Cele mai citite
 


BPOC este a patra cauză de mortalitate în lume, potrivit OMS
joi, 17 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Tema din acest an pentru Ziua Internaţională a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC) se concentrează pe simptomele acestei boli cronice subdiagnosticate şi promovează importanţa controlului medical şi a spirometriei - testul de respiraţie în urma căruia se emite diagnosticul, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" remis miercuri.
Institutul Naţional de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", cu sprijinul companiei GlaxoSmithKline, a organizat un eveniment inedit de Ziua Mondială a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice, care se marchează în acest an pe 16 noiembrie, cu mesajul 'Un singur pas îţi taie răsuflarea? Nu lăsa plămânii să te îmbătrânească!'.
Pacienţii şi medicii Institutului şi-au pus la încercare talentul şi creativitatea pentru a le lăsa o amintire plină de culoare tuturor celor care vor trece pragul Institutului: un tablou de 2 x 2 metri ce ilustrează libertatea de respiraţie a unui plămân sănătos şi care va fi expus permanent în holul de la intrarea în Institut.
Prin acest eveniment medicii au dorit să transmită cât de importantă este o relaţie apropiată a doctorilor cu pacienţii şi faptul că această boală cronică, mult subdiagnosticată, poate fi ţinută sub control dacă este depistată din timp şi dacă este tratată adecvat.
'În cazul oricărei afecţiuni, o relaţie apropiată, bazată pe încredere şi respect, între medic şi pacient este esenţială. Această relaţie este cu atât mai importantă în cazul unei boli cronice, cu incidenţă crescută şi cu potenţial fatal, cum este BPOC. Evenimentul de astăzi a subliniat acest lucru într-un mod plin de culoare, lăsând Institutului o amintire de lungă durată', a declarat dr. Emilia Crişan, directorul medical al instituţiei.
În multe cazuri, din lipsă de informare, persoanele care suferă de BPOC cronică ignoră principalele simptome (oboseala, dificultate în respiraţie, lipsa de rezistenţă la efort, tusea), considerându-le un dat al vârstei sau al stilului de viaţă.
Un test simplu ca spirometria este suficient pentru stabilirea diagnosticului iar depistarea precoce îi oferă pacientului posibilitatea de a se bucura de libertate de respiraţie şi o calitate ridicată a vieţii, atât timp cât urmează constant tratamentul prescris.
BPOC este a patra cauză de mortalitate în lume, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cei mai mulţi bolnavi afectaţi de BPOC sunt bărbaţi şi au vârste cuprinse între 65-74 de ani şi 45-54 de ani.
Deşi fumatul este cauza principală a BPOC pentru 75% dintre pacienţii afectaţi, boala se poate manifesta de asemenea şi la nefumători, fiind cauzată de expunerea la poluanţi şi praf în exces. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Internaţională a Somnului, marcată la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Insomnia este asociată cu creşterea de zece ori a riscului de dezvoltare a bolilor depresive şi este semnalată la 75% dintre persoanele cu boli depresive, a afirmat vineri prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Somnului.
Ziua Mondială a Bronhopneumoniei Obstructive Cronice Ziua Mondială a Bronhopneumoniei Obstructive Cronice sau Ziua Mondială a BPOC (World COPD Day) se marchează în acest an la 19 noiembrie, în peste 50 de ţări, cu scopul de a creşte gradul de informare asupra bolii.
Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC), marcată la 24 martie, evidenţiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC.
18 Noiembrie 2015 – Ziua internationala a BPOC BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica) este o boala de plamani care cauzeaza anual moartea a 3 milioane de oameni1, la nivel mondial, si aproape jumatate dintre pacienti nu stiu ca au boala. Este a patra cauza de deces, la nivel mondial. In Romania, aproximativ un milion de oameni sufera...
Nu confunda batranetea cu BPOC, boala de plamani! Barbat, trecut de 40 de ani, fumator, tuseste, mai ales dimineata, deseori are senzatia brusca de lipsa de aer, suiera si gafaie la efort – acesta este profilul pacientului cu BPOC.
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva bolii, iniţiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică...