Cele mai citite
 


Cristian Vlădescu: Casele private de asigurări de sănătate vor trebui să aibă minim 1 milion de asiguraţi
joi, 17 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Noul proiect de lege al sănătăţii prevede ca CNAS să colecteze fondurile ca până acum, iar la nivel local să existe case private pentru asigurări pentru sănătate, care vor intra în relaţii contractuale cu furnizorii de servicii medicale de sănătate. Acestea vor trebui să aibă minim 1 milion de asiguraţi.
Finanţarea se va asigura în funcţie de numărul de asiguraţi, (capitaţie cum este în prezent la medicul de familie) şi în funcţie de riscul populaţional, adică pe structura pe grupe de vârstă, sex şi patologie, a explicat prof. dr. Cristian Vlădescu, director general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, cu prilejul Forumului Român pentru Sănătate, iniţiat de CNAS.
Potrivit proiectului de act normativ, casa respectivă trebuie să aibă minim de 1 milion de asiguraţi şi un fond de minim jumătate de miliard de euro.
El a subliniat că CNAS are rol de redistribuitor şi reevaluator al fondurilor de sănătate pe care le colectează.
Prof. dr. Cristian Vlădescu a subliniat că asigurarea obligatorie acoperă pachetul de bază, iar pentru servicii în plus se încheie o asigurare complementară care nu este obligatorie. În cazul în care pacientul nu are o astfel de asigurare şi are nevoie de servicii în plus, plăteşte o sumă în plus.
Vlădescu a explicat că în prezent asiguraţii plătesc o contribuţie de aproximativ 300 de euro pe an, iar casele private care vor asigura persoane în vârstă, persoane cu boli cronice vor primi bani în plus de la CNAS. De asemenea, asiguratorii nu vor avea voie să refuze un asigurat pentru că este mai în vârstă sau prea bolnav.
Asiguratul poate schimba casa de asigurări cu care a încheiat contractul după un an, dacă este nemulţumit.
Unităţile sanitare pot avea contracte cu unul sau mai mulţi asiguratori, iar medicii foarte buni pot încheia asigurare direct cu asiguratorul, în acest caz negociind un salariu mai mare sau prin unităţile sanitare unde lucrează, a precizat dr. Vlădescu.
Acesta a făcut referire şi la un studiu recent, care relevă că un procent de 79% dintre persoanele cu un câştig de peste 30 milioane de lei şi 59% dintre cei cu peste 10 milioane de lei ar încheia asigurări private de sănătate.
În ceea ce-i priveşte pe cei neasiguraţi, (cazurile sociale) asigurarea va fi acoperită de fondurile sociale, iar lista celor exceptaţi va fi stabilită de guvern, a menţionat prof. dr. Cristian Vlădescu.
Dr.Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi a spus că, în opinia sa, actualele case de asigurări judeţene ar trebui să rămână ca oficii pe lângă CNAS pentru a asigura un control.
Ministrul sănătăţii, dr Ladislau Rittli, a arătat că sistemele de asigurări trebuie să se adapteze la structura populaţiei care are o tendinţă de îmbătrânire.
În ceea ce priveşte natalitatea ministrul sănătăţii a spus că pentru a fi stimulată trebuie asigurate anumite condiţii, tinerii să aibă un loc de muncă, o casă, condiţii pentru a îngriji un nou născut, condiţii care în prezent nu prea sunt./AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
Camera Federativă a Medicilor cere desfiinţarea CNAS, în paralel cu formarea caselor de sănătate publice independente Noul proiect de Lege a Sănătăţii ar trebui să prevadă desfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în paralel cu formarea a 8, 10 sau 12 case publice independente, conduse de Adunări generale ale contribuabililor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, dr. Dan Pereţianu, vicepreşedintele...
Vasile Cepoi: Noul proiect de lege a sănătăţii prevede autonomia managerială şi financiară a spitalelor Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a afirmat, marţi, că noul proiect de lege în domeniu prevede, printre altele, autonomia managerială şi financiară a spitalelor şi că medicii nu vor mai fi bugetari.
Reorganizarea caselor de asigurări în societăţi de asigurări de tip mutualist, o propunere din noul proiect de Lege a sănătăţii Reorganizarea caselor de asigurări în societăţi de asigurări de tip mutualist, după modelul celor din Belgia, reprezintă o soluţie de viitor pentru evoluţia sistemului public de asigurări, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, care a participat la Conferinţa Asiguratorilor din România...
Mişcarea Populară propune eliminarea 'monopolului' CNAS, printr-un proiect de lege a Sănătăţii Mişcarea Populară propune, printr-un proiect de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar, eliminarea "monopolului" CNAS la contractarea serviciilor din pachetul de bază prin introducerea sistemului "mutualist" în care membrii aderenţi să aibă posibilitatea de a controla activitatea...
Camera Federativă a Medicilor respinge noul proiect de Lege a Sănătăţii, deoarece desfiinţează principiul solidarităţii Vicepreşedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR), dr. Dan Pereţianu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o reprezintă respinge noul proiect de Lege a Sănătăţii, propus de dr. Cristian Vlădescu, deoarece actul normativ ar urma să desfiinţeze...