW sau Nestle, pentru diferite bănci şi chiar şi pentru echipa de fotbal Steaua Bucureşti.

Diagnosticat cu atrofie musculară spinală - o boală neuromusculară genetică - Iulian Crăciun are musculatura foarte slab dezvoltată şi este ţintuit în scaunul cu rotile. Boala sa nu l-a împiedicat însă să călătorească în străinătate sau să facă drumeţii cu prietenii la munte. "Nu renunţa niciodată" este motto-ul lui preferat. Cu trei ani în urmă, Iulian s-a căsătorit şi are acum o fetiţă de un an.

Tânărul a avut însă de parcurs un drum lung. Crescând în anii sumbri ai României comuniste, Crăciun a avut de îndurat mai multe erori medicale - cum s-a întâmplat atunci când a fost conectat la un aparat de respirat după ce făcuse pneumonie, pe care medicii au uitat să-l pornească. "Am fost operat o singură dată şi apoi mi-au dat antibiotice la care eram alergic. Aşa că am intrat în comă. Mi-au dat glucoză şi a funcţionat. Numai că mi-au dat prea multă şi am re-intrat în comă", îşi aminteşte el.

Tratamentul medical în România s-a schimbat însă din timpurile comunismului. În urma unei operaţii din 2009, lui Iulian i-a fost introdusă o tijă metalică de 1 metru de-a lungul coloanei vertebrale care l-a ajutat în mod clar şi i-a permis să respire fără corset.

Problemele sociale din România afectează oamenii în general, nu doar oamenii cu handicap, explică Iulian. "Statul poate şi trebuie să facă mai mult pentru persoanele cu handicap, dar dacă dacă aşteptăm asta, vieţile noastre se irosesc. Fă ceea ce poţi face acum pentru tine, nu-ţi fă griji pentru ceea ce ar trebui să facă statul", este de părere Crăciun.

Cea mai gravă problemă a societăţii din România nu este corupţia, migraţia creierelor sau sărăcia, crede el, ci mai degrabă profeţiile care se auto-împlinesc. "Prea mulţi oameni spun: 'Eu nu pot face asta, nu am conexiuni' sau 'Nimeni nu mă ajută. N-o pot face pentru că vocea mea nu contează oricum'. Renunţarea este prima uşă care se închide", explică el.

Iulian a trăit el însuşi experienţa uşilor închise, în special după 20 de ani atunci când şi-a cautat un loc de muncă. "În momentul în care am apărut şi m-au văzut, am avut parte de obişnuitul 'Ne pare rău, dar postul a fost deja ocupat'. Desigur, nu era, ci pur şi simplu nu vroiau pe cineva într-un scaun cu rotile", îşi aminteşte el. Cu toate acestea, după ce a bătut la zeci de uşi, el a fost angajat la Dunărea Leasing, la acel moment a treia societate de leasing ca mărime din ţară.

El şi-a înfiinţat, de asemenea, propria afacere împreună cu un prieten şi a început să aibă clienţi importanţi. "Uneori am ajuns să lucrez cu oameni care m-au refuzat atunci când m-am prezentat la interviul de angajare. Au fost destul de jenaţi. Eu nu. Le-am luat doar banii", povesteşte zâmbind Iulian.

În condiţiile în care mass-media româneşti sunt pline de scandaluri şi de probleme mărunte, Crăciun este de părere ca societatea post-comunistă nu reuşeşte să impună modele pozitive, iar demisia şi nemulţumirea au devenit sport naţional.

Pentru a-şi investi banii corespunzător, Crăciun a colaborat cu doi prieteni şi a lansat site-ul motivaţional Startevo, care oferă sfaturi privind cariera cu ajutorul unor "mentori" personali şi videoclipuri cu poveşti de succes româneşti.

Comunitatea on-line creată în jurul acestui site l-a ajutat pe Iulian şi la începutul acestui an, atunci când a fost lovit de un SUV pe o trecere de pietoni. "Tipul a fugit, însă comunitatea Startevo a ajutat imens. În termen de o zi, site-ul nostru a fost vizualizat de peste un milion de ori, iar oamenii ne-au trimis numerele de înmatriculare şi fotografii ale maşinii. Câteva zile mai târziu, tipul s-a predat singur poliţiei şi acum este judecat", povesteşte Crăciun. AGERPRES / (Ana Bîgu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Covasna: Ghid pentru persoanele cu traumatism vertebro-medular, lansat de sportivul Ciprian Anton Ciprian Anton, campion naţional la tenis în fotoliu rulant, a lansat vineri, la Sfântu Gheorghe, 'Ghidul persoanelor cu traumatism vertebro-medular', un volum realizat împreună cu psihoterapeutul Mariana State, în scopul sprijinirii persoanelor cu deficienţe locomotorii şi apropiaţilor acestora.
Specialişti din străinătate în oncologie pediatrică vor consulta în România Începând cu iulie 2011 specialişti din străinătate au acceptat să vină în România, pentru a oferi servicii specializate de diagnostic şi tratament pe oncologia pediatrică.
Peste 4.000 de locuri de muncă pentru medicii români în străinătate Locuri de muncă permanente, dar şi temporare, salarii de la 3.000 de euro în sus sau chiar de 2.000 de lire sterline pe săptămână, oportunităţi de dezvoltare profesională excelente, cursuri de limbă străină pentru familie, asistenţă în procesul de relocare sunt doar câteva dintre avantajele oferite de...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Iaşi: 4.000 de locuri de muncă în străinătate oferite la Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice Iaşi, 27 nov /Agerpres/ - Sute de persoane, medici, rezidenţi sau asistenţi medicali au venit, sâmbătă, la cea de-a cincea ediţie a Târgului Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice organizat la Iaşi, în speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă în clinici şi spitale din alte state europene printre...
Teleorman: Necunoaşterea limbilor străine, un handicap pentru cei dornici să muncească în străinătate Aproximativ 620 de dosare sunt înregistrate la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Teleorman pentru obţinerea unui loc de muncă în Spaţiul Economic European pe perioadă determinată, în domenii de activitate diverse.