Cele mai citite
 


Acordul cu R. Moldova privind Centrul Comun de Contact Galaţi, în atenţia şedinţei de Guvern
joi, 17 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului cu Republica Moldova privind înfiinţarea şi funcţionarea Centrului Comun de Contact Galaţi se află pe agenda şedinţei de miercuri a Executivului, potrivit unei informări transmisă de Biroul de Presă al Guvernului.
De asemenea, în atenţia şedinţei Guvernului se mai află un proiect de OUG pentru acoperirea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, a sumelor necesare acoperirii platii TVA aferente bunurilor şi serviciilor achiziţionate în cadrul fazei a II-a a programelor privind combaterea HIV/SIDA şi tuberculozei în România, implementate de fundaţia Romanian Anghel Appeal.
Potrivit sursei citate, Guvernul va discuta miercuri şi un proiect de OUG privind darea în administrarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale-Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură a unor terenuri aflate în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Mediului şi Pădurilor-Administraţia Naţională "Apele Române".
Totodată, pe agenda şedinţei se află şi un proiect de HG privind reglementarea unor măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură aferente schemelor de plăţi directe şi pentru măsuri de piaţă în agricultură.
Înfiinţarea Centrului Comun de Contact (CCC) Galaţi reprezintă o contribuţie semnificativă a autorităţilor guvernamentale române la implementarea Politicii Europene de Vecinătate, în corelare cu eforturile mai ample care se circumscriu securizării şi controlului frontierelor externe ale Uniunii Europene.
Iniţiativa de înfiinţare a CCC Galaţi aparţine României şi datează din anul 2002, urmărind adaptarea modelului Centrului Comun franco-german privind cooperarea vamă-poliţie de la Offenburg în cooperarea cu autorităţile de resort - poliţie, poliţie de frontieră şi vamă - din România, Republica Moldova şi Ucraina.
Începând cu 2005 s-au purtat discuţii cu partenerii de la Chişinău şi Kiev pe marginea Acordului de înfiinţare şi funcţionare a CCC Galaţi, însă în iunie 2010 partea ucraineană a comunicat faptul că datorită poziţiei incerte a autorităţilor competente ale UE cu privire la necesitatea înfiinţării şi existenţei unor astfel de centre, în special cu participarea statelor terţe, consideră suspendate negocierile asupra acestui document juridic.
În acest context, s-a apreciat utilă încheierea, într-o primă etapă a Acordului în cauză numai în plan bilateral între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, cu posibilitatea aderării ulterioare a părţii ucrainene. Documentul de cooperare a fost semnat la Galaţi la 31 mai 2011 de miniştrii de Interne Traian Igaş şi Alexei Roibu.
CCC Galati este operaţional pentru partea română cu începere din anul 2003, iar din 2006 sunt prezenţi în cadrul Centrului, în calitate de observatori, şi doi specialişti ai autorităţii de frontieră din Republica Moldova, la care s-a adăugat în 2010 şi un reprezentant al Serviciului Vamal al ţării vecine. AGERPRES / (AS-Marius Frăţilă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ
(Corespondenţă) Vlad Filat şi Raed Arafat au discutat despre crearea unui serviciu similar SMURD în R.Moldova Premierul moldovean, Vlad Filat, şi subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii din România, Raed Arafat, au discutat luni, la Chişinău, despre crearea în Republica Moldova a unui serviciu similar SMURD (Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare).
Iaşi: Proiect transfrontalier în domeniul situaţiilor de urgenţă, finalizat Reprezentanţi ai autorităţilor din România şi Republica Moldova s-au aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la închiderea oficială a unui proiect transfrontalier în domeniul situaţiilor de urgenţă.
Arafat, despre cooperarea ISU cu R. Moldova: Se va crea un modul experimental SMURD şi elicopterele vor interveni urgent Acordul privind ajutorul reciproc pentru intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţă medicală semnat la Chişinău cu Republica Moldova are în vedere accesul în regim de urgenţă a elicopterelor din Iaşi şi Galaţi pentru a interveni la solicitarea medicilor din ţara vecină şi crearea unui modul experimental...
(Corespondenţă) România şi R.Moldova au semnat două acorduri în domeniul educaţiei şi al urgenţelor medicale Chişinău, 21 feb - Corespondentul AGERPRES, Cornel Ciobanu, transmite: Reprezentanţii Guvernelor României şi Republicii Moldova au semnat vineri la Chişinău, în contextul vizitei premierului român Victor Ponta, două acorduri privind cooperarea în domeniul educaţiei şi în cel al situaţiilor de urgenţă...
Raed Arafat: Colaborarea dintre România şi Republica Moldova prevede inclusiv înfiinţarea de echipaje de tip SMURD Implementarea proiectului în privinţa asistenţei medicale de urgenţă între România şi Republica Moldova prevede înfiinţarea unor structuri similare cu cele româneşti pe teritoriul moldovean, inclusiv a unor echipaje pilot de tip SMURD, a declarat, joi, pentru AGERPRES subsecretarul de stat în Ministerul...