Cele mai citite
 


ANA organizează cel de-al doilea atelier de lucru privind accesul la medicaţia opioidă în Europa
joi, 17 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Agenţia Naţională Antidrog şi Reţeaua Euroasiatică de Harm Reduction, parteneri în cadrul proiectului ATOME (Accesul la Medicaţia Opioidă în Europa), organizează joi cel de-al doilea atelier de lucru privind disponibilitatea şi accesibilitatea opioidelor în tratamentul durerii şi al dependenţei de droguri.
La atelier participă reprezentanţi din Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia, ţări vizate de acest proiect.
Potrivit unui comunicat al ANA remis miercuri AGERPRES, rolul acestor ateliere de lucru este de a invita echipele naţionale din cele 12 ţări vizate de proiectul ATOME să formeze o platformă care să încurajeze analiza politicilor existente în ţările respective referitoare la disponibilitatea şi accesibilitatea opioidelor în tratamentul durerii şi al dependenţei de droguri.
Atelierul de lucru combină rezultatele ştiinţifice şi lucrul practic în cadrul echipelor de experţi şi reprezintă o oportunitate pentru schimbul de bune practici la nivel de experţi şi de promovare a sistemului de asistenţă a dependenţei de droguri şi tratamentul durerii din România. Între specialiştii din domeniul politicilor antidrog şi de sănătate publică, al îngrijirilor paliative şi reducerii daunelor asociate consumului de droguri (harm reduction) se va realiza un schimb de bune practici referitor la nevoia de opioide în tratamentul durerii şi al altor simptome, precum şi în terapia de substituţie destinată dependenţei de droguri injectabile.
Reuniunea va fi completată de studii de caz şi materiale video-audio care să susţină transpunerea cunoştinţelor teoretice şi ştiinţifice în practică în ţările vizate. Partenerii din proiect vor pune la dispoziţie instrumente şi strategii care să susţină dezvoltarea de către reprezentanţi instituţionali cheie din Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia a planurilor de acţiune privind accesul la medicaţia opioidă care vor fi implementate în aceste ţări.
În acest mod, partenerii din proiect, din care face parte şi ANA, vor ajuta echipele naţionale în acţiuni de sensibilizare a decidenţilor politici şi de elaborare a unor planuri de acţiune naţionale prin care să se asigure accesul extins la medicaţia opioidă.
Primul atelier de acest tip s-a desfăşurat în luna septembrie a acestui an şi a vizat un alt grup de ţări: Bulgaria, Cipru, Grecia, Serbia, Slovenia şi Turcia.
Proiectul ATOME este finanţat prin al Şaptelea Program Cadru al Comisiei Europene (PC7/2007-2013) şi urmăreşte îmbunătăţirea accesului la medicamentele controlate în douăsprezece ţări europene, fiind gestionat de un Consorţiu din care fac parte Organizaţia Mondială a Sănătăţii (Geneva), Reţeaua Euroasiatică de Harm Reduction (Lituania), Hospice Casa Speranţei (România), Agenţia Naţională Antidrog (România), Help the Hospices (Marea Britanie), Asociaţia Internaţională de Harm Reduction (Marea Britanie), Universitatea din Lancaster (Marea Britanie), Associazione Europea per le Cure Palliative (Italia), Universitatea din Utrecht (Olanda).
Obiectivul general al acestui proiect este de a investiga motivele pentru care medicaţia opioidă destinată durerii moderate sau severe şi tratamentului dependenţei de droguri nu este general disponibilă şi nu este utilizată în mod adecvat în cele 12 ţări europene vizate de proiect.
De asemenea, proiectul îşi propune să elaboreze şi să le prezinte specialiştilor, decidenţilor politici şi publicului larg recomandări adaptate realităţilor locale ale fiecărei ţări, în scopul îmbunătăţirii accesibilităţii şi disponibilităţii medicamentelor controlate. AGERPRES / (AS - Sorin Peneş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sănătate pentru ţările sărace:Proiect al organizaţiilor neguvernamentale din opt ţări europene, printre care şi România Organizaţii ale societăţii civile din opt ţări membre ale UE - România, Italia, Polonia, Marea Britanie, Belgia, Spania, Germania şi Olanda - au demarat un proiect finanţat de Uniunea Europeană ce are drept scop să contribuie la asigurarea unei prezenţe durabile şi unui personal medical adecvat la nivel...
Târgul de Turism al României va reuni 280 de companii din 24 de ţări Cea de a XXXI-a ediţie a Târgului de Turism al României va reuni, în perioada 13-16 martie, la Romexpo, 280 de companii din 24 de ţări. respectiv din Israel, Macedonia, Bulgaria, Romania, Muntenegru, Croaţia, Turcia, Grecia, Ucraina, Austria, Italia, Polonia, Cipru, Serbia, Moldova, Marea Britanie, Ungaria...
Ministrul Voiculescu: 12 ţări europene vor pune bazele unui acord pentru a negocia cu sectorul farmaceutic Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat, vineri, că 12 ţări din Europa Centrală şi de Est vor să pună bazele unui acord prin care să aibă o poziţie de negociere mai fermă cu sectorul farmaceutic pentru acces la medicamente.
Tineri din 15 ţări europene participă sâmbătă la Youth Cancer Europe "Open Space Summit" Tineri din 15 ţări europene participă sâmbătă la Youth Cancer Europe "Open Space Summit", un eveniment creat pentru a reuni supravieţuitorii diferitelor tipuri de cancer şi de a prezenta nevoile pe care aceştia le au, informează Asociaţia Little People România, într-un comunicat transmis vineri AGERPRES...
Tineri din 15 ţări europene participă la Youth Cancer Europe "Open Space Summit" Tineri din 15 ţări europene participă sâmbătă la Youth Cancer Europe "Open Space Summit", un eveniment creat pentru a reuni supravieţuitorii diferitelor tipuri de cancer şi a prezenta nevoile pe care aceştia le au.
Accesul pacienţilor la medicaţia opioidă, discutat în cadrul unui workshop Bucureşti, 25 feb /Agerpres/ - Primul workshop din cadrul proiectului ATOME - ''Educarea avocaţilor şi reprezentanţilor naţionali în vederea revizuirii legislaţiei naţionale privind utilizarea substanţelor stupefiante şi psihotrope'' a avut loc vineri, la sediul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).